Διαβήτης: πέρα από τους τύπους 1 και 2, υπάρχουν κι άλλες μορφές του

Όλα όσα θες να ξέρεις για Διαβήτη κύηση, LADA, MODY και Δευτεροπαθή διαβήτη

Εκτός από τους πιο γνωστούς τύπους διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2, υπάρχουν και αρκετές άλλες ξεχωριστές ποικιλίες. Όλες οι μορφές διαβήτη χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά αυτές οι λιγότερο γνωστές υποκατηγορίες έχουν διακριτές υποκείμενες παθολογίες της νόσου και παρατηρούνται λιγότερο συχνά στον γενικό πληθυσμό.

Εδώ είναι μερικές από τις άλλες ιατρικά αναγνωρισμένες μορφές διαβήτη:

  • Διαβήτης κύησης
  • Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης Ενηλίκων (LADA)
  • Διαβήτης κατά την έναρξη της ωρίμανσης των νέων (MODY)
  • Δευτεροπαθής διαβήτης

Αυτό το άρθρο εστιάζει στη σύνοψη των υποκείμενων αιτιών και των διαθέσιμων θεραπειών για αυτές τις μορφές διαβήτη.

Επισκόπηση Διαβήτη

Όταν τα μέσα μιλούν για διαβήτη, συνήθως μιλούν για τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει πάνω από το 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων διαβήτη και επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες. Η διάγνωση και η εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 συνδέονται στενά με το οικογενειακό ιστορικό και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα έχουν συχνά ποικίλους βαθμούς παραγωγής ινσουλίνης και αντίστασης στην ινσουλίνη. Συνιστώνται παγκοσμίως τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως πιο υγιεινή διατροφή και άσκηση, και συνήθως λαμβάνουν φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων από του στόματος φαρμάκων όπως η μετφορμίνη, ενέσιμα φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic), ινσουλίνη ή συνδυασμό αυτών.

Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων που εκκρίνουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και αποτελεί μόνο περίπου το 2 ή 3% των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι αιτίες του διαβήτη τύπου 1 αφορούν τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά τελικά είναι μυστηριώδεις. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να χορηγούν τακτικά φαρμακευτική ινσουλίνη για να επιβιώσουν.

Οι μορφές διαβήτη που συζητούνται παρακάτω μπορούν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά και με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Σε κάθε περίπτωση, κάποιος τύπος μεταβολικής δυσλειτουργίας οδηγεί σε υπεργλυκαιμία, αλλά οι λεπτομέρειες διαφέρουν.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης ορίζεται από την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πάθηση είναι συχνά ασυμπτωματική και συνήθως διαπιστώνεται με τεστ ρουτίνας. Ο διαβήτης κύησης χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Τις περισσότερες φορές, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αν και οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης είναι πιο πιθανό να τον εμφανίσουν ξανά σε μελλοντική εγκυμοσύνη και οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και το 50 τοις εκατό των γυναικών με διαβήτη κύησης μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, ευθύνονται για τον διαβήτη κύησης. Ενώ όλες οι γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη κατά την εγκυμοσύνη, το πάγκρεας είναι συνήθως σε θέση να προσαρμοστεί παράγοντας επιπλέον ινσουλίνη, αρκετή για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στο φυσιολογικό εύρος. Όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα οδηγεί στη διάγνωση του διαβήτη κύησης.

Σύμφωνα με την American Diabetes Association, περίπου 1 στις 10 εγκυμοσύνες επηρεάζεται. Συνήθως, οι γυναίκες ελέγχονται για διαβήτη κύησης χρησιμοποιώντας από του στόματος τεστ ανοχής γλυκόζης (OGTT) στις αρχές του τρίτου τριμήνου ή νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, εάν θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την πάθηση.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη παρουσιάσει διαβήτη κύησης μπορεί να έχουν γενετική ροπή να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια από τις υπογραφές του διαβήτη τύπου 2. Οι πιο πρόσφατες συστάσεις από την Πρωτοβουλία Women’s Preventive Services Initiative προτείνουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης θα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη τύπου 2 εντός ενός έτους από τον τοκετό και «τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη».

LADA

Ο λανθάνοντας αυτοάνοσος διαβήτης σε ενήλικες (LADA) είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 1 που εξελίσσεται ιδιαίτερα αργά. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε ενήλικες.

Κατά τη διάγνωση, οι ασθενείς με LADA εμφανίζουν γενικά υπεργλυκαιμία που είναι λιγότερο σοβαρή από αυτή που παρατηρείται σε ασθενείς με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1.

Επειδή η εμφάνιση της νόσου είναι πιο αργή από ό,τι συνήθως παρατηρείται στον διαβήτη τύπου 1 και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία άνω των 35 ετών, η πάθηση συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως διαβήτης τύπου 2. Οι ασθενείς με LADA μπορεί να μην χρειάζονται ινσουλίνη αμέσως και μπορεί αρχικά να ανταποκρίνονται καλά σε από του στόματος φάρμακα όπως η μετφορμίνη.

Ο LADA μπορεί να διαγνωστεί μέσω ειδικών εξετάσεων αντισωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέσα σε πέντε περίπου χρόνια, όλοι οι ασθενείς με LADA θα χρειαστούν ινσουλίνη σε κάποια δυναμικότητα.

MODY

Ο διαβήτης κατά την έναρξη της ωρίμανσης των νέων (MODY) είναι μια συγκεκριμένη κληρονομική μορφή διαβήτη στην οποία το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Αυτή η μορφή διαβήτη είναι σπάνια και οι γιατροί συχνά κάνουν λάθος διάγνωση σε άτομα είτε με τύπο 1 είτε με τύπο 2 αρχικά. Η σωστή διάγνωση μπορεί να γίνει με γενετικό έλεγχο.

Το MODY μοιάζει επιφανειακά με τον διαβήτη τύπου 2: Προκαλεί χρόνια υπεργλυκαιμία, αλλά οι ασθενείς δεν χρειάζονται απαραίτητα ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στις ίδιες μακροπρόθεσμες επιπλοκές με τον διαβήτη τύπου 1 και 2.

Το MODY προκαλείται συνήθως από μια μετάλλαξη σε ένα μόνο γονίδιο και η σοβαρότητα της πάθησης ποικίλλει κάπως ανάλογα με το συγκεκριμένο κληρονομικό γονίδιο. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον ακριβή προσδιορισμό του υποτύπου MODY που έχει ένας ασθενής. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από του στόματος φάρμακα (σουλφονυλουρίες), ινσουλίνη ή/και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, ανάλογα με την κατάσταση.

Διαβήτης τύπου 3γ / δευτεροπαθής διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 3c ή ο δευτερογενής διαβήτης αναφέρεται σε απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνει λόγω άμεσου τραύματος στο πάγκρεας, όπως αυτό από χειρουργική επέμβαση, χημική θεραπεία ή άσχετες ενδοκρινικές παθήσεις. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να εμφανίσουν βλάβη στο πάγκρεας ως αποτέλεσμα της νόσου ή/και της θεραπείας, με αποτέλεσμα την αντίσταση ή την ανεπάρκεια στην ινσουλίνη.

Είναι πιθανό ο διαβήτης τύπου 3c να είναι στην πραγματικότητα πιο συχνός από τον διαβήτη τύπου 1 και ότι οι λανθασμένες διαγνώσεις είναι εξαιρετικά συχνές.

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως στεροειδών και ορισμένων αντιψυχωσικών, έχουν επίσης συσχετιστεί με την ανάπτυξη δευτεροπαθούς διαβήτη.

Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε τις θεραπευτικές επιλογές, επειδή η κλίμακα της δυσανεξίας στη γλυκόζη θα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Η θεραπεία μπορεί λίγο πολύ να μοιάζει με τη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, αλλά οι γιατροί έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσδιορίσουν ένα βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα εάν γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με τον τύπο 3γ.

Σε ακραίες περιπτώσεις –όπως μετά από ολική παγκρεατεκτομή– ο διαβήτης τύπου 3c απαιτεί περισσότερα από ινσουλίνη. Το πάγκρεας έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά υγιείς στα περισσότερα άτομα με διαβήτη, όπως η έκκριση πεπτικών ενζύμων. Η ολική απώλεια της παγκρεατικής λειτουργίας μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διαχείριση.

Beyond Types 1 and 2: Other Forms of Diabetes – Diabetes Daily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα