Στόχος πάντα είναι η καλή ρύθμιση. Αυτό είναι δεδομένο. Είτε φορώντας Αντλία Ινσουλίνης είτε κάνοντας εντατικοποιημένο σχήμα με ενέσεις ινσουλίνης, ο σκοπός είναι μια καλή ρύθμιση, μια καλή Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και η παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο εντός του εύρους στόχου. Μήπως όμως κάτι ξεχνάμε; Μήπως υπάρχει κάτι που, μπροστά στην καλή υγεία, περνάει σε δεύτερη μοίρα;
Ναι, και αυτό δεν είναι άλλο από την καλή (και όσο το δυνατό πιο εύκολη) ζωή των πασχόντων. Η ποιότητα ζωής που η τεχνολογία και τα νέα συστήματα μπορούν να εξασφαλίσουν.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να είναι κάποιος ρυθμισμένος. Το θέμα όμως είναι… και με ποιο κόστος. Με πόση προσπάθεια. Με τι αντίκτυπο στην καθημερινότητά του.
Σίγουρα μπορεί κάποιος με Διαβήτη τύπου 1 να πετύχει μια καλή μεταγευματική ρύθμιση, αν τρώει μόνο μαρούλια και κρέας. Αλλά μπορεί κάποιος να ζήσει καλά έτσι;
Η λέξη – πρωταγωνιστής για ακόμα μία φορά είναι η ελευθερία. Η ελευθερία της επιλογής. Η ελευθερία να απολαμβάνει ένα κανονικό γεύμα, χωρίς όμως να το πληρώνει μετά στο σάκχαρό του. Η ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, χωρίς να ασχολείται διαρκώς με το σάκχαρό του.
Πλεονεκτήματα στη ρύθμιση
Οι αντλίες ινσουλίνης μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τις ενέσεις. Και δεν μιλάμε μόνο για τις γευματικές δόσεις και τις δόσεις διόρθωσης (που και εκεί ακόμα οι επιλογές ποσότητας ινσουλίνης αλλά και ταχύτητας απορρόφησης είναι περισσότερες). Αναφερόμαστε κυρίως στον Βασικό Ρυθμό, την γνωστή 24/ωρη ινσουλίνη που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ινσουλίνης ενός ατόμου, άσχετα με το φαγητό.
Εκεί έχουμε μπροστά μας έναν… νέο πλανήτη. Ο πάσχοντας μπορεί να έχει διαφορετικό βασικό ρυθμό ΑΝΑ ΩΡΑ, τον οποίο μάλιστα μπορεί να διαμορφώνει ο ίδιος μέσα στη μέρα, να τον αυξομειώνει δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες του (άσκηση, αρρώστια, στρες).
Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο πάσχοντας (που μπορεί να είναι και ένα μικρό παιδί) δεν χρειάζεται να κάνει κάθε μέρα, και πολλές φορές την ημέρα, ενέσεις. Μία κάθε -περίπου- 3/ήμερο- και μετά ευελιξία και ελευθερία από πόνο, δυσαρέσκεια και άγχος (έκανα ένεση ή μήπως την ξέχασα;).
Και εδώ προκύπτει το σημαντικό πρόβλημα: Η ορατότητα. Η 24/7 παραμονή στο σώμα ενός εξαρτήματος που φαίνεται. Που υπάρχει εκεί και θυμίζει στον πάσχοντα τον Διαβήτη. Και το κακό είναι ότι δεν το θυμίζει μόνο στον πάσχοντα αλλά σε όλο τον κόσμο που τον περιβάλλει. Και φυσικά το κουβάλημα της αντλίας και πάντα χρειάζεται κάπου να φορεθεί και να είναι συνδεδεμένη με το σώμα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
«Μπορώ να έχω όλα τα οφέλη της χρήσης Αντλίας Ινσουλίνης χωρίς να φαίνεται και χωρίς την καλωδίωση που σκαλώνει μόνη της όπου βρει και ανοίγει από ντουλάπια μέχρι πόρτες;» θα ρωτήσει ένας… απεγνωσμένος πάσχοντας. Και εδώ η λύση είναι η ελευθερία.
Πρόκειται για το σύστημα διαχείρισης ινσουλίνης Omnipod DASH® που περιλαμβάνει ένα φορητό, χωρίς σωλήνωση Pod που ελέγχεται από έναν Προσωπικό Διαχειριστή Διαβήτη (PDM) που μοιάζει με smartphone. Χωρίς πολλαπλές ημερήσιες ενέσεις και χωρίς μαθηματικά ρυθμισμένες ώρες γεύματος με ενσωματωμένους υπολογισμούς δοσολογίας. Το Pod μπορεί να φορεθεί σχεδόν οπουδήποτε και διαρκεί έως και 3 ημέρες (72 ώρες). Και το καλύτερο; ΑΣΥΡΜΑΤΑ. Το PDM συνδέεται ασύρματα με το Pod, επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει προσαρμογές από απόσταση στη δόση της ινσουλίνης, ενώ το Pod φοριέται σε σημείο που δεν φαίνεται και δεν και απαιτεί καλωδίωση.
Η αδιάβροχη αντλία ινσουλίνης χωρίς σωληνώσεις μπορεί να φορεθεί σχεδόν οπουδήποτε ο χρήστης θα έκανε ένεση ινσουλίνης. Ένας σχεδόν ανώδυνος σωληνίσκος εισάγεται αυτόματα μόλις το Pod τοποθετηθεί στο δέρμα και η παροχή ινσουλίνης ελέγχεται ασύρματα από τον PDM (διαχειριστή) που είναι αρκετά μικρός για να αποθηκευτεί σε τσέπη, σακίδιο ή τσάντα.
Ποιος όμως μπορεί να φορέσει την Αντλία ινσουλίνης Omnipod DASH®; Υπάρχουν κριτήρια για την επιλογή της;
Η απάντηση είναι μία και είναι απλή και μονολεκτική. Όλοι. Ο κάθε πάσχοντας με Διαβήτη τύπου 1 μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόκειται για την μοναδική αντλία που έχει έγκριση από τον FDA για όλες τις ηλικίες. Από 0-99 ετών είναι ο… ηλικιακός περιορισμός της και το μοναδικό της «κριτήριο» είναι να υπάρχει ο Διαβήτης. Κανένα άλλο. Ο τόσο απλός τρόπος χρήσης της άλλωστε, και το γεγονός ότι είναι tubeless μπορεί να καλύψει κάθε ηλικία και κάθε τρόπο ζωής, ακόμα και τον πιο extreme.
#1 συνταγογραφούμενο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης για παιδιά
Το Omnipod DASH® έχει ένα ακόμα «δυνατό» πλεονέκτημα. Δημιουργήθηκε με γνώμονα τα παιδιά. Και τις (δύσκολες) ανάγκες τους. Για να δώσει στα παιδιά με Διαβήτη και στους γονείς και φροντιστές τους μια απλή συσκευή για τη διαχείριση της πάθησης και την ηρεμία ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, το Omnipod DASH® έχει γίνει το #1 συνταγογραφούμενο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης για παιδιά στις ΗΠΑ. Και ο λόγος; Τους επιτρέπει να κάνουν ό,τι κάνουν τα παιδιά, είτε στο σχολείο, είτε στο παιχνίδι είτε στον ύπνο.
Τους επιτρέπει να είναι ελεύθερα…
Διαβάστε επίσης: Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του σύστηματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®