Μπορείτε να αντιστραφεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Πώς να αντιστρέψετε μια σημαντική επιπλοκή του διαβήτη για την όρασή σας
Πώς να αντιστρέψετε μια σημαντική επιπλοκή του διαβήτη για την όρασή σας

Έχετε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι αναστρέψιμη; Μπορείτε να αναιρέσετε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει;

«Εξαρτάται», λέει ο Ben Szirth, PhD. Ο Szirth είναι διευθυντής εφαρμοσμένης έρευνας όρασης και οφθαλμικής τηλεϊατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey. Ο Δρ. Ben Szirth έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες της ζωής του εθελοντικά σε άτομα με διαβήτη, πραγματοποιώντας δωρεάν οφθαλμολογικούς ελέγχους σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Είναι πιθανό, πιστεύει ο Szirth, για μερικούς ασθενείς να αντιστρέψουν και να επιδιορθώσουν την οφθαλμική βλάβη που συνήθως παρουσιάζουν τα άτομα με διαβήτη. Η επαναφορά του σακχάρου και της αρτηριακής σας πίεσης σε ένα υγιές εύρος μπορεί να επιτρέψει στο σώμα να θεραπεύσει αιμορραγίες που είναι χαρακτηριστικές της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αλλά δεν θα είναι όλοι οι ασθενείς τόσο τυχεροί – τα πιο σοβαρά επίπεδα βλάβης μπορεί να είναι μόνιμα.

Γι’ αυτό ο τακτικός έλεγχος και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να είναι τόσο σημαντικές. Εάν η βλάβη στα μάτια εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να διορθωθεί πριν επιδεινωθεί.

«Το καλύτερο πράγμα είναι η πρόληψη», τονίζει ο Szirth.

Τι είναι η αντιστροφή;

Δεν υπάρχει μεγάλη συναίνεση για την αντιστροφή της κατάστασης. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, το Νο. 1 αποτέλεσμα αναζήτησης της Google για την ερώτηση αναφέρει ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν είναι αναστρέψιμη. Το δεύτερο αποτέλεσμα δηλώνει το ακριβώς αντίθετο.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, το τμήμα του ματιού που αισθάνεται το φως. Μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλό σάκχαρο και αρτηριακή πίεση, αυτά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να διογκώνονται, να σκάνε και να διαρρέουν αίμα στο μάτι. Τελικά, αυτά τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη της όρασης και ενδεχομένως ακόμη και τύφλωση.

Όταν οι ασθενείς εμφανίζουν έκπτωση ή απώλεια όρασης, η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασής τους. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, για παράδειγμα, συμφωνούν ότι η διαταραχή της όρασης μπορεί να «αντιστραφεί» με τη θεραπεία.

Αλλά η βασική αιτία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με καλή μεταβολική υγεία. Ο Szirth τονίζει ότι το σώμα μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει τον εαυτό του –αναστρέφοντας τη βλάβη στον αμφιβληστροειδή– εάν κάνετε τις σωστές ενέργειες και το κάνετε αρκετά νωρίς.

Η εξέλιξη της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χωρίζεται σε τέσσερα στάδια βαρύτητας. Το πρώτο στάδιο, η ήπια μη πολλαπλασιαστική αμφιβληστροειδοπάθεια, χαρακτηρίζεται από μικρές περιοχές οιδήματος και μικροανευρύσματα. Στο τέταρτο στάδιο, πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νέα εύθραυστα και ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κατά μήκος του εσωτερικού του αμφιβληστροειδούς, γεγονός που προκαλεί τόσο άφθονη διαρροή όσο και ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

Ο Δρ. Szirth προσέγγισε το θέμα χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό πλαίσιο. Περιέγραψε τρεις διαφορετικούς τύπους αιμορραγίας του αμφιβληστροειδούς: αιμορραγίες σε μέγεθος κουκκίδας, ενδοϋαλοειδική  αιμορραγίας και ενδοαμφιβληστροειδικές μικροαγγειακές ανωμαλίες (IrMAs).

«Ο πρώτος τύπος είναι συνήθως μικρές αιμορραγίες και μπορούν να υποχωρήσουν μέσα σε 90 ημέρες εάν φέρετε τα επίπεδα γλυκόζης σας πιο κοντά στο φυσιολογικό. Θα αυτοθεραπευθεί αν φροντίσεις τον εαυτό σου».

«Οι αιμορραγίες  δεύτερου τύπου είναι αιμοφόρα αγγεία που σπάνε. Αυτές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν από τις πρώτες. Εξαρτάται από το μέγεθος. Εάν είναι μικρό, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες για να καθαριστεί. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να χρειαστούν αμέσως χειρουργική επέμβαση».

Τα IrMA, ο τελικός τύπος αιμορραγίας, απαντώνται συνήθως σε ασθενείς με πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης, «A1C ίσως 12 ή 13 τοις εκατό, ή εκτός κλίμακας» και αποτελούν καθοριστικό χαρακτηριστικό του τρίτου σταδίου της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αλλά ακόμη και αυτές οι σοβαρές αιμορραγίες μπορούν να θεραπευτούν φυσικά, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις. «Εάν όντως ακολουθήσετε το σχήμα προσεκτικά, μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η θέση της ζημιάς. Η ωχρά κηλίδα είναι ένα μικρό μέρος του αμφιβληστροειδούς που παρέχει την πιο ευκρινή όρασή μας. Το βοθρίο, ακόμη μικρότερο, είναι το πιο σημαντικό μέρος της ωχράς κηλίδας. Το πρήξιμο και η διαρροή σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές θα οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορη και πιο σοβαρή βλάβη της όρασης.

Ο Szirth μοιράστηκε στο diabetesdaily.com την ιστορία ενός 21χρονου με διαβήτη τύπου 1 τον οποίο θεράπευσε πρόσφατα. Αυτός ο νεαρός άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρή εξουθένωση από διαβήτη, και είχε αναπτύξει αιμορραγίες και πρώτου και δεύτερου βαθμού. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του, δεσμεύτηκε εκ νέου για μια καλύτερη διατροφή και καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ένα χρόνο αργότερα, το 99 τοις εκατό της ζημιάς είχε αποκατασταθεί.

Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Ο Szirth έχει θεραπεύσει ασθενείς με πολύ λιγότερες αιμορραγίες, αλλά περισσότερες από αυτές κοντά στο βοθρίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μεταβολικός έλεγχος μπορεί να μην είναι αρκετός για την πρόληψη περαιτέρω διαταραχής της όρασης και θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

«Όταν κάποια μέρη του ματιού πεθαίνουν, δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε».

Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης

Εάν θέλετε να αποτρέψετε, να επιβραδύνετε, να σταματήσετε ή να αντιστρέψετε τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ώρα να δράσετε είναι τώρα. Οι ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό προβλημάτων προτού προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη. Εάν έχετε κάνει κλικ σε αυτό το άρθρο επειδή έχετε έστω και την παραμικρή ανησυχία για την όρασή σας, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

«Το κλειδί είναι ο ετήσιος έλεγχος».

Ο Szirth συνιστά να πάτε ένα βήμα πέρα από την τυπική ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. Σας ενθαρρύνει να αναζητήσετε έναν οφθαλμίατρο με πρόσβαση σε προληπτικό έλεγχο οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT-A).

Το OCT-A, μια προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης, χρησιμοποιεί λέιζερ για τη σάρωση των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή, ειδικά στο βοθρίο. «Το βοθρίο είναι ο καλύτερος δείκτης για το εάν πρόκειται να αναπτύξετε αμφιβληστροειδοπάθεια. Όταν παρακολουθώ έναν ασθενή με διαβήτη, εάν το βοθρίο του είναι καλό, μπορούμε να αντιστρέψουμε τις περισσότερες από τις αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς».

Εν τω μεταξύ, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και τη θεραπεία της στα πρώτα της στάδια είναι η καλή μεταβολική υγεία:

«Έχετε δύο πράγματα να κάνετε. Πρέπει να έχετε το σάκχαρό σας και την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο».

Ο Szirth πιστεύει επίσης ότι η γλυκαιμική διακύμανση -οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και οι απότομες αυξομειώσεις- έχουν μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειας. «Αυτή είναι η εμπειρία μου. Είναι περιορισμένο, αλλά έχω βρει το ίδιο πράγμα όταν εξέτασα ασθενείς στη Φλόριντα, το Νιου Τζέρσεϊ και τον Καναδά». Πιστεύει πολύ τόσο στις συνεχείς οθόνες γλυκόζης (CGM) όσο και στα συστήματα κλειστού βρόχου για την ικανότητά τους να βοηθούν στη μεγιστοποίηση του χρόνου εντός εύρους.

Συμπέρασμα: Τόσο με επιμέλεια όσο και με καλή τύχη, μερικές φορές είναι δυνατό να αντιστραφεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.Can You Reverse Diabetic Retinopathy? – Diabetes Daily

Total
28
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς
Περισσότερα

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς

Διαβητική Αμφιβληστροειπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς