Κολύμπι και Διαβήτης τύπου 1 με (όποια) αντλία ινσουλίνης ή/και αισθητήρα καταγραφής: Η προετοιμασία είναι το κλειδί για πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές!
Οι διακοπές κλείστηκαν! Φεύγετε για το νησί! Έχετε ετοιμάσει βαλίτσες με πολλά (πολλά) μαγιό και παρεό, πέδιλα, αέρινα φουστάνια και καφτάνια ή βερμούδες και δροσερά πουκάμισα, εισιτήρια, γυαλιά, κινητό και…
Ουπς! Μήπως κάτι ξεχάσατε; Μα φυσικά το «Κουτί Πρώτων Βοηθειών» του Διαβήτη.
Τις απαραίτητες προμήθειές σας δηλαδή για όσο διάστημα θα είστε διακοπές, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και ασφαλείς για όλα τα (αρνητικά) ενδεχόμενα που μπορούν να συμβούν.
Ας δούμε λοιπόν το πρέπει να περιέχει το «Κουτί Πρώτων Βοηθειών» του Διαβήτη για τις καλοκαιρινές διακοπές
–Ινσουλίνες: Αρκετές, πιο «αρκετές» από ότι χρησιμοποιείτε σε καθημερινές συνθήκες. Μην ξεχνάτε ότι οι ρυθμοί στις διακοπές δεν είναι οι ίδιοι, όπως ούτε το φαγητό, καθώς και ότι μπορούν να συμβούν ατυχήματα (πχ. να σπάσει κάποια συσκευασία). Σε κάθε περίπτωση εσείς πρέπει να έχετε ισχυρό απόθεμα ώστε να μην βρεθείτε προ απροόπτου.
–Μετρητή σακχάρου (αίματος ή CGM ή και τα δύο): Εκτός από αυτόν που έχετε στην τσάντα σας, βάλτε ακόμα έναν στις αποσκευές σας. Φυσικά μιλάμε για όλη την «κασετίνα» (μετρητή, σκαρφιστήρα, ταινίες) για τους μετρητές αίματος, και για όλο το σετ (συσκευή εισαγωγής, αναλώσιμα, προϊόντα συγκόλλησης και αφαίρεσης και προστατευτικά holders) για τα συστήματα cgm.
–Ζάχαρη σε όποια μορφή σας εξυπηρετεί ή στικ γλυκόζης ή χυμό (προσοχή να μην εκτίθεται στον ήλιο) για περίπτωση υπογλυκαιμίας και σνακ.
–Ψυγειάκι μεταφοράς (ειδικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες) και παγοκύστες ώστε να διατηρήσετε την ινσουλίνη σας σε σωστή θερμοκρασία.
–Απαραίτητα δεύτερα (και τρίτα) back up εφόδια αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης για τον καθετήρα της αντλίας ινσουλίνης σας, δεξαμενές, φορτιστή πομπού, καθώς και μερικές μπαταρίες.
–Αντηλιακό: Μπορεί να ακούγεται basic δυστυχώς όμως για αρκετό κόσμο δεν είναι. Η χρήση του είναι απαραίτητη ειδικά στους πάσχοντες από Διαβήτη ώστε να αποφύγουν τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αιχμές του σακχάρου λόγω του στρες στο σώμα.
–Γλυκαγόνη: Συνίσταται να φυλάσσεται τη γλυκαγόνη σας στο ψυγειάκι μεταφοράς σας, όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι αν αυτό δεν είναι σε ευκολοπροσβάσιμο σημείο, είναι καλύτερα να την έχετε μαζί σας ακόμα και εκτός ψυγείου από το να μην την έχετε καθόλου. Οι υπογλυκαιμίες τώρα το καλοκαίρι είναι πιο συχνές και, σε πολλές περιπτώσεις, πιο έντονες, οπότε η γλυκαγόνη είναι απαραίτητη σε κάθε εξόρμηση.
Το να έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες στο κιτ έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι καθησυχαστικό και να σας βοηθήσει να απολαύσετε τις διακοπές σας και το κολύμπι με ασφάλεια.
Τι πρέπει να έχω μαζί μου ώστε να μην ξεκολλήσει το CGM στο νερό;
Εάν εσείς ή το παιδί σας χρησιμοποιείτε CGM Σύστημα (π.χ. Guardian 4 Standalone CGM, Dexcom, Libre), ο αισθητήρας που εφαρμόζεται στο δέρμα (και ο πομπός του, εάν υπάρχει) μπορεί να μπει στο νερό και να παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Ωστόσο, είναι πιθανό, λόγω της πολύωρης παραμονής στη θάλασσα, η συσκευή να ξεκολλήσει και να φύγει. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να ασφαλίσετε τον αισθητήρα χρησιμοποιώντας είτε προϊόντα συγκόλλησης (σε σπρέι ή σε μαντιλάκια) ακριβώς πάνω στο δέρμα (κάτω από το σύστημα δηλαδή) ώστε ο αισθητήρας να μην ξεκολλάει από το νερό ή τον ιδρώτα, είτε να τον καλύπτετε με έναν αδιάβροχο επίδεσμο ή προστατευτικά holders. Σε πολλές περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας ή πολύωρης παραμονής στο υγρό στοιχείο (θάλασσα, πισίνα) συνίσταται ή χρήση και των δύο.
*Φυσικά στην περίπτωση χρησιμοποιήσετε προϊόντα συγκόλλησης, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας και το πιστοποιημένο προϊόν αφαίρεσης, ώστε να έχετε γρήγορη και εύκολη απομάκρυνση υπολειμμάτων κόλλας χωρίς όμως ερεθισμούς και αίσθημα καύσου ή τραβήγματος.
Καλές διακοπές!