Η ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού κατά ένα γρ. καθημερινά μειώνει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health

Η μείωση της πολύ υψηλής πρόσληψης αλατιού κατά ένα γραμμάριο κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Το αλάτι μερικές φορές παραβλέπεται καθώς τα άτομα με διαβήτη προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, καθώς δεν επηρεάζει άμεσα τη γλυκόζη του αίματος με τον τρόπο που επηρεάζουν τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα άτομα με διαβήτη. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσει τη φλεγμονή – κινδύνους που αντιμετωπίζουν ήδη τα άτομα με διαβήτη από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ταυτόχρονα, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού – αυτά με υπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση – μπορεί να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας ένα υποκατάστατο αλατιού. Η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού συνδέεται ακόμη και με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πιθανώς συμβάλλοντας στην αντίσταση στην ινσουλίνη στα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική μοντελοποίηση για να υπολογίσουν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου, από τη μείωση της πρόσληψης αλατιού στον κινεζικό πληθυσμό. Η Κίνα έχει μία από τις υψηλότερες κατά μέσο όρο πρόσληψη αλατιού στον κόσμο με περίπου 11 γραμμάρια την ημέρα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Έτσι, ακόμη και μια μείωση 1 γραμμαρίου την ημέρα θα άφηνε τη μέση πρόσληψη αλατιού πολύ υψηλή – οδηγώντας στο ερώτημα εάν η επίτευξη αυτού του επιπέδου μείωσης του αλατιού θα είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Η ημερήσια μείωση 1 γραμμαρίου στην κατανάλωση αλατιού θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάντα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με βάση προηγούμενες μελέτες που έδειχναν πώς η κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια, η μείωση της πρόσληψης αλατιού ανά άτομο στην Κίνα κατά 1 γραμμάριο την ημέρα θα μείωνε τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο (ασθένεια που σχετίζεται με τη ροή του αίματος) κατά 4%. , και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό κατά 6%. Εάν αυτή η μείωση της κατανάλωσης αλατιού διαρκούσε από τώρα έως το 2030, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 9 εκατομμύρια καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4 εκατομμυρίων θανατηφόρων συμβάντων. Από την άλλη πλευρά, μια σταδιακή μείωση της κατανάλωσης αλατιού σε επίπεδο 30% χαμηλότερο έως το 2025, θα μπορούσε να αποτρέψει 1,5 φορές περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους, ενώ θα πετύχει τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για μείωση κατά 5 γραμμάρια ανά άτομο έως το 2030, θα μπορούσε να αποτρέψει διπλάσια καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους.

Ενώ ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί να είναι πιο επωφελής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είναι πολύ πιο φιλόδοξος και δυνητικά δύσκολο να επιτευχθεί. Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μόνο κατά περίπου το ένα πέμπτο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποτρέψει τα μισά καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους – ένας στόχος που οι ερευνητές περιέγραψαν ως «εύκολα εφικτό».

Τα μαθήματα αυτής της μελέτης δεν περιορίζονται στην Κίνα, φυσικά. Διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης αλατιού από υψηλό επίπεδο θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό – κάτι που μπορούν να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο καθώς προσπαθούν να μειώσουν το βάρος των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα
Αγιουβέρδα - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Αγιουβέρδα

Η αγιουβέρδα είναι μια παραδοσιακή ιατρική πρακτική της Ινδίας η οποία ως μέσα θεραπείας του οργανισμού περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, το διαλογισμό, τα βότανα, το μασάζ, την έκθεση στο ηλιακό φως, τον έλεγχο της αναπνοής και την αποτοξίνωση.

Aloe Vera
Περισσότερα

Αloe vera και η χρήση της ως προσθέτου σε τρόφιμα και ποτά

Τα φυσικά συστατικά της αλόη βέρα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για χιλιετίες σε κρέμες τοπικής χρήσεως, λοσιόν και παρασκευάσματα φαρμακευτικών προϊόντων. Οι αρχαίοι λαοί έχουν ανακαλύψει την τεράστια θεραπευτική της δύναμη ήδη από την 4η εκατονταετία π.Χ

ανοσοποιητικό σύστημα
Περισσότερα

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ανοσολογίας, σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η 29η Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ανοσολογίας.  Η Ανοσολογία είναι ο κλάδος των βιοιατρικών επιστημών που μελετά την ικανότητα του…