Οι υψηλότερες δόσεις ινσουλίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου στον διαβήτη τύπου 1

Μια νέα ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Μια νέα ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η είδηση ​​έφτασε με τη μορφή μιας ερευνητικής επιστολής που δημοσιεύτηκε από την JAMA Oncology, γραμμένη από τον Wenjun Zhong, PhD, στατιστικολόγο με τον φαρμακευτικό γίγαντα Merck, και τον Yuanjie Mao, MD, PhD, καθηγητή ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο Zhong και ο Mao εργάζονταν με ένα παλιό και σημαντικό σύνολο δεδομένων: τη μελέτη Ελέγχου και Επιπλοκών του Διαβήτη (DCCT) και την Επιδημιολογία των Παρεμβάσεων και Επιπλοκών του Διαβήτη (EDIC). Αυτές οι δύο δοκιμές ήταν οι πρώτες που συνέδεσαν οριστικά τον εντατικό έλεγχο της γλυκόζης με μειωμένο κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών, αλλάζοντας την κύρια θεραπεία του διαβήτη όπως τη γνωρίζουμε. Το DCCT και το EDIC παραμένουν οι καλύτερες εμφανίσεις που είχαμε ποτέ σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 1 και συνεχίζουν να παρέχουν νέες πληροφορίες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε κατηγορίες χαμηλής, μεσαίας και υψηλής χρήσης ινσουλίνης:

Χαμηλή χρήση: <0,5 μονάδες ανά κιλό την ημέρα (38,5 μονάδες την ημέρα για μια μέση Αμερικανίδα που ζυγίζει γύρω στα 78 κιλά)

Μέση χρήση: Μεταξύ 0,5 και 0,8 μονάδες/κιλό την ημέρα

Υψηλή χρήση: >0,8 μονάδες/κιλό την ημέρα (61,6 μονάδες την ημέρα για μια μέση Αμερικανίδα γυναίκα)

Όσοι ανήκαν στην κατηγορία υψηλής χρήσης είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από εκείνους στην κατηγορία χαμηλής χρήσης, με την κατηγορία μεσαίας χρήσης σχεδόν εξίσου υψηλή.

Δεν είναι σαφές από την ανάλυση εάν η αυξημένη χρήση ινσουλίνης από μόνη της προκαλεί καρκίνο ή εάν η αυξημένη χρήση ινσουλίνης είναι απλώς συνέπεια άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα ενδογενούς ινσουλίνης έχουν συσχετιστεί με καρκίνο σε άτομα χωρίς διαβήτη, όπως και η αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο παθήσεις τόσο συνδεδεμένες που είναι δύσκολο να τις χωρίσεις.

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να αποκαλυφθεί ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων στις δοκιμές DCCT και EDIC. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου που εντοπίστηκαν στη νέα ανάλυση διαγνώστηκαν την τρίτη δεκαετία της παρακολούθησης, 20 ή περισσότερα χρόνια μετά την έναρξη των δοκιμών. Ο μέσος ασθενής ήταν 50 ετών κατά την πρώτη διάγνωση καρκίνου.

Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της γλυκόζης και της παχυσαρκίας, δεν είχαν συσχέτιση με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Τι σημαίνει για πραγματικά άτομα με διαβήτη τύπου 1; Ο Δρ Μάο ερμήνευσε τα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματά μας υποδήλωναν ότι οι κλινικοί γιατροί μπορεί να χρειαστεί να εξισορροπήσουν τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου όταν θεραπεύουν ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 με υψηλή ημερήσια δόση ινσουλίνης ή ότι η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μπορεί να προτιμάται από την απλή αύξηση της δόσης ινσουλίνης.

Φαίνεται απίθανο οι γιατροί να συστήσουν στους ασθενείς να λαμβάνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, δεδομένης της συντριπτικά αρνητικής επίδρασης της χρόνιας υπεργλυκαιμίας. Ο βέλτιστος γλυκαιμικός έλεγχος παραμένει πρωταρχικής σημασίας για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1.

Αλλά είναι δυνατό να μειώσετε τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη με τον σωστό τρόπο: βελτιώνοντας την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι ένας συνδυασμός τροποποιήσιμων και μη τροποποιήσιμων παραγόντων (όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό). Σύμφωνα με το CDC, οι δύο μεγαλύτεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το υπερβολικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα. Η τακτική γυμναστική και η απώλεια βάρους θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεστε για να παραμείνετε άνετα στο εύρος του σακχάρου στο αίμα σας. Υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι παράγοντες, όπως η ποιότητα του ύπνου και η διατροφή.

Η άσκηση και η δίαιτα μπορούν επίσης να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις σε ινσουλίνη. Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, ειδικά αυτή που αποφεύγει τη ζάχαρη και τα απλά άμυλα, μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη τόσο γρήγορα όσο το επόμενο γεύμα σας. Και πολλοί άνθρωποι με διαβήτη βρίσκουν ότι η καρδιαγγειακή άσκηση, ακόμη και με ελαφριά ένταση, είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη διόρθωση ορισμένων υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ενώ τα νέα μας δίνουν έναν επιπλέον λόγο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε προτεραιότητα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε δραματική δίαιτα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η ταχεία πτώση των απαιτήσεων σε ινσουλίνη συνεπάγεται κίνδυνο υπογλυκαιμίας και μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε γρήγορα τη δόση της ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων που μειώνουν τη γλυκόζη.

Συμπεράσματα

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, η υψηλή καθημερινή χρήση ινσουλίνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου.

Η αλλαγή στον απόλυτο κίνδυνο δεν είναι τεράστια και δεν πρέπει να αποτελεί λόγο πανικού. Ωστόσο, είναι άλλη μια υπενθύμιση της αξίας της μείωσης των απαιτήσεων σε ινσουλίνη μέσω της διατροφής, της άσκησης και άλλων υγιεινών συνηθειών ζωής. Όταν το σώμα σας είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε εύρος τιμών και μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα
Χρήσιμες οδηγίες σε πάσχοντες από διαβήτη για την προστασία των νεφρών τους το καλοκαίρι - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Χρήσιμες οδηγίες σε πάσχοντες από διαβήτη για την προστασία των νεφρών τους το καλοκαίρι

* Γράφει ο Ιωάννης Δ.Αλεξόπουλος, Δρας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η…