Διαβήτης και εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια – σύνδεση κι αντιμετώπιση

Τι είναι η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια;
Metabolic process of woman on diet. Digestion system, food energy, hormone system flat vector illustration. Healthy eating concept for banner, website design or landing web page

Τα άτομα με διαβήτη καταλαβαίνουν ότι το πάγκρεας παίζει σημαντικό ρόλο – είναι όπου το σώμα παράγει ινσουλίνη, μια απαραίτητη ορμόνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι το πάγκρεας δεν παράγει απλώς ορμόνες που ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα – εκκρίνει επίσης πεπτικά ένζυμα, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να διασπάσει την τροφή.

Γιατί είναι σχετικό αυτό; Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που εκκρίνονται από το πάγκρεας και παράγουν ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να παράγει αρκετή ή να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγετε. Αλλά για πολλά άτομα με διαβήτη, το πάγκρεας είναι εξασθενημένο και με άλλους τρόπους που σχετίζονται με την πέψη.

Όταν το πάγκρεας σταματήσει να παράγει πεπτικά ένζυμα, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EΠΑ), η οποία συνήθως συνυπάρχει με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Τα πεπτικά ένζυμα που αγωνίζεται να παράγει ένα άτομο με EΠΑ περιλαμβάνουν:

Αμυλάση για σάκχαρα και υδατάνθρακες

Πρωτεάση για πρωτεΐνες

Λιπάση για λίπη

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν EΠΑ. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των ατόμων με T1D και σχεδόν το 30 τοις εκατό των ατόμων με T2D αναπτύσσουν επίσης EΠΑ.

Κατανόηση της Εξωκρινής Παγκρεατικής Ανεπάρκειας

Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα:

Πόνος στην κοιλιά, αέρια και φούσκωμα

Δυσκοιλιότητα

Διάρροια

Λιπαρά κόπρανα

Φούσκωμα

Χωρίς απαραίτητα πεπτικά ένζυμα, είναι δύσκολο να απορροφηθούν θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως η οστεοπόρωση.

Η σύνδεση με τον διαβήτη

Δεν είναι βέβαιο γιατί τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν συχνά επιπλοκές με την εξωκρινή λειτουργία του παγκρέατος (η οποία παράγει πεπτικά ένζυμα), αλλά οι θεωρίες περιλαμβάνουν:

Κατεστραμμένος παγκρεατικός ιστός και ίνωση ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικών επιπέδων φλεγμονής (οξεία παγκρεατίτιδα)

Η διαβητική νευροπάθεια, μια επιπλοκή του διαβήτη, μπορεί να επηρεάσει τη σηματοδότηση των παγκρεατικών κυττάρων που εκτελούν εξωκρινείς λειτουργίες

Απώλεια παγκρεατικού ιστού ως αποτέλεσμα έλλειψης παραγωγής ινσουλίνης

Μπορεί η EΠΑ να επηρεάσει τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα μου;

Το EΠΑ μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας. Η έλλειψη πεπτικών ενζύμων μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες στα αμυλούχα, ζαχαρούχα τρόφιμα.

Με τη θεραπεία, η πέψη σας θα γίνει πιο αποτελεσματική και συνεπής, κάτι που θα βοηθήσει στην καθημερινή σας προσπάθεια να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν ξεκινήσετε θεραπεία για EΠΑ, τα πρότυπα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να αλλάξουν. Θα θέλετε να συνεργαστείτε στενά με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να προσαρμόσετε τη δόση της ινσουλίνης σας ή άλλα φάρμακα όπως απαιτείται.

Πώς μπορούν τα πεπτικά ένζυμα να αντιμετωπίσουν το EΠΑ;

Η EΠΑ αντιμετωπίζεται συνήθως με θεραπεία αντικατάστασης παγκρεατικών ενζύμων, η οποία αντικαθιστά τα πεπτικά ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής που τρώτε σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το πεπτικό σας σύστημα και να αντικαταστήσουν αυτές που δεν παράγει πλέον το πάγκρεας σας. Τα ένζυμα μπορούν να βρεθούν στο σάλιο σας, σε όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας, ακόμη και σε κύτταρα στην επιφάνεια των εντέρων σας.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 3c, μια σπάνια μορφή διαβήτη που περιλαμβάνει τόσο την ενδοκρινική (παραγωγική ινσουλίνη) όσο και την πεπτική λειτουργία του παγκρέατος, χρειάζονται επίσης θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης.

Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν επίσης να βρεθούν φυσικά σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φυλλώδη λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα εσπεριδοειδή.

Εάν έχετε EΠΑ, ο παροχέας σας μπορεί να προτείνει ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τη λήψη πεπτικών ενζύμων με τη μορφή συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μπορεί να έχετε δει πεπτικά ένζυμα στο ράφι στο φαρμακείο ή στο κατάστημα υγιεινής διατροφής, καθώς πωλούνται επίσης ως συμπληρώματα. Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο FDA δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα και οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

What Is Exocrine Pancreatic Insufficiency? – Diabetes Daily

Total
23
Shares
Σχετικά άρθρα
Συνδυασμός φαρμάκων αποδεικνύεται αποτελεσματικός σε διάρκεια δύο χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Συνδυασμός φαρμάκων για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, παραμένει αποτελεσματικός μετά από δύο χρόνια

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, συχνά λαμβάνουν μετφορμίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για να σταθεροποιήσουν…
Περισσότερα

Προδιαβήτης: Τι είναι ακριβώς – Ποια είναι η σωστή διατροφή για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία συνήθως οφείλονται στην δυσλειτουργία του…