Νέα μελέτη δείχνει ότι γονιδιακός χάρτης μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Γονιδιακές προδιαθέσεις μπορεί να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαγνώσουν έγκαιρα τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε τον βαθμό κινδύνου, με βάση έναν χάρτη γενετικών παραλλαγών που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, εντόπισε επιτυχώς άτομα με διαβήτη τύπου 2 που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Οι βαθμολογίες γενετικού κινδύνου, όπως αυτές που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό του κινδύνου πολύ νωρίς στη διαδικασία της νόσου και να υποδεικνύουν την ανάγκη για πιο εντατικές προσπάθειες πρόληψης, όπως αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Μια βαθμολογία κινδύνου με βάση έναν χάρτη γονιδίων προέβλεψε την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αυτό το εργαλείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην καθοδήγηση της θεραπείας για άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 ή για άτομα με προδιαβήτη.

Προηγούμενη έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη τύπου 2. Διάφορα μέτρα για την κατάσταση της υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χρησιμοποιούνται συνήθως για τον προσδιορισμό του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέονται επίσης με μετέπειτα καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν τη βαθμολογία κινδύνου.

«Ο αυξημένος γενετικός κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προδιαθέσει ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή καρδιαγγειακού θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Pankaj Arora, MD, διευθυντής του Cardiogenomics Clinic Program και του Cardiology Clinical και στο Μεταφραστικό ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Διεξήγαμε τη μελέτη για να προσδιορίσουμε εάν αυτή η βαθμολογία γενετικού κινδύνου μπορεί να εντοπίσει άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και εάν ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει τη σχέση μεταξύ του γενετικού κινδύνου υπέρτασης και των καρδιαγγειακών εκβάσεων».

Ο Arora και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας 6.335 συμμετεχόντων στη δοκιμαστική βάση δεδομένων Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD) για τους οποίους ήταν διαθέσιμα γενετικά δεδομένα. Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 37% γυναίκες και οι συμμετέχοντες αυτοπροσδιόριζαν τη φυλή ή την εθνικότητα τους: το 15% ήταν Αφροαμερικανοί, το 6% ήταν Ισπανόφωνοι. Το 70% ήταν λευκοί. και το 9% επέλεξε την κατηγορία «άλλο». Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη τύπου 2 και αυξημένη αρτηριακή πίεση και παρακολουθήθηκαν για 3,5 χρόνια.

Ένας χάρτης γενετικής παραλλαγής με περισσότερες από 1.000 κοινές γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση συγκρίθηκε με το DNA των συμμετεχόντων στη μελέτη για να προσδιοριστεί ο γενετικός κίνδυνος των συμμετεχόντων. Περισσότερες αντιστοιχίσεις μεταξύ του DNA του συμμετέχοντα και του χάρτη των γνωστών γενετικών παραλλαγών της αρτηριακής πίεσης ισοδυναμούσαν με υψηλότερο σκορ γενετικού κινδύνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαθμολογία γενετικού κινδύνου εντόπισε τους συμμετέχοντες στη μελέτη με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων:

Για άτομα με υψηλότερα από το μέσο όρο βαθμολογίες γενετικού κινδύνου, κάθε βαθμός υψηλότερος συσχετίστηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η συσχέτιση του γενετικού κινδύνου με τα καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν η ίδια ακόμη και αν οι συμμετέχοντες έπαιρναν φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση των βαθμολογιών γενετικού κινδύνου σε άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 για να εφαρμοστούν αυτά τα ευρήματα ευρύτερα.

Ο Arora και οι συνεργάτες του σημείωσαν επίσης ότι τα ευρήματα σχετικά με τις διαφορές στις βαθμολογίες γενετικού κινδύνου των ατόμων για υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εξηγούν πλήρως γιατί ο εντατικός γλυκαιμικός έλεγχος (επιθετική θεραπεία με ινσουλίνη, φάρμακα, δίαιτα και άσκηση) δεν φαίνεται να έχει καρδιαγγειακό όφελος για άτομα με μακροχρόνιο διαβήτη τύπου 2.

«Ωστόσο, ένας δείκτης γενετικού κινδύνου μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 για να προσδιορίσουν ποιοι θα πρέπει να έχουν πιο έντονες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση και πιο επιθετική διαχείριση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης και της διακοπής του καπνίσματος», δήλωσε ο Arora.

«Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο», δήλωσε ο Eduardo Sanchez, MD, MPH, FAHA, FAAFP, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος για την πρόληψη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο οποίος είναι ο κλινικός επικεφαλής του Know Diabetes by Heart, μια πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση της σχέσης μεταξύ διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. «Εκτός από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ο οποίος είναι απολύτως σημαντικός, ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 να μιλήσουν με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για άλλους προσωπικούς και οικογενειακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό και τι μπορούν να κάνουν για να τους διαχειριστούν ή να τους προλάβουν».

Οι συν-συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνουν τους Vibhu Parcha, M.D.; Akhil Pampana, M.S.; Adam Bress, Pharm.D., M.S.; Marguerite R. Irvin, Ph.D. και Garima Arora, M.D.

Gene map may identify heart disease risk for people with Type 2 diabetes — ScienceDaily

Διαβάστε ακόμα: Νέα έρευνα καθορίζει τις βέλτιστες τιμές A1c για την μείωση της πιθανότητας δεύτερου εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Αναστολείς SGLT-2 και αγωνιστές GLP-1 θεωρούνται πλέον φάρμακα πρώτης γραμμής για την καρδιακή ανεπάρκεια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

«Θανατηφόρο μείγμα» το επαγγελματικό άγχος, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Όσο νωρίτερα εκδηλώνεται ο διαβήτης, τόσο χειρότερη η καρδιακή υγεία – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
2
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Τα αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία είναι πιο επιβλαβή από ό,τι πίστευαν στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Νέα μελέτη τονίζει ότι τα υψηλότερα λιπαρά στο αίμα είναι πιο επιβλαβή από ό,τι θεωρούσαν αρχικά