Διαβήτης και απώλεια ακοής

Πόσο επηρεάζει την ακοή σας ο διαβήτης
Πόσο επηρεάζει την ακοή σας ο διαβήτης

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα και στο κυκλοφορικό στα αυτιά με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής και, ενδεχομένως, προβλήματα ισορροπίας. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση αυτών των επιπλοκών.

Υπολογίζεται ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν απώλεια ακοής, ωστόσο μόλις το 20 τοις εκατό αυτών των ανθρώπων έχουν διαγνωστεί και υποβληθεί σε θεραπεία. Η μη διορθωμένη απώλεια ακοής μπορεί να κάνει ένα άτομο να φαίνεται μπερδεμένο και απρόσεκτο σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κατάθλιψη, απομόνωση, μοναξιά ή άγχος.

Σύμφωνα με το CDC, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν απώλεια ακοής και θα πρέπει να ελέγχονται συχνά. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για την επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας, εάν τα χρειάζεστε, και θα μάθετε πώς ένας τολμηρός ακουολόγος υποστήριζε ακατάπαυστα την αναγνώριση της σχέσης μεταξύ απώλειας ακοής και διαβήτη παγκοσμίως.

Βασικά στοιχεία της απώλειας ακοής που σχετίζεται με τον διαβήτη

Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν απώλεια ακοής για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης ή του να έχουν περάσει πολύ χρόνο γύρω από δυνατούς θορύβους για πολλά χρόνια. Ενώ τα άτομα με διαβήτη, ακόμη και προδιαβήτη, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια ακοής για αυτούς τους λόγους, μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια ακοής λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απώλεια ακοής, τόσο στο εύρος υψηλής όσο και στη χαμηλή συχνότητα, είναι δύο φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη σε άτομα της ίδιας ηλικίας. «Τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και/ή η νεφρική ανεπάρκεια – όλα κοινά σε άτομα με διαβήτη – μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ακοή με την πάροδο του χρόνου», λέει η Kathy Dowd, ακουολόγος και εκτελεστική διευθύντρια του The Audiology Project, με έδρα τη Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Τα επίπεδα γλυκόζης που είναι τακτικά πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, μαζί με τα εκτός ορίου επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση με την πάροδο των ετών, μπορούν να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στο εσωτερικό αυτί. Η βλάβη λαμβάνει χώρα συγκεκριμένα στον κοχλία, μέρος του αυτιού που παίζει ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ακούγεται ο ήχος.

Έξι σημάδια απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί αργά και με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο μπορεί να παρατηρήσουν και να σας ρωτήσουν για την ακοή σας προτού καταλάβετε ότι είναι πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε αυτά τα έξι σημάδια απώλειας ακοής για να κάνετε τον αυτοέλεγχό σας.

  • Όταν ζητάτε τακτικά από τους ανθρώπους να μιλήσουν πιο δυνατά
  • Δυσκολία στην ακρόαση ανθρώπων ή παιδιών με απαλές φωνές
  • Δυσκολία παρακολούθησης συνομιλιών με πολλά άτομα
  • Ανεβάζοντας την ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή σε άλλες συσκευές ακρόασης για να ακούσετε ή να σας πουν ότι η ένταση είναι πολύ δυνατή
  • Υποθέτοντας ότι οι άνθρωποι που σας μιλάνε μουρμουρίζουν
  • Δυσκολία ακοής σε χώρους με θόρυβο, εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

Εάν έχετε μερικά ή όλα αυτά τα σημάδια απώλειας ακοής, ελέγξτε την ακοή σας. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συνιστούν στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν την ακοή τους κατά τη διάγνωση και στη συνέχεια ετησίως.

«Οι άνθρωποι που διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο απώλειας ακοής είναι εκείνοι με προδιαβήτη ή διαβήτη που είχαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι άνω των 60 ετών και έχουν υπέρβαρο ή παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω των 25)», είπε. Η Susan Weiner, ιδιοκτήτρια ιδιωτικού ιατρείου διατροφής με έδρα τη Νέα Υόρκη, επικεντρώθηκε στον διαβήτη και συγγραφέας της γνωστής στήλης «Diabetes in Real Life» για το Endocrinology Today.

Πώς να ελέγξετε την ακοή σας

Ξεκινήστε με ένα διαδικτυακό εργαλείο ελέγχου απώλειας ακοής, όπως το HearScreenUSA (συνιστάται επίσης από το CDC) για να εντοπίσετε εάν έχετε πρόβλημα. Εάν αποτύχετε στον έλεγχο, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να επισκεφτείτε έναν ακουολόγο, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την ακοή, την ακουστική επεξεργασία και την ικανότητά σας να ακούτε άτομα να μιλούν σε θορυβώδεις καταστάσεις.

«Ένας ακουολόγος θα πρέπει επίσης να ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και να συστήσει τα επόμενα βήματα, όπως την ανάγκη για ακουστικά βαρηκοΐας, ιατρική παρακολούθηση ή/και πόσο συχνά να ελέγχετε την ακοή σας στο μέλλον», προτείνει η Dowd.

Ακουστικά βαρηκοΐας

Η επιλογή των σωστών ακουστικών βαρηκοΐας για εσάς μπορεί να είναι δύσκολη. Εδώ είναι μερικά βασικά.

Η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας συνεχίζει να βελτιώνεται. Σήμερα ορισμένα βοηθήματα ακοής προσφέρουν τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με τα τηλέφωνά σας ή/και αυτόματης μείωσης του θορύβου περιβάλλοντος σε ένα εστιατόριο ή άλλες ρυθμίσεις ομάδας. Ορισμένα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να συνδέσουν το βρόχο (ακοής) με ένα πηνίο T (τηλεπηνίο) που διατίθεται σε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως θρησκευτικούς χώρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αθλητικούς χώρους. (Το T-coil λειτουργεί ως δέκτης για τον χρήστη.) Επειδή τα ακουστικά βαρηκοΐας σήμερα μπορούν να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές στην ακοή σας με την πάροδο του χρόνου μπορούν να διορθωθούν από τον ακουολόγο με μια απλή αλλαγή στον προγραμματισμό.

Η Dowd σημειώνει ότι οποιοδήποτε ακουστικό βαρηκοΐας θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση στην ικανότητα ενός ατόμου να διεξάγει μια συνομιλία, να αποδίδει καλά σε μια τάξη ή περιβάλλον εργασίας και/ή να συμμετέχει εύκολα σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συμβουλές για την προστασία της ακοής σας

Ελέγχετε την ακοή σας κατά τη διάγνωση του διαβήτη και στη συνέχεια ξανά ετησίως.

Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το εάν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να βλάψει την ακοή σας και αν ναι, συζητήστε εναλλακτικές λύσεις. «Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βλάψουν το αυτί και να προκαλέσουν απώλεια ακοής, κουδούνισμα στο αυτί ή διαταραχές ισορροπίας», εξηγεί η Weiner. Στη λίστα υπάρχουν μερικά αντιβιοτικά, διουρητικά, σαλικυλικά (ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη) και μερικές χημειοθεραπείες.

  • Φοράτε προστατευτικά αυτιών γύρω από δυνατούς θορύβους όπως χορτοκοπτικά, φυσητήρες φύλλων και αλυσοπρίονα.
  • Μειώστε τον θόρυβο του περιβάλλοντος – μουσική, ηλεκτρική σκούπα ή/και θόρυβο/ομιλία από το πλήθος
  • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε ψυχαγωγικό θόρυβο (προσωπικές συσκευές ακρόασης), επαγγελματικό θόρυβο.
  • Μην καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες, ή άλλα αντικείμενα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη και δεν έχετε κάνει τεστ ακοής, κάντε έναν βασικό έλεγχο. Στη συνέχεια, ελέγχετε την ακοή σας κάθε χρόνο. Εάν έχετε σημάδια βαρηκοΐας, ελέγξτε την ακοή σας από έναν ακουολόγο. Εάν έχετε διαγνωστεί με προβλήματα ακοής, κάντε τα επόμενα βήματα, είτε πρόκειται για αλλαγή φαρμάκου, θεραπεία για μια κατάσταση υγείας ή/και αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Εάν έχετε σημάδια προβλημάτων ισορροπίας, μοιραστείτε το με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και βάλτε ένα σχέδιο δράσης.

Σχετικά με την ισορροπία και τον διαβήτη

Το αυτί είναι η θέση του αιθουσαίου συστήματος ή του συστήματος που παρέχει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με την κίνηση, τη θέση του κεφαλιού και τον συντονισμό της κίνησης με την ισορροπία. Αυτό το σύστημα μπορεί επίσης να καταστραφεί από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης με την πάροδο του χρόνου. Η ανησυχία για θέματα ισορροπίας είναι η αυξημένη πιθανότητα πτώσης και τραυματισμού. Μια πτώση, ιδιαίτερα για ένα άτομο με διαβήτη που μπορεί να έχει περιφερική νευροπάθεια, μειωμένη περιφερική κυκλοφορία ή/και οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με τον διαβήτη (αμφιβληστροειδοπάθεια), μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και μπορεί να απαιτήσει μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη.

Τα σημάδια των προβλημάτων ισορροπίας περιλαμβάνουν:

  • Αισθάνεστε τακτικά ζαλάδα, ναυτία ή σαν το κεφάλι σας να γυρίζει
  • Πέφτετε συχνά ή νιώθετε ότι μπορεί να πέσετε

Εάν έχετε σημάδια προβλημάτων ισορροπίας, ειδοποιήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Έχουν τρόπους να αξιολογήσουν την ισορροπία σας και το αιθουσαίο σύστημα σας. Ένας ακουολόγος μπορεί να ελέγξει την ισορροπία σας ως μέρος μιας αξιολόγησης ακοής.

Όπως ισχύει για την πρόληψη ή την καθυστέρηση των περισσότερων προβλημάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη, υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να κάνετε καθημερινά, όπως η καλή διαχείριση της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων σας. Επίσης, ασκήστε συμπεριφορές αυτοεξυπηρέτησης όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η παρακολούθηση της γλυκόζης, το να μην καπνίζετε κ.λπ., όσο πιο συχνά γίνεται.

Diabetes and Hearing Loss (diatribe.org)

Total
25
Shares
Σχετικά άρθρα