Μπορεί το ChatGPT να γίνει σύμβουλος Διαβήτη; Μελέτη διερευνά δυνατότητες και παγίδες

Μπορεί το ChatGPT να γίνει σύμβουλος Διαβήτη;

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, οι ερευνητές δοκίμασαν το ChatGPT, ένα γλωσσικό μοντέλο σχεδιασμένο για συζήτηση, για να διερευνήσουν εάν θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση του Διαβήτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), ιδιαίτερα το ChatGPT, έχει κερδίσει σημαντική προσοχή για τις -πιθανές- κλινικές εφαρμογές της. Παρόλο που δεν έχει εκπαιδευτεί ρητά για αυτόν τον τομέα, το ChatGPT έχει εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα άτομα είναι πιο επιδεκτικά σε λύσεις που βασίζονται σε AI για σενάρια χαμηλού κινδύνου και με μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής. Αυτό απαιτεί περισσότερη μελέτη για την κατανόηση και τη χρήση μεγάλων μοντέλων βασισμένων στη γλώσσα όπως το ChatGPT σε συνήθεις περιστάσεις και τακτική κλινική θεραπεία.

Η μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την τεχνογνωσία του ChatGPT στον Διαβήτη, ειδικά την ικανότητα να απαντά σε κοινά ζητούμενα (ερωτήματα) που σχετίζονται με τον Διαβήτη με παρόμοιο τρόπο όπως οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές διερεύνησαν αν συγκεκριμένα άτομα, τα οποία μάλιστα είχαν και εξειδίκευση στον Διαβήτη (μερικοί ήταν και ειδικοί), θα μπορούσαν να διακρίνουν αν οι απαντήσεις που τους δώθησαν σε κοινά ερωτήματα σχετικά με τον Διαβήτη είναι από ανθρώπους ή από το ChatGPT. Επιπλέον, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν άτομα με προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με πάσχοντες από Διαβήτη ως πάροχοι υγείας και άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως το ChatGPT ήταν καλύτερα στον εντοπισμό απαντήσεων που δημιουργήθηκαν από το ChatGPT.

Η μελέτη περιλαμβάνει μια κλειστή, εμπνευσμένη από το τεστ Turing, ηλεκτρονική έρευνα όλων των εργαζομένων στο Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) (μερικής ή πλήρους απασχόλησης). Η δημοσκόπηση περιελάμβανε 10 ερωτήματα τύπου πολλαπλής επιλογής με δύο τύπους απαντήσεων, η μία συντάχθηκε από ανθρώπους και η άλλη από το ChatGPT (εκτός φυσικά από ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το φύλο και την προηγούμενη επαφή με χρήστες του ChatGPT). Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναγνωρίσουν την απάντηση που δημιουργήθηκε από το ChatGPT.

Οι παθοφυσιολογικές διεργασίες, η θεραπεία, οι επιπλοκές, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή εξετάστηκαν όλα στις δέκα ερωτήσεις. Η ενότητα «Συχνές ερωτήσεις» του ιστότοπου της Διαβητολογικής Ένωσης της Δανίας, που προβλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023, περιλάμβανε οκτώ ερωτήσεις. Οι ερευνητές σχεδίασαν τις υπόλοιπες ερωτήσεις ώστε να συσχετίζονται με συγκεκριμένες γραμμές στον ιστότοπο «Κέντρο γνώσεων για τον Διαβήτη» και μια αναφορά για τη σωματική δραστηριότητα και τον Διαβήτη τύπου 1.

Για πρακτικούς λόγους, δύο ερευνητές, και οι δύο ειδικοί στην υγεία, περιέκοψαν μερικές απαντήσεις για να επιτύχουν τον επιθυμητό αριθμό λέξεων. Πριν από την ενσωμάτωση των ερωτήσεων, το πλαίσιο μαζί με τρία δείγματα (που επιλέχθηκαν τυχαία από 13 ζεύγη ερωτήσεων και απαντήσεων) παρασχέθηκαν στο μοντέλο γλώσσας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη στις προτροπές, με κάθε ερώτηση που τέθηκε στα μεμονωμένα παράθυρα συνομιλίας. Τα άτομα προσκλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο περιελάμβανε διευθύνσεις URL για συγκεκριμένο άτομο που τους επέτρεπε να ολοκληρώσουν την έρευνα μία φορά. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μεταξύ 23 και 27 Ιανουαρίου 2023.

Τί έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας για το ChatGPT

Από τα 311 άτομα που προσκλήθηκαν, 183 ολοκλήρωσαν την έρευνα (ποσοστό ανταπόκρισης 59%), με το 70% (n=129) να είναι γυναίκες, το 64% είχε ακούσει για το ChatGPT προηγουμένως, το 19% το είχε χρησιμοποιήσει και το 58% (n=107) είχαν προηγούμενη αλληλεπίδραση με ασθενείς με Διαβήτη ως επαγγελματίες υγείας. Το μοντέλο γλώσσας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είχε ως στόχο να παρέχει απαντήσεις 45 έως 65 λέξεων για να ταιριάζουν με τις ανθρώπινες αποκρίσεις. Ωστόσο, ο μέσος αριθμός λέξεων ήταν 70. Ωστόσο, οι συστάσεις διαβούλευσης και οι τρεις πρώτες γραμμές των ερωτήσεων καταργήθηκαν και οι απαντήσεις του ChatGPT θεωρήθηκαν ότι αποτελούνταν από 56 λέξεις (μέσος όρος).

Στις 10 ερωτήσεις, το ποσοστό των σωστών απαντήσεων κυμαινόταν από 38% έως 74%. Οι συμμετέχοντες εντόπισαν σωστά τις απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από το ChatGPT σε ποσοστό 60%, το οποίο ήταν πάνω από το όριο μη κατωτερότητας. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν 64% και 58% πιθανότητες να αναγνωρίσουν με ακρίβεια την απόκριση που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, αντίστοιχα. Τα άτομα που είχαν προηγούμενη επαφή με πάσχοντες από Διαβήτη είχαν 61% πιθανότητα να απαντήσουν με ακρίβεια στις ερωτήσεις, σε σύγκριση με 57% για εκείνους που δεν είχαν προηγούμενη επαφή με πάσχοντες.

Η προηγούμενη χρήση ChatGPT έδειξε την πιο ισχυρή σύνδεση με το αποτέλεσμα μεταξύ των χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων. Μια αναλογία πιθανοτήτων συγκρίσιμου μεγέθους παρατηρήθηκε για το μοντέλο στο οποίο η ηλικία άνω των 50 ετών συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα σωστής αναγνώρισης της απόκρισης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι προηγούμενοι χρήστες και μη χρήστες του ChatGPT απάντησαν σωστά στο 67% και στο 58% των ερωτήσεων, αντίστοιχα. Σε αντίθεση με την αρχική υπόθεση, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ απαντήσεων που δημιουργήθηκαν από το ChatGPT και γραπτές από τον άνθρωπο απαντήσεις πολύ πιο εύκολα.

Παραπληροφόρηση και έλλειψη εξατομικευμένων συμβουλών

Συνολικά, η μελέτη χρησιμεύει ως μια αρχική διερεύνηση των δυνατοτήτων και των περιορισμών του ChatGPT για την παροχή καθοδήγησης με επίκεντρο τον ασθενή για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, ειδικά του Διαβήτη. Ενώ το ChatGPT έδειξε κάποιες δυνατότητες για την ακριβή απάντηση σε συχνές ερωτήσεις, ήταν ξεκάθαρη η αδυναμία του σχετικά με την παραπληροφόρηση και την έλλειψη εξατομικευμένων συμβουλών. Καθώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα διασταυρώνονται όλο και περισσότερο με την υγειονομική περίθαλψη, είναι απαραίτητες αυστηρές μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και των ηθικών κριτηρίων στη φροντίδα των ασθενών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια και συνεχή επίβλεψη.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η σεμαγλουτίδη να εξαλείψει την ανάγκη για ινσουλίνη και στον Διαβήτη τύπου 1;

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων

Όσπρια: Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων Από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ζητάει την προσοχή μας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων Από Συγγενείς Καρδιοπάθειες καταγράφει τις εύλογες ανησυχίες μεγάλου αριθμού πασχόντων καθώς και των οικογενειών τους