Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο
Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Anschutz του Πανεπιστημίου του Colorado, ανακάλυψαν ότι η φρουκτόζη προκαλεί την απελευθέρωση Βαζοπρεσσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι σε ποντίκια το νερό καταστέλλει τη συγκεκριμένη ορμόνη και βοηθά στην θεραπεία των δύο ασθενειών.
«Η αξία των ευρημάτων μας βρίσκεται στο γεγονός ότι μπορεί να ενθαρρύνει τη διενέργεια ερευνών που να αξιολογούν κατά πόσο η απλή αύξηση στην ποσότητα του νερού που καταναλώνει κανείς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Migual A. Lanaspa, Ph.D., επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Colorado, που ειδικεύεται στη νεφρική νόσο και την υπέρταση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό JCI Insight.
Ο Lanaspa και ο συνάδελφός του, Richard Johnson, MD, καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ήθελαν να καταλάβουν γιατί η βαζοπρεσσίνη, που είναι υπεύθυνη για την διατήρηση του σωστού επιπέδου νερού στο σώμα, είναι αυξημένη σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.
Χορήγησαν σε ποντίκια νερό με φρουκτόζη, το οποίο προκάλεσε την παραγωγή βαζοπρεσσίνης από τον εγκέφαλο. Η βαζοπρεσσίνη με τη σειρά της αποθήκευσε το νερό ως λίπος, προκαλώντας αφυδάτωση και στη συνέχεια παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τον Lanaspa αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο η βαζοπρεσσίνη επιδρά με τη φρουκτόζη ώστε να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη.
«Ανακαλύψαμε ότι ποντίκια που δεν διέθεταν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα βαζοπρεσσίνης, ήταν προστατευμένα από την επίδραση της ζάχαρης. Επίσης έχουμε δείξει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να καταστείλει τη δράση της βαζοπρεσσίνης και να χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας
Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίπους.
Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με την γενική παρατήρηση ότι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά παρουσιάζουν σημάδια αφυδάτωσης. Επίσης εξηγεί το λόγο για τον οποίο η διατροφή που βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες αλατιού, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με νερό μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο.
«Ο καλύτερος τρόπος να καταστείλλουμε την βαζοπρεσσίνη, είναι να πίνουμε νερό» είπε ο Lanaspa. «Το εύρημα αυτό είναι σπουδαίο γιατί είναι ένας εύκολος, φθηνός τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να θεραπεύσουμε το μεταβολικό σύνδρομο.»
Πηγή: Medical Xpress

Total
32
Shares
Σχετικά άρθρα