Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης τύπου 2: Ποιο ρόφημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης έως και 50%

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν Διαβήτη, με το 90-95% να έχει Διαβήτη τύπου 2.

Η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι σταδιακή και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια κατά τα αρχικά στάδια. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν αυτή την πάθηση.

Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2 – Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

1.Συχνοουρία

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, τα νεφρά προσπαθούν να αφαιρέσουν την περίσσεια ζάχαρης φιλτράροντάς την από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να χρειάζεται να ουρεί πιο συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

2.Πολυδιψία
Η συχνή ούρηση που απαιτείται για την απομάκρυνση της περίσσειας ζάχαρης από το αίμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να χάσει επιπλέον νερό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται περισσότερη δίψα από το συνηθισμένο.

3.Συχνή πείνα
Τα άτομα με Διαβήτη συχνά δεν λαμβάνουν αρκετή ενέργεια από το φαγητό τους. Το πεπτικό σύστημα διασπά την τροφή σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), την οποία το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Στα άτομα με Διαβήτη, αυτή η γλυκόζη δεν μεταφέρεται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος, αλλά παραμένει στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Έτσι, τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 συχνά αισθάνονται συνεχώς πεινασμένα, ανεξάρτητα από το πότε και πόσο έχουν φάει.

4.Αυξημένη κόπωση
Ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου και να το κάνει να αισθάνεται κουρασμένο. Η κόπωση από τον Διαβήτη οφείλεται στο ανεπαρκές σάκχαρο που μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

5.Θολή όραση
Η περίσσεια ζάχαρης στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πρήξιμο του φακού του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, αλλά θα βελτιωθεί όταν μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εάν ένα άτομο με Διαβήτη παραμείνει χωρίς θεραπεία, η βλάβη σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και μπορεί τελικά να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια όρασης.

6.Αργή επούλωση κοψιμάτων και πληγών
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μικρά κοψίματα και πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν. Η αργή επούλωση πληγών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

7.Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βλάψουν τα νεύρα. Σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή αίσθημα μυρμηκίασης ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως νευροπάθεια. Μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές εάν ένα άτομο δεν λάβει θεραπεία για τον Διαβήτη του.

8.Μπαλώματα πιο σκούρου δέρματος
Τα μπαλώματα πιο σκούρου δέρματος που σχηματίζονται στις πτυχές του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας μπορεί επίσης να προκύψουν από Διαβήτη. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να είναι απαλά και βελούδινα. Αυτή η πάθηση του δέρματος είναι γνωστή ως μέλαινα ακάνθωση.

9.Κνησμός και μολύνσεις ζύμης
Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα και στα ούρα παρέχει τροφή για τη ζύμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Οι μολύνσεις ζύμης τείνουν να εμφανίζονται σε ζεστές, υγρές περιοχές του δέρματος. Τέτοιες είναι το στόμα, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και οι μασχάλες. Οι πληγείσες περιοχές συνήθως προκαλούν φαγούρα, αλλά ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει κάψιμο, αποχρωματισμό του δέρματος και πόνο.

Διαβάστε επίσης: Τελικά η κατάθλιψη «εμφανίζει» Διαβήτη τύπου 2, και όχι -μόνο- το αντίστροφο

Διαβήτης και δέρμα: Από τι κινδυνεύουν οι πάσχοντες – Σωστές σμβουλές περιποίησης

Μπορεί το ChatGPT να γίνει σύμβουλος Διαβήτη; Μελέτη διερευνά δυνατότητες και παγίδες

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι λίγοι ασθενείς αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον διαβήτη τύπου 2 μέσω της απώλειας βάρους

Ελάχιστοι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 είναι σε θέση να επιτύχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μόνο μέσω της απώλειας βάρους.