Η λιπιδωμική παρέχει νέους βιοδείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2

Χρησιμοποιώντας τη λιπιδωμική, μια σύγχρονη αναλυτική μέθοδο, οι ερευνητές εντόπισαν εκείνα τα λιπίδια που σχετίζονται στατιστικά με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Ο μεταβολισμός των λιπιδίων παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις μοριακές σχέσεις. Χρησιμοποιώντας τη λιπιδωμική, μια σύγχρονη αναλυτική μέθοδο, η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Fabian Eichelmann από το DIfE και το DZD εντόπισε εκείνα τα λιπίδια που σχετίζονται στατιστικά με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα με αυξημένη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων (FAs) οδηγεί σε μείωση των λιπιδίων που σχετίζονται με τον κίνδυνο και σε αύξηση των λιπιδίων χαμηλού κινδύνου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία ζουν ήδη με διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν σε περίπου 12 εκατομμύρια έως το 2040. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εντοπιστούν βιοδείκτες που μπορούν να υποδεικνύουν την ανάπτυξη της νόσου σε πρώιμο στάδιο, προκειμένου να αποτραπεί ή τουλάχιστον να μετριαστεί η εμφάνισή της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται στενά με τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Για να αποκρυπτογραφήσουν αυτές τις σχέσεις σε μοριακό επίπεδο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη λιπιδωμική ανάλυση για αρκετά χρόνια. Αυτή είναι μια σύγχρονη αναλυτική μέθοδος που παρέχει πολύ λεπτομερείς πληροφορίες για τα προφίλ λιπαρών οξέων στο πλάσμα του αίματος.

Τα λιπαρά οξέα εμφανίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως ως μέρος πολύπλοκων μορίων, των λιπιδίων. Με βάση τη μοριακή τους δομή, ταξινομούνται σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες και τύπους λιπιδίων. Το σύνολο όλων των λιπιδίων ενός οργανισμού ονομάζεται λιπίδιο.

69 λιπίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο ασθένειας

Ο Δρ Fabian Eichelmann, ερευνητής στο Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας στο DIfE και επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Διαβήτη (DZD), και η ομάδα του αξιολόγησαν τα προφίλ λιπαρών οξέων σε 2.414 δείγματα αίματος από τη μελέτη EPIC-Potsdam. Τα δείγματα συλλέχθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1990 και εν μέρει προέρχονταν από συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια. Χρησιμοποιώντας λιπίδια υψηλής απόδοσης, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 282 διαφορετικά λιπίδια, 69 από τα οποία σχετίζονταν με τουλάχιστον μία από τις δύο ασθένειες. «Βρέθηκε στατιστική συσχέτιση με καρδιαγγειακά νοσήματα για 49 λιπίδια, τα οποία ανήκαν κυρίως στους εστέρες της χοληστερόλης και στα σφιγγολιπίδια», είπε ο Eichelmann.

«Δώδεκα λιπίδια συσχετίστηκαν με τον διαβήτη τύπου 2, η πλειονότητα των οποίων ήταν γλυκερίνη και φωσφολιπίδια. Διαπιστώθηκε συσχέτιση και με τις δύο ασθένειες για 8 λιπίδια, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν αρκετά μονοακυλογλυκερίδια». Σε μοριακό επίπεδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λιπίδια υψηλότερου κινδύνου έτειναν να περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα παλμιτικό οξύ.

Η διατροφική ρύθμιση λίπους δείχνει αποτέλεσμα

Στο δεύτερο μέρος των ερευνών τους, οι επιστήμονες ήθελαν να ανακαλύψουν εάν τα λιπίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την αλλαγή της σύνθεσης λιπαρών οξέων της δίαιτας. Μια μελέτη παρέμβασης διάρκειας 16 εβδομάδων που διεξήχθη από τους εταίρους συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία σχεδιάστηκε για να δώσει απαντήσεις. Η ομάδα της Julie Lovegrove στρατολόγησε 113 υγιείς γυναίκες και άνδρες ηλικίας 21 έως 60 ετών και τους χώρισε τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε μια δίαιτα με αυξημένη ποσότητα κορεσμένων FA. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε δίαιτα υψηλή σε μονοακόρεστα FA. Και η τρίτη ομάδα έλαβε μια δίαιτα υψηλή σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα FA. Οι δίαιτες σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε η συνολική ενεργειακή πρόσληψη να είναι ίδια και στις τρεις ομάδες, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες ούτε να πάρουν ούτε να χάσουν βάρος. Στην αρχή της μελέτης και τέσσερις μήνες αργότερα, λήφθηκαν δείγματα αίματος, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να προσδιορίσουν και να συγκρίνουν τα προφίλ λιπαρών οξέων στο πλάσμα αίματος των συμμετεχόντων.

«Βρήκαμε ότι οι δίαιτες με αυξημένη αναλογία ακόρεστων FAs παρείχαν μείωση των λιπιδίων που σχετίζονται με τον κίνδυνο και ταυτόχρονα αύξηση των λιπιδίων χαμηλού κινδύνου σε σύγκριση με τη δίαιτα με αυξημένη αναλογία κορεσμένων FA», είπε ο Lovegrove, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την κοινή σύσταση ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων με ακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή είναι ένα πιθανό εργαλείο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. «Τα λιπίδια που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες αυξημένου κινδύνου. Μελλοντικά μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου θα μπορούσαν να βασιστούν σε αυτά», δήλωσε ο καθηγητής Matthias Schulze, επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής Επιδημιολογίας και κύριος ερευνητής της μελέτης EPIC-Potsdam στο DIfE. Στο επόμενο βήμα, οι ερευνητές θέλουν να εντοπίσουν ένα λιπιδικό αποτύπωμα στο αίμα που απεικονίζει τα αποτελέσματα μιας δοκιμαστικής δίαιτας και να ελέγξουν εάν σχετίζεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Lipidomics provides new biomarkers for cardiovascular disease and Type 2 diabetes — ScienceDaily

Διαβάστε ακόμα: Νέα μεθοδολογία που βασίζεται στους βιοδείκτες δίνει ελπίδες για έγκαιρη πρόβλεψη του διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ερευνητές κατασκευάζουν συσκευή που ανιχνεύει χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, στην αναπνοή – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες,κατά 30% – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
beans-in-a-cup
Περισσότερα

Γιατί η κατανάλωση καφέ μας προστατεύει από τον διαβήτη

Η καθημερινή κατανάλωση άφθονου καφέ μάς προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη επειδή το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο εμποδίζει τη δράση της ουσίας που προκαλεί τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν μέσω μέτριας σωματικής άσκησης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.