Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη βιταμίνη Β1

Β1, η βιταμίνη που συνδέεται με τον μεταβολισμό

Ας ρίξουμε μια ματιά στη βιταμίνη Β1, η οποία είναι μέρος ενός συμπλέγματος άλλων βιταμινών Β. Όπως οι περισσότερες βιταμίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν μια σειρά από διαφορετικές εργασίες στο σώμα. Ένας από τους κύριους ρόλους τους είναι να βοηθήσουν στη μετατροπή του φαγητού που τρώμε σε ενέργεια.

Τι είναι η βιταμίνη Β1;

Η βιταμίνη Β1, που ονομάζεται επίσης θειαμίνη ή θειαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη (που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό) που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται σε ορισμένα τρόφιμα ή διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τι κάνει η βιταμίνη Β1;

Η βιταμίνη Β1 παίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, καθώς και στην ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Όταν καταναλώνετε βιταμίνη Β1 από τροφές ή συμπληρώματα, απορροφάται στο λεπτό έντερο. Οι άνθρωποι μπορούν να αποθηκεύσουν μικρές ποσότητες αυτής της βιταμίνης στο συκώτι, αλλά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά βιταμίνη Β1 για να καλύψουμε τις ανάγκες του σώματος, καθώς η ποσότητα που μπορεί να αποθηκευτεί διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements (ODS), το οποίο αποτελεί μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, «Περίπου το 80% των 25-30 mg θειαμίνης στο ανθρώπινο σώμα ενηλίκων έχει τη μορφή διφωσφορικής θειαμίνης», η οποία είναι η κύρια μεταβολικά ενεργή μορφή της βιταμίνης. Επιπλέον, τα βακτήρια στο έντερο παράγουν κάποια βιταμίνη Β1, αλλά δεν είναι γνωστό πόσο συμβάλλουν στον ρόλο αυτής της βιταμίνης στο σώμα. Η διφωσφορική θειαμίνη εμπλέκεται σε ορισμένα ένζυμα που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης, των αμινοξέων και των λιπιδίων.

Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη Β1;

Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών, επομένως είναι γενικά εύκολο να λάβετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη από πηγές τροφίμων. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα κρέατα και τα ψάρια περιέχουν φυσικά βιταμίνη Β1. Προστίθεται επίσης σε ψωμιά, δημητριακά και βρεφικές φόρμουλες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τροφών που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β1:

Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Εμπλουτισμένα ψωμιά, ζυμαρικά και ρύζι

Χοιρινό

Ψάρι

Φασόλια και φακές

Ηλιόσποροι

Λιναρόσποροι

Ξηροί καρποί

Γιαούρτι

Αλεύρι από βελανίδι

Τόφου

Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε συμπληρώματα πολυβιταμινών/μεταλλικών συστατικών, συμπληρώματα συμπλέγματος Β και σε συμπληρώματα που περιέχουν μόνο βιταμίνη Β1. Η πιο κοινή μορφή βιταμίνης Β1 στα συμπληρώματα είναι η μονονιτρική θειαμίνη και η υδροχλωρική θειαμίνη, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές μορφές. Η Benfotiamine είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης που βρίσκεται σε ορισμένα συμπληρώματα, επίσης. Αυτή η μορφή δεν είναι υδατοδιαλυτή και μετατρέπεται σε θειαμίνη στο σώμα, λέει το ODS.

Πόση βιταμίνη Β1 χρειάζεστε;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Β1 είναι η εξής:

Για άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω: 1,2 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως

Για γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω: 1,1 mg ημερησίως

Για εγκυμοσύνη και γαλουχία: 1,4 mg ημερησίως

Ποια είναι τα σημάδια της έλλειψης βιταμίνης Β1;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι σε θέση να καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη Β1 σε καθημερινή βάση, με μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα ανθρώπων να είναι κάτω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Είναι σχετικά εύκολο να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες μόνο από πηγές τροφίμων. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο εμπλουτισμένο ρύζι παρέχει 1,4 mg βιταμίνης Β1, που είναι περισσότερο από αυτό που χρειάζονται οι περισσότεροι ενήλικες κάθε μέρα.

Ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 είναι σπάνια στις ΗΠΑ, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει από ανεπαρκή πρόσληψη, μειωμένη απορρόφηση στο έντερο ή αυξημένες απώλειες στα ούρα. Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 περιλαμβάνουν:

Άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ, λόγω του αλκοόλ που μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Β1

Άτομα με HIV/AIDS, πιθανότατα ως αποτέλεσμα υποσιτισμού

Ηλικιωμένοι, λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων παθήσεων και της μειωμένης απορρόφησης

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, λόγω μειωμένης απορρόφησης της βιταμίνης

Άτομα με διαβήτη, λόγω αυξημένης κάθαρσης από τα νεφρά

Τα σημάδια της ανεπάρκειας βιταμίνης Β1 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Απώλεια όρεξης

Μυϊκή αδυναμία

Πόνος στα άκρα

Πρησμένα πόδια ή πόδια

Δυσκολία στην αναπνοή

Σύγχυση ή απώλεια μνήμης

Μια σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται beriberi. Σύμφωνα με το MedlinePlus, υπάρχουν δύο μορφές beriberi:

Υγρό beriberi, που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Ξηρό beriberi/Σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, που επηρεάζει το νευρικό σύστημα

Το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff μπορεί να εμφανιστεί με την κατάχρηση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, απώλεια μυϊκής λειτουργίας, σύγχυση, απώλεια μνήμης και δυσκολία στο περπάτημα.

Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Β1 αντιμετωπίζονται με από του στόματος δόσεις θειαμίνης. για πιο σοβαρές ανεπάρκειες, η θειαμίνη μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ή με ενδομυϊκές ενέσεις για έως και αρκετές ή περισσότερες εβδομάδες.

Ποια είναι τα σημάδια τοξικότητας της βιταμίνης Β1;

Επειδή η βιταμίνη Β1 είναι υδατοδιαλυτή, οι υπερβολικές ποσότητες απεκκρίνονται με τα ούρα. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο βιταμίνης Β1 και η τοξικότητα είναι απίθανη. Ωστόσο, το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής στο Ινστιτούτο Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών έχει σημειώσει ότι «η υπερβολική πρόσληψη θειαμίνης θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις».

Άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη Β1

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης Β1, όπως:

Φουροσεμίδη, διουρητικό

Φθοριοουρακίλη, φάρμακο χημειοθεραπείας

Μιλήστε με την υγειονομική σας περίθαλψη εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, μπορεί να συστήσουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β1.

Η κατανάλωση πολλών ωμών θαλασσινών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β1. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωμό ψάρι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται θειαμινάση που διασπά τη βιταμίνη Β1. Ωστόσο, εάν τρώτε άλλες πηγές τροφίμων βιταμίνης Β1 ή/και παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει αυτή τη βιταμίνη, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πιθανότατα πολύ χαμηλές.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης και σούπερ-μάρκετ: τι προσέχουμε, τι ψωνίζουμε - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Διαβήτης και σούπερ-μάρκετ: τι προσέχουμε, τι ψωνίζουμε

Μερικές συμβουλές για τα ψώνια μας στο σούπερ-μάρκετ και πώς φροντίζουμε το διαβήτη μας. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε οι επιλογές μας να είναι οι κατάλληλες;
Περισσότερα

Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης έχει ήδη συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται ειδικά με τον διαβήτη