Τρεις σωματικές οσμές που μπορεί να σηματοδοτούν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σώμα στέλνει τα δικά του σημάδια προειδοποίησης για υψηλό σάκχαρο

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να διαχειριστούν την ασθένεια ακολουθώντας τη σωστή φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφεί ο γιατρός, δίαιτα και άσκηση. Αυτό θα μειώσει τον αντίκτυπο της νόσου στην υγεία σας.

Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης με κακή διαχείριση μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί ακόμη και να ανέλθει σε επικίνδυνα, θανατηφόρα επίπεδα. Ένα τέτοιο σημάδι υψηλού σακχάρου στο αίμα είναι οι περίεργες μυρωδιές του σώματος, ειδικά στην αναπνοή σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα σημάδια και να αναζητήσετε άμεση ιατρική θεραπεία. Ο παραμελημένος διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ακρωτηριασμού και καρδιακής προσβολής.

Πώς μπορεί ο διαβήτης να παράγει σωματικές οσμές;

Η κετοξέωση του διαβήτη είναι μια από τις θανατηφόρες παρενέργειες του διαβήτη. Αυτή η επιπλοκή του διαβήτη αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να επιτρέψει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρά σας για χρήση ως ενέργεια. Στη συνέχεια, το συκώτι διασπά το λίπος για καύσιμο, το οποίο παράγει οξέα που ονομάζονται κετόνες. Όταν πάρα πολλές κετόνες παράγονται πολύ γρήγορα, μπορεί να συσσωρευτούν σε επικίνδυνα επίπεδα στο αίμα και στα ούρα σας. Αυτή η αντίδραση εμφανίζεται μέσα στο ήπαρ, γεγονός που προκαλεί το αίμα να γίνει όξινο.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει τρεις κύριους τύπους οσμών αναπνοής. Αυτό είναι σημάδι τοξικότητας. Οι κετόνες φεύγουν από το σώμα μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα μας, κάτι που οδηγεί σε αυτές τις οσμές.

Προσδιορισμός της οσμής που σχετίζεται με τον διαβήτη

Αυτές οι μυρωδιές που σχετίζονται με υπερβολικές κετόνες στο σώμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Μια όξινη/φρούτου μυρωδιά στην αναπνοή

-Ανάσα που μυρίζει άσχημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παρατεταμένο έμετο ή απόφραξη του εντέρου

-Αναπνοή με οσμή που μοιάζει με αμμωνία, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Πόσο συχνή είναι αυτή η πάθηση;

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αναπτύξουν κετοξέωση λόγω λοίμωξης, τραυματισμού, σοβαρής ασθένειας, άγχους λόγω χειρουργικής επέμβασης ή έλλειψης δόσεων εμβόλων ινσουλίνης.

Η κετοξέωση του διαβήτη είναι λιγότερο συχνή και σοβαρή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί από μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κετοξέωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις ασιτίας, όπου η έλλειψη γλυκόζης αναγκάζει το σώμα στη διαδικασία κετογένεσης για ενέργεια. Η έρευνα έχει βρει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σπάνια λόγω μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες.

Άλλες ενδείξεις κετοξέωσης

Εκτός από την οσμή της αναπνοής, άλλα σημάδια αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν:

– Πιο βαθιές ανάσες

-Κούραση

-Υπερβολική ούρηση

-Απώλεια βάρους

-Ναυτία

– Έμετος

-Κοιλιακό άλγος

Πώς να αποτρέψετε την κετοξέωση του διαβήτη

Τα άτομα με διαβήτη συνιστώνται να ελέγχουν συχνά το σάκχαρό τους για να γνωρίζουν τα επίπεδά τους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασής σας. Είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και εάν αισθάνεστε αδιαθεσία, συμβουλευτείτε ξανά το γιατρό σας για να προσαρμόσετε την ινσουλίνη σας. Διατηρήστε έναν υγιεινό, ενεργό και ισορροπημένο τρόπο ζωής για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο υγιές εύρος στόχου.

Συμβουλές διατροφής για άτομα με διαβήτη

Τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή πρέπει να είναι χαμηλά σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί, κράκερ, ρύζι ή ζυμαρικά. Αντικαταστήστε τη σόδα και τους συσκευασμένους χυμούς με σκέτο νερό. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη γεύση χρησιμοποιώντας φρεσκοκομμένα πορτοκάλια, λεμόνι, αγγούρι ή φράουλες. Συμπεριλάβετε πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για ένα φιλικό πρόγραμμα γευμάτων για τον διαβήτη.

Συμβουλές φυσικής κατάστασης για άτομα με διαβήτη

Προσπαθήστε να έχετε κάποιο είδος δραστηριότητας καθημερινά. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση, απλά ξεκινήστε με 10 λεπτά περπάτημα, 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε ακόμη και να περπατήσετε γύρω από το σπίτι για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εάν είναι δύσκολο να βρείτε έναν τρόπο να βγείτε έξω για μια βόλτα.

Μαζί με το βασικό περπάτημα, δουλέψτε και στη μυϊκή σας δύναμη. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από απλούστερες ασκήσεις όπως η γιόγκα ή πιο έντονες όπως το να κάνετε push-ups.

Βάλτε έναν στόχο βημάτων και προσπαθήστε να τον πετύχετε καθημερινά. Εξασφαλίστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή για καλύτερα αποτελέσματα.

Total
198
Shares
Σχετικά άρθρα