Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός βημάτων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Πώς τα βήματα κάνουν τη διαφορά σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
Πώς τα βήματα κάνουν τη διαφορά σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Η λήψη μεγαλύτερου αριθμού καθημερινών βημάτων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Δεδομένου ότι οι φορητές συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης έγιναν ευρέως διαδεδομένες, είναι σύνηθες να ακούμε για τους ανθρώπους που «κάνουν τα βήματά τους» – δηλαδή για την επίτευξη ενός καθημερινού στόχου για το πόσα βήματα κάνουν. Οι φορετοί ιχνηλάτες γυμναστικής μπορούν να μετρήσουν τα βήματα που κάνετε στην καθημερινή σας ζωή – συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού – ώστε  να σας βοηθήσουν να δώσετε μια πλήρη εικόνα της σωματικής σας δραστηριότητας, είτε ενσωματώνετε είτε όχι την προγραμματισμένη άσκηση στη ρουτίνα σας. Ένας ευρέως διαδεδομένος καθημερινός στόχος βημάτων είναι τα 10.000 βήματα και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι απλώς αυθαίρετος. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ηλικιωμένων συμμετεχόντων, εκείνοι που έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 9.800 βήματα καθημερινά είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια (προχωρημένη γνωστική εξασθένηση). Αλλά ακόμα κι αν δεν κάνετε 10.000 καθημερινά βήματα, περισσότερα βήματα είναι πιθανό να είναι καλύτερα για την υγεία σας. Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμη και σε μια ομάδα συμμετεχόντων που έκαναν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερα από 10.000 βήματα καθημερινά, κάθε 2.000 βήματα συνδέονταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια μελέτη που ονομάζεται All of Us, η οποία περιελάμβανε 5.677 συμμετέχοντες που φορούσαν έναν ανιχνευτή δραστηριότητας Fitbit και καταγράφονταν ο μέσος ημερήσιος αριθμός βημάτων και η έντασή τους. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 51, το 74% ήταν γυναίκες και το 89% αναγνωρίστηκαν ως λευκοί.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης που διήρκεσε κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια μεταξύ 2010 και 2021, 97 συμμετέχοντες (2%) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 –συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας, του φύλου και της φυλής– οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έκαναν κατά μέσο όρο 6.000 καθημερινά βήματα, εκείνοι που έκαναν κατά μέσο όρο 10.700 καθημερινά βήματα είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ομοίως, το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε μια κατάσταση «πολύ δραστήρια», «αρκετά ενεργή» ή «ελαφρά δραστήρια» συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου που παρατηρείται από πιο εντατική σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος χρόνος που αφιερώθηκε σε σωματική δραστηριότητα –ακόμη και λιγότερο εντατική δραστηριότητα– συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μέτρο σωματικού βάρους) που λαμβάνει υπόψη το ύψος), ή πόσο χρόνο πέρασαν με καθιστική ή ανενεργή σωματική δραστηριότητα.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Diabetes-test600
Περισσότερα

Ο διαβήτης απειλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους

O αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως παρουσιάζει μια συνεχή και ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη μέχρι και 10% του πληθυσμού.