7 κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία σου όταν δεν κοιμάσαι επαρκώς

Τι μπορεί να σου συμβεί αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα

Ανήκεις σε αυτούς που το τελευταίο διάστημα οι υποχρεώσεις και η δουλειά σου σου στερούν μια από τις βασικότερες ανάγκες σου; Τον ύπνο. Και μπορεί εσύ να νιώθεις ότι λειτουργείς μια χαρά, όμως στην πραγματικότητα η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και την καθημερινότητά σου. Να ποιες είναι αυτές.

Αύξηση βάρους

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 15%, μιας που η ορμόνη της λεπτίνης μειώνεται στον οργανισμό μας. Αυτή δεν είναι άλλη από την ορμόνη που δίνει το σήμα στο σώμα μας ότι έχει επέλθει κορεσμός ως προς το φαγητό και αυξάνει την ορμόνη που διεγείρει την πείνα, τη γρελίνη.

Δερματικά εξανθήματα

Ο περιορισμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονών στο σώμα μας, μαζί με περισσότερη ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία μπορεί με τη σειρά της να αποτελέσει αιτία εμφάνισης παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση, η δερματίτιδα ή το έκζεμα.

Πρόωρη γήρανση

Κατά τη διάρκεια του ύπνου μας επισκευάζονται τα κατεστραμμένα κύτταρα στο σώμα, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μειωμένη ελαστικότητα, ξηρότητα και ορατές ρυτίδες στο δέρμα.

Αυξάνεται το ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη

Η ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη εξαρτάται άμεσα από τον ποιοτικό ύπνο, αφού οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αυξάνεται η πίεση στην καρδιά

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την υψηλότερη πίεση του αίματος, όπως και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθήσεων της καρδιάς, αλλά και θνησιμότητας κατά 48%.

Το ανοσοποιητικό σου πέφτει

Τα άτομα που κοιμούνται για λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να ασθενήσουν από κρυολόγημα ή ίωση σε σχέση με αυτά που ξεκουράζονται όπως πρέπει.

Η μνήμη εξασθενεί Οι διαδρομές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να εξασθενήσει τη συγκέντρωσή μας έως και κατά 32%.

Total
4
Shares
Σχετικά άρθρα