Πώς η Μεσογειακή διατροφή ωφελεί τον εγκέφαλό σας

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με μερικούς βασικούς τρόπους
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με μερικούς βασικούς τρόπους

Η πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με μερικούς βασικούς τρόπους: βελτιώνοντας παράγοντες όπως η μνήμη, μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και βελτιώνοντας τη διάθεση. Εδώ είναι μια πιο βαθιά ματιά.

Μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές σας ικανότητες

Η ενσωμάτωση των αρχών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ενισχύσει την εξυπνάδα σας. Μια μετα-ανάλυση του 2017 17 μελετών κοόρτης και τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες, που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition, διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερη γνώση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν οφέλη σε μετρήσεις καθυστερημένης ανάκλησης (η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών που αποκτήθηκαν νωρίτερα), σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, και μνήμη εργασίας. Τα προνόμια φάνηκαν πιο έντονα για άτομα που μαγείρευαν με ελαιόλαδο. Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στο ελαιόλαδο, άλλα θρεπτικά έλαια, όπως το αβοκάντο και το σησαμέλαιο, έχουν παρόμοιες ιδιότητες για τον εγκέφαλο, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, τα οποία προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, που βλάπτουν από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τη φλεγμονή.

Και υπάρχουν περισσότερα. Μια μελέτη παρατήρησης του 2019 σε ενήλικες από το Πουέρτο Ρίκο με διαβήτη, που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση της Μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία, όπως η μνήμη, μετά από δύο χρόνια. Ένας από τους λόγους είναι ότι βοήθησε στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. (Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στον εγκέφαλο μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να συμβάλλουν στην καταστροφή της φλεγμονής.) Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι παραδοσιακές τροφές στην κουζίνα του Πουέρτο Ρίκο, όπως σπιτικές σούπες με λαχανικά και κρέας, φασόλια και όσπρια και ψάρια, ταιριάζουν στο υγιεινό διατροφικό πρότυπο μιας μεσογειακής διατροφής.

Μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την άνοια

Αν και παίζουν διάφοροι παράγοντες που διέπουν τη γνωστική εξασθένηση, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ανατρέψετε τη ζυγαριά υπέρ σας. Τόσο η μεσογειακή διατροφή όσο και η δίαιτα MIND (μια δίαιτα παρόμοια με τη μεσογειακή δίαιτα, αλλά περισσότερο επικεντρωμένη σε τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστά ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου) έχει αποδειχθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές ότι επιβραδύνουν τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2023 στο περιοδικό Life.

Για παράδειγμα, μια μελέτη στο Journal of the American Geriatrics Society το 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν τη μεγαλύτερη συμμόρφωση σε μια μεσογειακή διατροφή είχαν 72% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη συμμόρφωση. Στην ίδια μελέτη, όσο υψηλότερη βαθμολογία είχε κάποιος σε μια κλίμακα που μετρούσε την τήρηση της μεσογειακής διατροφής , τόσο νεότερος ή υγιέστερος φαινόταν ο εγκέφαλός του.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Neurology, διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή πιο στενά ωφελήθηκαν από 1,5 έως 3,5 χρόνια προστασίας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ . Αν και το γιατί είναι ακόμα υπό μελέτη, η μεσογειακή διατροφή περιορίζει το κόκκινο κρέας και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι τροφές είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αντίστασης στην ινσουλίνη και φλεγμονών, που μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η προσκόλληση σε ένα διατροφικό μοτίβο με παρόμοια συστατικά όπως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας. Μια ανασκόπηση του 2019 στη Νευρολογία, Ψυχιατρική και Έρευνα Εγκεφάλου ανέλυσε 20 μελέτες παρατήρησης και έξι δοκιμές παρέμβασης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 85% των προηγούμενων μελετών υποστηρίζει την πρόταση ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την κατάθλιψη και η μεσογειακή διατροφή προωθεί τροφές γεμάτες με αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά από φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Μερικά λαχανικά με τις υψηλότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τις ντομάτες, το edamame, τις πιπεριές, τα λαχανικά και τα μανιτάρια.

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2019 σε Ιρανούς ενήλικες, που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience, έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν 40% και 39% χαμηλότερες πιθανότητες για κατάθλιψη και άγχος, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ικανοί να ακολουθήσουν το πρότυπο διατροφής. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών διαπιστώθηκε ότι ανεβάζει περισσότερο τη διάθεσή τους. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενη έρευνα ότι ωφελούν την ψυχολογική υγεία.

Τι δεν μπορεί να κάνει η μεσογειακή διατροφή για τον εγκέφαλό σας;

Η γνωστική υγεία, η άνοια και η κατάθλιψη είναι όλα πολυπαραγοντικά, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές μεταβλητές –από τα γονίδια έως τις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση ή το κάπνισμα, καθώς και οι χρόνιες παθήσεις– αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας. Σκέψη που να ενσωματώνει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής με τρόπο που να ταιριάζει στην κουλτούρα και τις προτιμήσεις σας είναι απαραίτητη, η δίαιτα από μόνη της δεν είναι η απάντηση. Επιπλέον, άλλες πτυχές του μεσογειακού τρόπου ζωής, όπως οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί, η ξεκούραση και η τακτική κίνηση, είναι επίσης σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου.

5 Κορυφαίες τροφές που είναι φιλικές προς τον εγκέφαλο

Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες σε μια Μεσογειακή διατροφή – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Και οι αρχές της υγιεινής διατροφής της δίαιτας μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε τύπο κουζίνας – δεν χρειάζεται να τρώτε μόνο φαγητά και πιάτα από μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα για να κερδίσετε τα οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικές τροφές που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο για να προσπαθήσετε να εντάξετε στη ρουτίνα σας.

Ψάρι

Η κατανάλωση δύο γευμάτων ψαριού την εβδομάδα σχετίζεται με 10% μείωση της άνοιας και 30% μείωση του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2022 στο Nutrition Reviews. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα υγιή για τον εγκέφαλο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια.

Έλαια φυτικής προέλευσης

Τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο αβοκάντο και το φυστικέλαιο είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Και, σύμφωνα με έρευνα στο Nutrition Reviews από το 2021, το ελαιόλαδο περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά που όχι μόνο επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλό σας, αλλά μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας. Επιπλέον, το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο και το φυστικέλαιο είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 στο Healthcare.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Neurology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις υψηλότερες ποσότητες πράσινα φυλλώδη λαχανικά είχαν τους χαμηλότερους δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Τα πράσινα όπως το Σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι και το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α και Κ, που έχουν προστατευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στρείδια και μύδια

Μια μελέτη του 2018 στο World Journal of Psychiatry που προσπάθησε να αποκαλύψει τα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την ψυχική υγεία –που ονομάζονται «αντικαταθλιπτικά συστατικά» στην έρευνα– βρήκε ότι το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, μεταξύ άλλων, είχαν υψηλή βαθμολογία. Όταν οι ερευνητές κατέταξαν διάφορα τρόφιμα σύμφωνα με αυτήν την κλίμακα, τα στρείδια και τα μύδια ήταν στην κορυφή της λίστας.

Μούρα

Τα μούρα, ειδικά τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες που μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες μειώνοντας τη φλεγμονή, σημειώνει μια ανασκόπηση του 2020 στο Advances in Nutrition.

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση των αρχών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι ευεργετική για τη διατήρηση της γνωστικής σας υγείας, τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και την υποστήριξη της συνολικής ψυχικής σας υγείας. Και τα καλύτερα νέα είναι ότι, επειδή οι αρχές της δίαιτας μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε είδος κουζίνας, υπάρχουν τόσοι πολλοί νόστιμοι τρόποι για να απολαύσετε αυτό το διατροφικό μοτίβο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
alcohol
Περισσότερα

Πως επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό

Είναι γεγονός ότι η λογική κατανάλωση αλκοόλ μας χαλαρώνει, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, βοηθάει τις κοινωνικές μας επαφές και σε τελική ανάλυση προστατεύει την καρδιά μας. Προσοχή ομως ο όρος-κλειδί εδώ είναι η «λογική κατανάλωση αλκοόλ».