Όλοι το γνωρίζουμε: Οι γιορτές προκαλούν υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Γιατί είναι σημαντικό να μην αφήσετε τις γιορτές να χαλάσουν τις καλές συνήθειες της διαχείρισης του διαβήτη
Γιατί είναι σημαντικό να μην αφήσετε τις γιορτές να χαλάσουν τις καλές συνήθειες της διαχείρισης του διαβήτη

Ανεξάρτητα από το πώς γιορτάζετε τις χειμερινές διακοπές, θα στοιχηματίσω ότι θα το κάνετε με πλούσια και γλυκά comfort foods. Πιθανότατα υπερβάλετε περισσότερο από το συνηθισμένο – με κάθε τρόπο, αλλά κυρίως με το φαγητό. Μάλλον ασκείστε λιγότερο. Θα μπορούσατε, μιλώντας γενικά, να υιοθετήσετε μια προσωρινή φιλοσοφία τέρψης. Μπορεί να είστε λίγο λιγότερο σχολαστικοί σχετικά με τη διαχείριση της ινσουλίνης σας.

Ο διαβήτης απαιτεί να εξισορροπείτε συνεχώς τις βραχυπρόθεσμες απολαύσεις με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Σίγουρα είναι κάτι που το σκέφτεστε δεκάδες φορές την ημέρα. Γύρω στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, εμφανίζεται μια φυσική κλίση που ισορροπεί προς τη βραχυπρόθεσμη απόλαυση.

Δεν θα σας λέγαμε ποτέ να καταπνίξετε τελείως αυτές τις απολαυστικές παρορμήσεις – τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ευχάριστες γιορτές και η χαλάρωση από την εντατική διαχείριση του διαβήτη μπορεί να μοιάζει πολύ ωραία… όταν δεν οδηγεί σε υπογλυκαιμία και σακχάρου στο αίμα. Έτσι είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γιορτές μπορεί να είναι προβληματικές για τη διαχείριση της γλυκόζης και είναι καλό να έχετε κατά νου τα πιθανά προβλήματα και συνέπειες.

Γιορτές-διακοπές και υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Με τόσους πολλούς ανθρώπους να φορούν συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) αυτές τις μέρες, μερικά από τα καλύτερα δεδομένα για το σάκχαρο του αίματος προέρχονται τώρα από νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας. Η Glooko, μια φορητή πλατφόρμα υγείας για τον διαβήτη, δημοσιεύει έναν θησαυρό δεδομένων σχεδόν κάθε χρόνο.

Στην έκθεσή της για το 2020 (PDF), η Glooko αποκάλυψε ότι όλες οι ημέρες με τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του έτους σημειώθηκαν σε μεγάλες γιορτές. Οι πελάτες του Glooko είχαν τις υψηλότερες μέσες τιμές σακχάρου στο αίμα τους σε:

Πρωτοχρονιά (185.5 mg/dL)

Χριστούγεννα (182.6)

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (179.5)

Ημέρα των Ευχαριστιών (178.6)

Και αυτό ήταν το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας, όταν πολλοί Αμερικανοί είχαν γιορτές που ήταν πιο ήπιες και μικρές από ό,τι συνήθως.

Οι χρήστες του Glooko ελέγχουν το σάκχαρό τους πιο συχνά τις καθημερινές και λιγότερο συχνά το Σαββατοκύριακο. Το σάκχαρο του αίματός τους αυξάνεται αξιόπιστα το Σάββατο και την Κυριακή και στη συνέχεια μειώνεται μέχρι την Πέμπτη, οπότε και αυξάνεται ξανά. Η διαφορά δεν είναι τεράστια –ένα χαμηλό 178 mg/dL την Πέμπτη και ένα υψηλό 184 mg/dL την Κυριακή– αλλά ο κύκλος μπορεί να είναι γνωστός σε οποιονδήποτε με διαβήτη.

Χειμερινό και υψηλότερο επίπεδο A1C

Αρκετές ακαδημαϊκές μελέτες έχουν επίσης προσπαθήσει να μετρήσουν τον βαθμό στον οποίο ο έλεγχος της γλυκόζης ολισθαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μια μελέτη του 2014 στο Diabetes Care εξέτασε 3.212 Άγγλους ενήλικες με διαβήτη (και οι δύο τύποι) για μια περίοδο ετών και διαπίστωσε ότι τόσο η A1C όσο και η χοληστερόλη κορυφώθηκαν τις 31 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Ακολουθεί ένα γράφημα από το άρθρο που το θέτει σε προοπτική:

Jones A et al. Φροντίδα για τον διαβήτη

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι Άγγλοι ασθενείς έλεγξαν καλύτερα τον διαβήτη τους το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου (ένα αποτέλεσμα που συμφωνεί με τους αριθμούς του Glooko). Ο μέσος όρος A1C αυξήθηκε σχεδόν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο και το μέσο σάκχαρο στο αίμα αυξήθηκε κατά 0,8 mmol/L (περίπου 14 mg/dL).

Έχει σημασία; Λοιπόν, ίσως όχι. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτές τις αλλαγές «μικρές» και «παροδικές» και προειδοποίησαν ότι οι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών δεν πρέπει να διαβάζουν πάρα πολύ σε αυτούς τους αριθμούς διακοπών, επειδή είναι πιθανό να βελτιωθούν γρήγορα. Η αλλαγή ήταν πράγματι βραχύβια, καθώς μπορείτε να δείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν αμέσως τον Φεβρουάριο, ίσως ως αποτέλεσμα υγιεινών αποφάσεων κατά την περίοδο εξυγίανσης της Πρωτοχρονιάς.

Μικρές αλλαγές μπορούν να προστεθούν

Μια παλαιότερη μελέτη από την Κίνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι οι χειμερινές υπερβολές μπορούν να συμβάλουν σε διαρκή προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια σημαντική γιορτή στην Κίνα, αλλά η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου έχει τους δικούς της χειμερινούς εορτασμούς περίπου την ίδια εποχή, και οι ερευνητές εξηγούν ότι οι άνθρωποι εκεί απολαμβάνουν την εποχή μάλλον όπως εμείς στη Δύση: «Κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, οι άνθρωποι είναι συνήθως σωματικά ανενεργοί και απολαμβάνουν αλμυρά γεύματα και αλκοολούχα ποτά».

Αυτή η μελέτη εξέτασε αποκλειστικά ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση που δυστυχώς συνήθως χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, με την A1C να αυξάνεται αργά (συχνά παρά τη χρήση ισχυρότερων φαρμάκων). Εξετάζοντας τα εποχικά δεδομένα A1C, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χειμερινές διακοπές παίζουν μεγάλο ρόλο στις σημαντικές αυξήσεις της A1C που τείνουν να εμφανίζουν οι ασθενείς με τύπο 2 καθώς γερνούν. Σε αυτήν την περίπτωση, ενώ το σάκχαρο του αίματος έτεινε να βελτιώνεται τον Φεβρουάριο, συνήθως δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη άνοδος κατά την περίοδο των γιορτών. Ως εκ τούτου, κάποιο ποσοστό της αύξησης του σακχάρου στο αίμα των εορτών ήταν μόνιμο.

Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι οι μικρές μόνιμες αυξήσεις – η δημοσίευση διαπίστωσε αύξηση 0,2% στην A1C από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, μια αύξηση που «μπορεί να μην φαίνεται κλινικά σημαντική και θα μπορούσε εύκολα να περάσει απαρατήρητη τόσο από τα άτομα όσο και από τους γιατρούς» – μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα εάν παρουσιάζονται χρόνο με τον χρόνο.

Συμπέρασμα

Αν και γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το χειμώνα, δεν αναγνωρίζουμε πόσο συχνά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν στρατηγικά υψηλότερες τιμές γλυκόζης κατά τη διάρκεια των διακοπών και να επιστρέψουν στις υγιεινές συνήθειές τους και στο κανονικό επίπεδο ελέγχου αμέσως μετά. Άλλοι, ωστόσο, μπορεί να αφήσουν τις κακές συνήθειες των διακοπών να εισχωρήσουν στον τρόπο ζωής τους.

Σας ευχόμαστε χαρούμενες γιορτές. Ελπίζουμε να διασκεδάσετε – αλλά μην χάνετε εντελώς τους μακροπρόθεσμους στόχους υγείας σας. Μια μικρή βραχυπρόθεσμη υπεργλυκαιμία δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά αξίζει να σκεφτείτε πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα των εορτών δεν θα σας ακολουθήσουν τη νέα χρονιά. Να επιστρέψετε σε κανονικό επίπεδο ελέγχου αμέσως μετά και να μην αφήσετε τις κακές συνήθειες των διακοπών να εισχωρήσουν στον τρόπο ζωής σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης
Περισσότερα

Αρρύθμιστοι παραμένουν τους τρεις πρώτους μήνες οι περισσότεροι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα

Μεγάλο μέρος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι για περισσότερο από τρεις…