Πώς η ψυχική αντοχή θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο εύκολα τον διαβήτη

Πέντε τρόποι για να χτίσετε ψυχική ανθεκτικότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Πέντε τρόποι για να χτίσετε ψυχική ανθεκτικότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Closeup portrait of happy young business woman spreading hands in city. Low angle front view.

Με τις γιορτές που τελείωσαν, μπορεί να ετοιμάζεστε για χειμερία νάρκη. Ανάλογα με το πού ζείτε, οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι μεγάλοι, σκοτεινοί και θλιβεροί, τουλάχιστον για κάποιους. Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε άγχος ή ακόμη και να πέφτετε κατάθλιψη αυτή την εποχή. Στην πραγματικότητα, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως κάθε χρόνο, ξεκινώντας από τα τέλη του φθινοπώρου. Το αίσθημα λύπης και κούρασης, ο υπερβολικός ύπνος και η απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις δραστηριότητες είναι μερικά από τα συμπτώματα του SAD.

Εκτός από το χειμώνα, το να ζεις με μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σωματική και ψυχική εξάντληση. Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε για να φροντίσετε τον διαβήτη σας και τον εαυτό σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σας κουράσει και να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται εξουθένωση του διαβήτη. Αν και ο διαβήτης σας μπορεί να μην υποχωρήσει, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε την ανθεκτικότητα, ώστε να μην εξαντληθείτε ή να πάθετε κατάθλιψη.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει την ανθεκτικότητα ως «τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της επιτυχούς προσαρμογής σε δύσκολες ή προκλητικές εμπειρίες ζωής, ειδικά μέσω της νοητικής, συναισθηματικής και συμπεριφορικής ευελιξίας και προσαρμογής στις εξωτερικές και εσωτερικές απαιτήσεις». Εν ολίγοις, η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής.

Το να είσαι ανθεκτικός δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβούν άσχημα πράγματα. Τα προβλήματά σας δεν φεύγουν. Αντίθετα, σημαίνει ότι έχετε τις δεξιότητες και τη δύναμη να ξεπεράσετε τις προκλήσεις της ζωής και να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να τις αντιμετωπίσετε – και ίσως να βρείτε λίγη χαρά όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Τι είναι η ανθεκτικότητα;

Οι προκλήσεις της ζωής περιλαμβάνουν τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, τις φυσικές καταστροφές, την απώλεια εργασίας, τα οικονομικά προβλήματα και την ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, ο διαβήτης παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις, όπως:

  • Προμήθεια φαρμάκων και προμηθειών για τον διαβήτη
  • Προσπαθώντας να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα υγιές εύρος για την αποφυγή επιπλοκών
  • Παρακολούθηση σακχάρου στο αίμα
  • Η οικονομική δυνατότητα, η προετοιμασία και η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων
  • Ο χρόνος για σωματική δραστηριότητα
  • Πηγαίνοντας σε τακτικά ιατρικά ραντεβού

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την ανθεκτικότητά σας

Μπορεί να μην είστε σε θέση να εξαλείψετε τον διαβήτη σας, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε τη διαχείρισή του πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική, ακόμη και κατά τη διάρκεια της χειμωνιάτικης κούρασης. Δείτε πώς:

Μείνετε συνδεδεμένοι.

Μπορεί να αισθάνεστε απομονωμένοι επειδή έχετε διαβήτη. Ίσως νομίζετε ότι κανείς δεν σας «καταλαβαίνει» ή δεν καταλαβαίνει πώς είναι να ζεις με αυτήν την κατάσταση. Ίσως η οικογένεια ή οι φίλοι σας να μην καταλαβαίνουν τον διαβήτη σας ή να μην κάνουν προσπάθεια να σας υποστηρίξουν. Ευτυχώς, μπορείτε να συνδεθείτε με ανθρώπους που καταλαβαίνουν εσάς και το τι περνάτε καθημερινά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας, ειδικά εάν έχετε ενδοκρινολόγο ή/και εκπαιδευτή διαβήτη.

Άτομα με διαβήτη σε ομαδικό περιβάλλον είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά.

Μπορεί να είστε τυχεροί να έχετε έναν σύζυγο, σύντροφο, παιδί, φίλο ή συνάδελφο που είτε έχει διαβήτη είτε είναι εκεί για να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει. Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί τους για να τους ενημερώσετε πώς είναι πραγματικά η ζωή με διαβήτη.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κοινωνική επαφή με ανθρώπους, ακόμα κι αν είστε εσωστρεφής! Το να βρίσκεστε με άλλους μέσω συλλόγων, οργανισμών, εθελοντικής εργασίας ή άλλων μεθόδων σας βοηθά να οικοδομήσετε σχέσεις και αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας.

Δημιουργήστε μια αίσθηση σκοπού.

Να θυμάστε ότι είστε πολλά περισσότερα από τον διαβήτη σας. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι κάθε μέρα, όσο μικρό κι αν είναι, για να νιώσετε ότι έχετε καταφέρει κάτι. Ίσως πρόκειται να πάτε για μια σύντομη βόλτα, να καθαρίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας ή να καλέσετε έναν φίλο με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει για πολύ καιρό. Προσπαθήστε να θέσετε μικρούς στόχους για τον εαυτό σας στην αρχή κάθε μέρας ή πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

Βρείτε χρόνο για ξεκούραση και ύπνο.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη γενική υγεία και είναι μια στιγμή για το σώμα να αποφορτιστεί και να ανανεωθεί. Εάν σας λείπει συνεχώς ο ύπνος, δεν θα αισθάνεστε καλά ή δυνατοί σωματικά ή ψυχικά. Εστιάστε στην «υγιεινή του ύπνου», που σημαίνει να διαμορφώσετε υγιεινές συνήθειες ύπνου. Οι συμβουλές περιλαμβάνουν:

Τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα για το πότε πηγαίνετε για ύπνο

Μην τρώτε ένα μεγάλο γεύμα ή σνακ ακριβώς πριν πάτε για ύπνο

Περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης πριν τον ύπνο

Κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Διατηρώντας την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή και κάπως δροσερή

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση, το φορητό υπολογιστή και το smartphone σας τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο

Σπάστε τον κύκλο της αρνητικής σκέψης.

Μπορεί να πιστεύετε ότι είστε αποτυχημένος ή κακός άνθρωπος επειδή τα σάκχαρά σας είναι πολύ υψηλά ή επειδή κεραστήκατε ένα γλυκό μετά το δείπνο. Όσο περισσότερο σκέφτεστε αυτές τις «αποτυχίες» (και δεν είναι, παρεμπιπτόντως), τόσο περισσότερο μπορεί να κοπιάζεστε και να αγχώνεστε. Για να σπάσετε τον κύκλο, δοκιμάστε να πηγαίνετε μια βόλτα, μιλήστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, κάντε κάποιες δουλειές του σπιτιού ή αφεθείτε σε ένα χόμπι ή ένα καλό βιβλίο. Επίσης, το να παίρνετε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές μπορεί να σας ηρεμήσει και να απελευθερώσει λίγο από αυτό το άγχος.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο στην ίδια κατάσταση. Θα έλεγες σε αυτόν τον φίλο ότι ήταν κακός άνθρωπος λόγω υψηλού σακχάρου στο αίμα; Μάλλον όχι. Μάλλον θα τους έδειχνες λίγη συμπόνια. Προσπαθήστε να δείξετε λίγη συμπόνια στον εαυτό σας την επόμενη φορά που κάτι θα πάει στραβά με τον διαβήτη σας.

Γνωρίστε τους παράγοντες που προκαλούν άγχος.

Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι για τη διαχείριση του διαβήτη, κάντε μια λίστα με αυτά που σας προκαλούν άγχος. Για παράδειγμα, ίσως δυσκολεύεστε να δώσετε στον εαυτό σας ινσουλίνη, να αντέξετε οικονομικά τα φάρμακά σας ή να κατανοήσετε τι και πόσο μπορείτε να φάτε. Αφού εντοπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες, μπορείτε να αρχίσετε να επεξεργάζεστε ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Το σχέδιό σας μπορεί να μοιάζει με αυτό:

Κλείσιμο ραντεβού με έναν εκπαιδευτή διαβήτη

Ζητήστε από τον παροχέα σας να αναθεωρήσει το φαρμακευτικό σας σχέδιο για να το κάνει πιο προσιτό

Συνάντηση με έναν διαιτολόγο για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει με το πρόγραμμα και τις προτιμήσεις σας

Προγραμματίστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα

Προγραμματίστε χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα

Κρατήστε το σχέδιό σας ρεαλιστικό, ώστε να μην αυξάνει το επίπεδο άγχους σας!

Και αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε συγκλονισμένοι ή δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ζητήστε από τον παροχέα σας να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Total
44
Shares
Σχετικά άρθρα