Είτε το προτιμάτε σε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο είτε στο πρωινό σας τσάι, το μέλι είναι ένα φυσικό (και νόστιμο) γλυκαντικό που συχνά διαφημίζεται για μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο, να θεραπεύσει πληγές και να ανακουφίσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα και είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνετε υπερβολικά. Δεδομένου ότι το μέλι είναι πλούσιο σε ζάχαρη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Επίσης, η προκύπτουσα απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από την υπερβολική κατανάλωση μελιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική εάν έχετε διαβήτη. Αλλά, με μέτρο, το μέλι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια οφέλη για το σώμα σας και τη γενική υγεία.
Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022 στο περιοδικό Nutrition Reviews διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μελιού με μέτρο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τον καρδιομεταβολικό σας κίνδυνο – παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Τι βρήκε η μελέτη
Στην πιο ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση του μελιού μέχρι σήμερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 18 ελεγχόμενες δοκιμές και 1.100 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας την προσέγγιση GRADE (Βαθμολόγηση Συστάσεων, Αξιολόγησης, Ανάπτυξης και Αξιολόγησης). Διαπίστωσαν ότι η συμπερίληψη του μελιού σε μια υγιεινή διατροφή μείωσε αρκετούς παράγοντες CMR, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης αίματος νηστείας (σάκχαρο), της ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων (λίπη) και άλλων βιοδεικτών φλεγμονής. Επιπλέον, βρέθηκε ότι το μέλι αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη. Ενώ το μέλι μπορεί να βελτιώσει αυτές τις βασικές μετρήσεις της καρδιομεταβολικής υγείας, τα περισσότερα οφέλη φάνηκαν από το ωμό μέλι που παράγεται από φάρμες όπου οι μέλισσες έχουν πρόσβαση σε ένα είδος λουλουδιών ή σε μια «ενιαία πηγή λουλουδιών».
Αυτά τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Συνήθως, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν την CMR και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο, δεν αξιολογούνται όλα τα ζαχαρούχα τρόφιμα και οι υδατάνθρακες με τον ίδιο τρόπο. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά επειδή το μέλι είναι περίπου 80 τοις εκατό ζάχαρη», δήλωσε ο Tauseef Khan, PhD, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στις διατροφικές επιστήμες στο U of T’s Temerty Faculty of Medicine, σε μια δήλωση. «Όμως το μέλι είναι επίσης μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία».
«Το μέλι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ομαλοποιεί τον μεταβολισμό της γλυκόζης παρά την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες», λέει η Kimberly Gomer, M.S., RD, LDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος στο Body Beautiful Miami. «Επίσης, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή». Αυτό οφείλεται εν μέρει στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, το μέτρο είναι το κλειδί όταν αναζητάτε αυτά τα οφέλη.
Τι σημαίνει αυτό
Και οι 1.100 συμμετέχοντες στη μετα-ανάλυση κατανάλωναν υγιεινές δίαιτες με πρόσθετα σάκχαρα που αποτελούν μόνο το 10% της θερμιδικής τους πρόσληψης. Επίσης, η μέση ποσότητα μελιού που κατανάλωναν ήταν μόνο 40 γραμμάρια ημερησίως, περίπου 2 κουταλιές της σούπας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία και να μειώσει τη φλεγμονή μόνο εάν το καταναλώνετε με μέτρο παράλληλα με ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Επιπλέον, τα οφέλη του μελιού για την υγεία εξαρτώνται από την επεξεργασία και την άνθη του. «Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε μέλι εάν αυτή τη στιγμή αποφεύγετε τη ζάχαρη. Το θέμα είναι περισσότερο για την αντικατάσταση – εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους», είπε ο Khan .
Ανεξάρτητα από την ποιότητα και την πηγή του μελιού σας, η υπερκατανάλωση μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. «Υπάρχουν κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση μελιού», προειδοποιεί ο Gomer. «Ζούμε σε μια εποχή 1 στους 3 ανθρώπους που έχουν προδιαβήτη στην Αμερική και επιδημία παχυσαρκίας. Ενώ αυτή η μελέτη δείχνει ότι περιορισμένες ποσότητες μελιού μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, η μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης είναι χρήσιμη για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά αυτούς με μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη».