Εάν έχετε ή είχατε ποτέ πόνο στο σαγόνι σας, δυσκολία στη μάσηση ή κλείδωμα της γνάθου σας, μπορεί να έχετε αυτό που ονομάζεται διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΔΚΑ). Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν πόνο στην άρθρωση του TMJ και οι διαταραχές της ΔΚΑ είναι δύο φορές πιο συχνές στις γυναίκες (ειδικά σε αυτές μεταξύ 35 και 44 ετών) από ό,τι στους άνδρες. Το σύνολο των αρθρώσεων στη γνάθο είναι από τις πιο χρησιμοποιημένες και πιο απαραίτητες αρθρώσεις στο σώμα, που χρειάζονται για φαγητό, ομιλία και αναπνοή.
Τι είναι η ΔΚΑ;
Η ΔΚΑ είναι η κροταφογναθική άρθρωση ή άρθρωση της γνάθου. Υπάρχουν δύο αρθρώσεις, που βρίσκονται εκατέρωθεν του προσώπου, μπροστά από τα αυτιά. Αυτές οι αρθρώσεις συνδέουν το σαγόνι σας στο πλάι του κεφαλιού σας. Όταν οι αρθρώσεις λειτουργούν όπως θα έπρεπε, σας δίνουν τη δυνατότητα να μιλάτε, να μασάτε και να χασμουριέστε.
Τι είναι οι ΔΚΑ;
Οι ΔΚΑ είναι μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσλειτουργία στην άρθρωση της γνάθου και στους μυς που ελέγχουν την κίνηση της γνάθου, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας, μέρος των Αμερικάνικων Ινστιτούτων Υγείας.
Υπάρχουν διάφορες διαταραχές που επηρεάζουν αυτές τις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών των αρθρώσεων, των διαταραχών των μυών που χρησιμοποιούνται για τη μάσηση και των πονοκεφάλων που σχετίζονται με μια διαταραχή \ ΔΚΑ. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να διαρκέσουν λίγο και στη συνέχεια να υποχωρήσουν, αλλά μερικές φορές γίνονται χρόνιες. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν μαζί με άλλες καταστάσεις όπως πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη, προβλήματα ύπνου, ινομυαλγία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας διαταραχής ΔΚΑ;
Τα συμπτώματα μιας διαταραχής του ΔΚΑ μπορεί να επηρεάσουν τη μία ή και τις δύο πλευρές του προσώπου. Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας διαταραχής ΔΚΑ περιλαμβάνουν:
Πόνος που διαχέεται μέσω του προσώπου, της γνάθου ή του λαιμού
Πιασμένοι μύες της γνάθου
Περιορισμένη κίνηση ή κλείδωμα της γνάθου ή δυσκολία στο ευρύ άνοιγμα του στόματος
Επώδυνο κλικ, σκάσιμο ή τρίψιμο στη γνάθο κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος
Μια αλλαγή στον τρόπο που τα πάνω και τα κάτω δόντια εφαρμόζουν μεταξύ τους
Βουητό στα αυτιά, απώλεια ακοής ή ζάλη
Ωστόσο, οι ήχοι κρότου ή σκασμού στη γνάθο χωρίς πόνο είναι φυσιολογικοί και συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία.
Τι προκαλεί μια διαταραχή ΔΚΑ;
Η ακριβής αιτία μιας διαταραχής ΔΚΑ δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα χωρίς προφανή λόγο . Ωστόσο, οι αιτίες μπορεί να είναι:
Τραυματισμός της γνάθου ή της άρθρωσης της γνάθου
Μια μόλυνση
Μια αυτοάνοση κατάσταση
Οδοντιατρικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου ανοίγματος του στόματος κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας
Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών
Στρες
Αρθρίτιδα
Τοποθέτηση αναπνευστικού σωλήνα πριν την επέμβαση
Υπάρχουν γενετικοί, ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ΔΚΑ .
Είναι πιο πιθανό τα άτομα με διαβήτη να έχουν διαταραχή του ΔΚΑ;
Η φλεγμονή είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης που προκαλεί διαβήτη τύπου 1. Η φλεγμονή εμφανίζεται επίσης στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Τα σταθερά υψηλά σάκχαρα στο αίμα συντηρούν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.
Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι οι διαταραχές ΔΚΑ μπορεί να είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν. Η χρόνια φλεγμονή που προέρχεται από τον διαβήτη μπορεί να επηρεάσει πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, των ούλων και της γνάθου. Εάν παρουσιαστεί φλεγμονή στη γνάθο, μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία, τα οποία, με τη σειρά τους, οδηγούν σε προβλήματα με το φαγητό, το μάσημα και την ομιλία.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ΔΚΑ;
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα που έχετε και θα εξετάσει το κεφάλι, τον λαιμό, το πρόσωπο και τη γνάθο σας όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας. Θα αισθανθούν και θα ακούσουν για κλικ ή σκάσιμο και θα σας ρωτήσουν για τον πόνο ή την ευαισθησία.
Μπορεί να χρειαστείτε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή/και αξονική τομογραφία για την εξέταση των δοντιών και της γνάθου. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί επίσης να γίνουν για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας.
Ποια είναι η θεραπεία για ΔΚΑ;
Πολλά προβλήματα της γνάθου είναι προσωρινά και θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Συχνά συνιστώνται απλές θεραπείες, τουλάχιστον αρχικά, όπως:
Τρώγοντας μαλακά τρόφιμα (γιαούρτι, τυρί cottage, ομελέτα, σούπα, πουρέ πατάτας) και αποφυγή σκληρών, τραγανών φαγητών
Αποφυγή μάσησης τσίχλας
Εφαρμογή υγρών συσκευασιών θερμότητας ή κρύου σε συνδυασμό με ασκήσεις για απαλή διάταση και ενίσχυση των μυών της γνάθου
Λήψη μη συνταγογραφούμενων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη
Εάν αυτές οι θεραπείες δεν είναι επαρκείς ή δεν βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων, άλλες προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Φυσικοθεραπεία για τη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας
Συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως φάρμακα κατά του άγχους, αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα
Μια στοματική συσκευή όπως νάρθηκας ή νυχτοφύλακας
Βελονισμός
Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS)
Τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης
Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
Βιοανάδραση
Άλλες διαδικασίες που είναι πιο περίπλοκες περιλαμβάνουν:
Οδοντιατρικές επεμβάσεις που τροποποιούν τον τρόπο προσαρμογής των δοντιών μεταξύ τους, όπως η χρήση στεφάνων, το τρίξιμο των δοντιών ή η χρήση άλλων ορθοδοντικών θεραπειών.
Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox).
Προλοθεραπεία, που περιλαμβάνει την έγχυση ενός διαλύματος στην περιοχή της ΔΚΑ. Αυτό προκαλεί ερεθισμό, προτρέποντας το σώμα να ανταποκριθεί επιδιορθώνοντας την άρθρωση.
Αρθροκέντηση, κατά την οποία μια βελόνα χρησιμοποιείται για την ώθηση υγρού στη ΔΚΑ, αφαιρώντας ουλώδη ιστό και ουσίες που προκαλούν φλεγμονή.
Αρθροσκόπηση, κατά την οποία μια μικροσκοπική κάμερα εισάγεται στην άρθρωση της γνάθου για να αφαιρεθούν οι συμφύσεις ή να επανατοποθετηθεί ο δίσκος της άρθρωσης.
Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμφυτευμάτων ΔΚΑ.
Επειδή ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές (και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν το πρόβλημα), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νάρθηκας και νυχτερινών φρουρών, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρο για να κατανοήσετε τη διαδικασία και να ρωτήσετε εάν θα σας βοηθήσει. Αξίζει επίσης να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.
Διαβάστε ακόμα: Περιοδοντική νόσος: Πως μπορείτε να προστατευτείτε – Γλυκούλι (glykouli.gr)