Πώς τα τραυματικά γεγονότα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και πώς να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές ειδήσεις

Πώς οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν τραγικές ειδήσεις σας κάνουν να νιώθετε λυπημένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι ή τραυματισμένοι.
Πώς οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν τραγικές ειδήσεις σας κάνουν να νιώθετε λυπημένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι ή τραυματισμένοι.

Τα τραγικά γεγονότα είναι αναμφίβολα τραυματικά για άτομα που επηρεάζονται άμεσα από αυτά. Αλλά και μόνο το να ακούς για καταστροφικές ειδήσεις –ακόμα κι αν δεν σου συνέβησαν– μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αντίδραση μετατραυματικού στρες.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχία για το πόσο διάχυτη γίνεται η έκθεση σε τραυματικές ειδήσεις. «Βιώνουμε συλλογικό τραύμα και παράπονο ως αποτέλεσμα του συνεχούς καταιγισμού ειδήσεων για τραγικά γεγονότα», δήλωσε η Θέμα Μπράιαντ, PhD, πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

«Η ψυχολογική επιστήμη υποδηλώνει ότι αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα οδηγούν σε μετατραυματική αγωνία μεταξύ των θυμάτων και των παρευρισκομένων και αποτελούν έναυσμα για όσους έχουν βιώσει παρόμοια βίαια γεγονότα», σχολίασε η Δρ. Μπράιαντ.

Το δευτερογενές τραυματικό στρες –ή η συναισθηματική δυσφορία που μπορεί να βιώσει ένα άτομο αφού ακούσει για τις τραυματικές εμπειρίες κάποιου άλλου από πρώτο χέρι– είναι κοινό μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Τραυματικού Παιδικού Στρες. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο The Journal of Nervous and Mental Disease έδειξε ότι περίπου το 19 τοις εκατό των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που εργάζονται και ακούν τις τραυματικές εμπειρίες βετεράνων του στρατού βιώνουν οι ίδιοι μετατραυματικό στρες.

Η είδηση ​​θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια αντίδραση μετατραυματικού στρες σε κάποιον που έχει βιώσει προσωπικά ένα παρόμοιο τραυματικό γεγονός. «Για όσους έχουν προηγούμενο ιστορικό τραύματος, η βία [ή άλλου είδους τραύμα] στην τηλεόραση μπορεί να φέρει αναμνήσεις και αντιδράσεις από το δικό τους τραύμα, ιδιαίτερα αν αυτό το τραύμα ήταν στενά συνδεδεμένο», εξηγεί ο Gerard Lawson, PhD, εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας σύμβουλος και καθηγητής στη σχολή εκπαίδευσης στο Virginia Tech στο Blacksburg της Βιρτζίνια.

Η απόκριση δευτερογενούς τραυματικού στρες στις ειδήσεις είναι συνηθισμένη όταν πρόκειται για εγκλήματα μίσους, φυσικές καταστροφές και τραγικά δυστυχήματα. Η παρακολούθηση ειδήσεων όπως αυτή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε άτομα με την ίδια φυλή ή εθνικότητα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν προσωπικά τους ανθρώπους που δέχθηκαν επίθεση.

Μια δευτερογενής απόκριση τραύματος μπορεί να είναι χειρότερη αν ταυτιστείτε προσωπικά με το/τα θύμα/θύματα, προσθέτει ο Δρ. Peifer.

Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να σταματήσετε αμέσως την πλημμύρα τραυματικών γεγονότων που γεμίζουν τους τίτλους ειδήσεων και τις ροές ειδήσεων, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε τη δική σας συναισθηματική απόκριση. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων του δευτερογενούς τραυματικού στρες. Το PTSD μπορεί να εμφανιστεί με τους ακόλουθους τρόπους:

Νιώθετε συναισθηματική εξάντληση

Ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης

Νιώθετε απελπισία

Έχοντας μια όλο και πιο αρνητική εικόνα για τον εαυτό σας

Δυσκολία στο φαγητό ή στον ύπνο

Πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε το να παραμένετε ενημερωμένοι χωρίς ψυχική εξάντληση

Τι μπορείτε να κάνετε εάν αντιμετωπίζετε μετατραυματικό στρες από τις ειδήσεις; Αν και είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο, είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην ευημερία σας. Δείτε πώς λένε οι ειδικοί ότι μπορείτε να κάνετε και τα δύο:

Περιορίστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις με μυριάδες διαφορετικούς τρόπους – έχουν περάσει οι μέρες που παρακολουθούν τις ειδήσεις αποκλειστικά μέσω εφημερίδων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, που καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σήμερα, πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πληροφορίες (και ειδήσεις) μέσω των social media συχνά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Και αυτός ο τύπος συνεχούς ροής μπορεί να είναι συντριπτικός αν μας πλημμυρίζει με ασταμάτητα τραυματικούς τίτλους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο Computers in Human Behavior έδειξε ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε με κατάθλιψη και δευτερογενές τραύμα μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν στο Wuhan της Κίνας, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19.

Μερικές φορές οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πιο γραφικό ειδησεογραφικό υλικό ή ακατέργαστες λεπτομέρειες από ό,τι θα μπορούσαμε να λάβουμε σε ένα άρθρο ειδήσεων – ή ότι μπορεί να χρειαστεί για να παραμείνουμε ενημερωμένοι, εξηγεί ο Lawson. Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι πιο πιθανό να μεταδίδουν ειδήσεις με πιο ευαίσθητο τρόπο που είναι δυνητικά λιγότερο ενεργητικός για τους θεατές, λέει.

Κάντε συχνά διαλείμματα από την παρακολούθηση ή την ανάγνωση των ειδήσεων

Μπορεί επίσης να βοηθήσει να κάνετε διαλείμματα και να απενεργοποιήσετε τις ειδήσεις όταν παρακολουθείτε κάλυψη τραυματικών γεγονότων, προσθέτει ο Lawson.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να θέσετε και να διατηρήσετε ένα όριο για το πόσο χρόνο θα αφιερώσετε στην κατανάλωση αυτών των ειδήσεων, όπως 10 έως 20 λεπτά», συμβουλεύει ο Lawson. «Είναι εύκολο να πας από τη μια ιστορία στην επόμενη και σύντομα θα έχεις περάσει ώρες βυθισμένος στο τραυματικό υλικό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση του τραύματος».

Ο Peifer συμφωνεί, προσθέτοντας ότι ενώ η έρευνα επικεντρώνεται παραδοσιακά σε όσους έχουν βιώσει άμεσα τραυματικά γεγονότα, οι άνθρωποι αναφέρουν όλο και περισσότερο αντιδράσεις μετατραυματικού στρες και μόνο από το να βλέπουν ή να ακούνε τις ειδήσεις, λόγω της μεγαλύτερης πρόσβασης σε τραυματικό υλικό 24/7 σε ειδήσεις, κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και άλλες πλατφόρμες.

Αφουγκραστείτε το πώς νιώθουν το μυαλό και το σώμα σας κατά τη διάρκεια ενός δελτίου ειδήσεων

Φροντίστε να δίνετε προσοχή σε οποιεσδήποτε σκέψεις και σωματικές αισθήσεις έχετε – όπως εφίδρωση ή γρήγορο καρδιακό παλμό, για παράδειγμα– κατά τη διάρκεια ενός συνεχούς κύκλου ειδήσεων, λέει ο Lawson. Εάν νιώθετε έντονο άγχος και θλίψη ή αισθάνεστε καταβεβλημένοι, μπορεί να σημαίνει ότι είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα και να φροντίσετε τον εαυτό σας, είτε μιλάτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για αυτό που νιώθετε, ακούγοντας ήρεμη μουσική ή να πάτε για μια βόλτα στη φύση. Κάθε δραστηριότητα που σας φέρνει χαρά και σας βοηθά να αισθάνεστε αρκετά καλά για να κάνετε την καθημερινή σας ζωή, μετράει ως αυτοφροντίδα.

Ακολουθήστε τη φιλοσοφία «φορέστε τη δική σας μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσετε τους άλλους», λέει ο Lawson. «Η ίδια ιδέα ισχύει και εδώ». Εάν αντιμετωπίζετε εξουθενωτικό δευτερογενές τραύμα λόγω κάλυψης ειδήσεων, θα είναι δύσκολο να φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας ή τους άλλους γύρω σας.

Διοχετεύστε το συναίσθημά σας σε δράση

Εάν νιώθετε ότι σας ξεπερνάει, προσθέτει ο Lawson, θα μπορούσατε να διοχετεύσετε τον θυμό, τη λύπη ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα που νιώθετε σε δράση, προσφέροντας υποστήριξη, εθελοντισμό ή βοήθεια.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν τη χρειάζεστε

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερες από μερικές ημέρες ή αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ζωή κανονικά, οι ειδικοί στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή επαγγελματίας ψυχικής υγείας για βοήθεια:

Αλλάζει η όρεξη

Αλλάζει το επίπεδο ενέργειας ή δραστηριότητας

Αισθάνεστε πονοκεφάλους, στομαχόπονους, πόνους στο σώμα και δερματικά εξανθήματα

Αίσθημα θυμού, λύπης, φόβου, ανησυχίας, απογοήτευσης ή μουδιάσματος

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να λάβετε αποφάσεις

Δυσκολία στον ύπνο ή εφιάλτες

Αυξάνοντας τη χρήση καπνού, αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών

Επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων υγείας

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα