Φρένο στην υπερφαγία; Ανακαλύφθηκε η οδός σήματος στον εγκέφαλο που ελέγχει την πρόσληψη τροφής

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να φέρνει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι μια ομάδα νευρικών κυττάρων στον υποθάλαμο (τα επονομαζόμενα AgRP, πεπτιδικοί νευρώνες που σχετίζονται με την πρωτεΐνη σηματοδότησης Agouti) ελέγχουν την απελευθέρωση ενδογενών λυσοφωσφολιπιδίων, τα οποία με τη σειρά τους ελέγχουν τη διεγερσιμότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό, η οποία διεγείρει την πρόσληψη τροφής. Σε αυτή τη διαδικασία, το κρίσιμο βήμα της οδού σηματοδότησης ελέγχεται από το ένζυμο αυτοταξίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή λυσοφωσφατιδικού οξέος (LPA) στον εγκέφαλο ως ρυθμιστή της δραστηριότητας του δικτύου. Η χορήγηση αναστολέων αυτοταξίνης μπορεί έτσι να μειώσει σημαντικά τόσο την υπερβολική πρόσληψη τροφής μετά από νηστεία όσο και την παχυσαρκία σε ζωικά μοντέλα. Το άρθρο «Οι νευρώνες AgRP ελέγχουν τη συμπεριφορά πρόσληψης τροφής στις συνάψεις του φλοιού μέσω λυσοφωσφολιπιδίων που προέρχονται από περιφερικά» έχει δημοσιευτεί στο Nature Metabolism.

Οι διατροφικές διαταραχές και ιδιαίτερα η παχυσαρκία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μιας ποικιλίας ασθενειών στις βιομηχανικές κοινωνίες παγκοσμίως, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών παθήσεων με μόνιμες αναπηρίες ή θανατηφόρες εκβάσεις όπως καρδιακές προσβολές, διαβήτης ή εγκεφαλικά επεισόδια. Το Ινστιτούτο Robert Koch ανέφερε το 2021 ότι το 67 τοις εκατό των ανδρών και το 53 τοις εκατό των γυναικών στη Γερμανία είναι υπέρβαροι. Το 23 τοις εκατό των ενηλίκων είναι σοβαρά υπέρβαροι (παχύσαρκοι). Οι προσπάθειες επηρεασμού της διατροφικής συμπεριφοράς με φάρμακα έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αναποτελεσματικές. Μια νέα θεραπεία που ρυθμίζει τη διεγερσιμότητα των δικτύων που ελέγχουν τη διατροφική συμπεριφορά θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα προς τον έλεγχο αυτής της ευρέως διαδεδομένης παχυσαρκίας.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας και τον συνακόλουθο διαβήτη τύπου II σε άτομα με μειωμένη συναπτική σηματοδότηση LPA. Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Johannes Vogt (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Κολωνίας), τον καθηγητή Robert Nitsch (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Münster) και τον καθηγητή Thomas Horvath (Yale School of Medicine, New Haven, ΗΠΑ) έδειξε τώρα ότι ο έλεγχος της διεγερσιμότητας των νευρώνων στον εγκεφαλικό φλοιό από το LPA παίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς: Οι νευρώνες AgRP ρυθμίζουν την ποσότητα της λυσοφωσφατιδυλοχολίνης (LPC) στο αίμα. Μέσω της ενεργού μεταφοράς, το LPC φτάνει στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπεται από το ένζυμο αυτοταξίνη (ATX) σε LPA, το οποίο είναι ενεργό στη σύναψη. Τα συναπτικά σήματα LPA διεγείρουν συγκεκριμένα δίκτυα στον εγκέφαλο, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Στο μοντέλο ποντικιού, μετά από μια περίοδο νηστείας, μια αύξηση του LPC στο αίμα οδήγησε σε αύξηση του διεγερτικού LPA στον εγκέφαλο. Αυτά τα ποντίκια έδειξαν τυπική συμπεριφορά αναζήτησης τροφής. Και τα δύο θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν με τη χορήγηση αναστολέων αυτοταξίνης. Τα παχύσαρκα ποντίκια, από την άλλη πλευρά, έχασαν βάρος όταν αυτοί οι αναστολείς χορηγούνταν συνεχώς. Ο Johannes Vogt εξήγησε: «Είδαμε σημαντική μείωση της υπερβολικής πρόσληψης τροφής και της παχυσαρκίας μέσω γονιδιακής μετάλλαξης και φαρμακολογικής αναστολής του ATX. Ως εκ τούτου, τα θεμελιώδη ευρήματά μας σχετικά με την ελεγχόμενη από LPA διεγερσιμότητα του εγκεφάλου, τα οποία έχουμε εργαστεί για χρόνια, παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στη διατροφική συμπεριφορά». Ο Robert Nitsch θεωρεί τα ευρήματα ως ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα με διαταραγμένη οδό σηματοδότησης του συναπτικού LPA είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα και να πάσχουν από διαβήτη τύπου II. Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη μιας πιθανής θεραπευτικής επιτυχίας των αναστολέων ATX, τους οποίους αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε μαζί με το Ινστιτούτο Hans Knöll στην Ιένα για χρήση σε ανθρώπους.

Αυτά τα ευρήματα σχετικά με τον έλεγχο διέγερσης των νευρωνικών δικτύων στη διατροφική συμπεριφορά μέσω των λυσοφωσφολιπιδίων και οι νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προτείνουν θα μπορούσαν στο μέλλον να συμβάλουν όχι μόνο στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών, αλλά και νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών.

No more binge eating: Signal pathway in the brain that controls food intake discovered — ScienceDaily

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Πολλά κιλά, λίγη βιταμίνη D - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Ποιά είναι η Νοσογόνος Παχυσαρκία

Ως "παχυσαρκία" ορίζεται η αφύσικη ή υπέρμετρη συσσώρευση λίπους του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κινδύνου για την υγεία. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως νόσος που περιλαμβάνεται στη διεθνή κατάταξη ασθενειών ICD-10 (κωδικός Ε66).

Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»
Περισσότερα

Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»

Νικόλαος Τεντολούρης: «Η αύξηση της Παχυσαρκίας και της εκδήλωσης του Διαβήτη τύπου 2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον…