Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη – όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής

Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες. Είναι επίσης η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, καθώς και κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη και ποιους προσβάλλει;

Ο καρκίνος του προστάτη ξεκινά στα κύτταρα του προστάτη, ενός αδένα στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο προστάτης, που είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και παράγει υγρό που είναι μέρος του σπέρματος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου και τείνει να αναπτύσσεται πολύ αργά. Μπορεί να μην είναι πολύ σοβαρό, εφόσον δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Και, μπορεί να εμφανιστεί στην οικογένεια, επομένως εάν ο πατέρας, ο αδελφός σας ή άλλοι συγγενείς εξ αίματος είχαν ή έχουν καρκίνο του προστάτη, οι πιθανότητες εμφάνισης του είναι αυξημένες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα καρκίνου του προστάτη, τουλάχιστον από νωρίς. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) δηλώνει ότι αυτά είναι συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη:

Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

Αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων

Συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα

Δυσκολία στην πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης

Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα

Πόνος στην πλάτη, τους γοφούς ή τη λεκάνη που δεν υποχωρεί

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια και άλλων καταστάσεων, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν έχετε κάποια από αυτά.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και του καρκίνου του προστάτη;

Οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καρκίνο του προστάτη από τους άνδρες χωρίς διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Molecular Metabolism και επίσης το 2018 στο περιοδικό Endocrine-Related Cancer. Ωστόσο, οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 που αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη είναι πιο πιθανό να έχουν μορφή καρκίνου που θα εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και να έχουν χειρότερη πρόγνωση. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο επιθετικός στους άνδρες με διαβήτη.

Ερευνητές στο Fox Chase Cancer Center—Temple Health εξέτασαν 3.176 άνδρες που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Από αυτούς, 600 άνδρες είχαν διαβήτη τύπου 2. Οι άνδρες με διαβήτη που έλαβαν ινσουλίνη ή που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο για το διαβήτη είχαν χαμηλότερο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης, με 200% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν διαβήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η ινσουλίνη και η μετφορμίνη «μπορεί να ενεργοποιήσουν τα μονοπάτια σηματοδότησης που σχετίζονται με τον καρκίνο για να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων ή να αντισταθούν στη θεραπεία, οδηγώντας σε κακά αποτελέσματα». Η σύσταση; Αντιμετωπίστε τον καρκίνο και διαχειριστείτε ενεργά άλλες καταστάσεις, με προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν δίαιτα, άσκηση και κατάλληλα φάρμακα.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο του προστάτη;

Το CDC αναφέρει ότι από κάθε 100 Αμερικανούς άνδρες, περίπου 13 θα νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη και περίπου δύο έως τρεις άνδρες στους 100 θα πεθάνουν. Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Καλή διατροφή

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης ασθενειών (και της διατήρησης της υγείας) είναι μια υγιεινή διατροφή. Επίσης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι σε άριστη φόρμα:

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη (και άλλων καρκίνων, επίσης). Επιδιώξτε να συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και αν σας αρέσει να τσιμπολογάτε, προτιμήστε αυτά αντί για επεξεργασμένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως πατατάκια ή μπισκότα. Επίσης, επιλέξτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά (τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα είναι υπέροχα) αντί να πίνετε χυμούς, που μπορεί να επηρεάσουν τα σάκχαρα στο αίμα σας. Παρεμπιπτόντως, οι μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία έχει αντικαρκινική δράση.

Περιορίστε το λίπος

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε τροφές που περιέχουν λίπος, καθώς ορισμένα είδη λίπους είναι υγιεινά. Ωστόσο, σε ορισμένες μελέτες, οι άνδρες που έτρωγαν υψηλή ποσότητα λίπους κάθε μέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η μείωση του λίπους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και να διατηρήσει την καρδιά σας υγιή.

Όταν τρώτε λίπος, εστιάστε σε «καλούς» τύπους λίπους, όπως φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών, λιπαρά ψάρια και αβοκάντο. Το λίπος από το κόκκινο κρέας, το τυρί, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το λαρδί είναι κορεσμένο λίπος που συνδέεται με αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών.

Πιείτε καφέ και πράσινο τσάι

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη, η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που έπιναν επτά φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια. Αλλά μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, και την κρέμα! Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για εσάς, οδηγώντας σε αϋπνία, ζάλη, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και πονοκεφάλους.

Περιορίστε το επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα

Τα καπνιστά τρόφιμα, από το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να περιέχουν μια χημική ουσία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ελέγξτε το βάρος σας

Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και που έχουν καρκίνο του προστάτη έχουν περισσότερες υποτροπές καρκίνου μετά την επέμβαση. Επίσης, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και μια ουσία που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας, που πιστεύεται ότι προάγει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, η παχυσαρκία σχετίζεται με χαμηλότερη συγκέντρωση ελεύθερης τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη επιθετικών όγκων του προστάτη και συνδέεται με φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για να καταλήξετε σε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα υγιές και βιώσιμο βάρος.

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, το να είσαι ενεργός βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του προστάτη είναι βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη και η αύξηση βάρους συνδέεται με την επανεμφάνιση αυτού του καρκίνου σε άνδρες που έχουν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Επιδιώξτε να είστε δραστήριοι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ιδανικά για τουλάχιστον 30 λεπτά τη φορά.

Κόψτε το κάπνισμα

Γνωρίζετε ήδη ότι το κάπνισμα συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του πνεύμονα. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μιας επιθετικής μορφής αυτού του καρκίνου που κάνει μετάσταση (εξάπλωση), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου 2018 του JAMA Oncology. Αυτή η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που κάπνιζαν είχαν 89% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο από τους μη καπνιστές και 40% υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Total
58
Shares
Σχετικά άρθρα