Η καρνοσίνη μπορεί να προστατέψει από τις καταστροφικές αλλαγές στα κύτταρα λόγω διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας

Η καρνοσίνη μπορεί να προστατέψει από τις καταστροφικές αλλαγές στα κύτταρα λόγω διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας
Η καρνοσίνη μπορεί να προστατέψει από τις καταστροφικές αλλαγές στα κύτταρα λόγω διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας

Μεγάλο μέρος των βλαβερών χημικών μεταβολών που παθαίνουν τα κύτταρα λόγω του διαβήτη και της παχυσαρκίας μπορούν να προληφθούν από ένα μόριο που εμφανίζεται φυσιολογικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στο σώμα ενός ανθρώπου με διαβήτη τύπου 2, όταν η γλυκόζη παραμένει στο σώμα και δεν χρησιμοποιείται ως ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία τοξικών μορίων.
Επιστήμονες στο Nottingham Trent University ερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο αυτό το «μεταβολικό στρες», που είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης και λίπους, προκαλεί βλάβες στις πρωτεΐνες του αίματος και των κυττάρων και εμποδίζει την φυσιολογική τους λειτουργία.
Οι ερευνητές, που έγραψαν στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, μελέτησαν επίσης την επίδραση της « καρνοσίνης», ενός μορίου που βρίσκεται στον σκελετικό ιστό των ανθρώπων και το οποίο καταναλώνουμε μέσω της διατροφής με κρέας και ψάρια. Μπορεί κανείς να το βρει σε συμπληρώματα διατροφής.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, η νέα αυτή έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την πιθανή ανάπτυξη νέων φαρμάκων που έχουν ως βάση την καρνοσίνη.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε φασματομετρία μάζας, που είναι η διαδικασία της μέτρησης του βάρους των μορίων και του διαχωρισμού τους, για τον εντοπισμό πρωτεϊνών σε δείγματα αίματος ασθενών που παρουσιάζουν βλάβες εξαιτίας των υψηλών επιπέδων γλυκόζης και λιπαρών οξέων.
Σε σύγκριση με δείγματα αίματος υγιών ενηλίκων, η ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει αλλαγές που έχουν προκαλούνται από την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 και το διαβήτη κύησης.
Επιπλέον έρευνες στο εργαστήριο διερεύνησαν σε ποιο βαθμό μπορούσε η καρνοσίνη να αποτρέψει παρόμοιες μεταβολές πρωτεΐνών σε κύτταρα και ιστούς που συνδέθηκαν με τον έλεγχο της γλυκόζης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρνοσίνη απέτρεψε το 65%-90% αυτών των βλαβερών χημικών μεταβολών και προστάτεψε τις λειτουργικές ιδιότητες των κυττάρων.
Οι ερευνητές λένε ότι, παρά το γεγονός ότι τα κύτταρα είχαν αλλοιωθεί, η καρνοσίνη κατάφερε να διατηρήσει την κυτταρική λειτουργία, απορροφώντας τα κύτταρα που είχαν υποστεί βλάβη.
Η ομάδα έχει δείξει την προοπτική της χρήσης της καρνοσίνης για τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο παρελθόν, τώρα όμως καταλαβαίνουν ακριβώς ποιες πρωτεΐνες καταστρέφονται.
«Η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα είναι εξέχουσας σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα ζωτικά όργανα λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται» είπε ο Dr. Mark Turner, ερευνητής στη Σχολή Τεχνολογίας και Επιστημών του Nottingham Trent University.
Και συμπλήρωσε ότι: «Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συγκεκριμένα μόρια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Εφόσον εντοπίσαμε τα μόρια αυτά σε ομάδες ασθενών, θέλαμε να δούμε τι ρόλο θα παίξει η καρνοσίνη στην πρόληψη των καταστροφικών αυτών αλλαγών.
Ανακαλύψαμε ότι η καρνοσίνη μπόρεσε να προστατέψει κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Η διαδικασία αυτή αυξάνει την ευαισθησία στη γλυκόζη και επιφέρει μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε την υπόθεσή μας, ότι η καρνοσίνη θα μπορούσε να γίνει βάση σημαντικών θεραπευτικών σχημάτων για τον διαβήτη τύπου 2.»
Πηγή: Medical Xpress

Total
5
Shares
Σχετικά άρθρα
Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 διατροφικές επιλογές
Περισσότερα

Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 κορυφαίες διατροφικές επιλογές της για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

«Εδώ είναι τα τρόφιμα που τρώω -και τα τρόφιμα που προσπαθώ να περιορίσω- για να βοηθήσουν στη διαχείριση…
Περισσότερα

Νέα μελέτη εξέτασε το τεχνητό πάγκρεας σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics ρίχνει φως στη σχέση των επιπέδων γλυκόζης και του εμμηνορροϊκού κύκλου