Μελέτη συνδέει τη συχνή κατανάλωση αλατιού με τον διαβήτη τύπου 2

Νέα έρευνα συνδέει την υψηλή κατανάλωση αλατιού με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Νέα έρευνα συνδέει την υψηλή κατανάλωση αλατιού με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Όσοι διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 μπορεί ήδη να γνωρίζουν ότι αποφεύγουν τη ζάχαρη, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να θέλουν να παραλείψουν και το αλάτι.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings διαπίστωσε ότι η συχνή προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη συμμετείχε σε περισσότερους από 400.000 ενήλικες εγγεγραμμένους στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την πρόσληψη αλατιού τους. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 11,8 ετών παρακολούθησης, περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 αναπτύχθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με εκείνους που «ποτέ» ή «σπάνια» χρησιμοποίησαν αλάτι, οι συμμετέχοντες που «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντα» πρόσθεταν αλάτι είχαν αντίστοιχα 13%, 20% και 39% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η αφαίρεση της αλατιέρας από το τραπέζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Lu Qi. HCA Regents Distinguished Chair και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο Qi πιστεύει ότι το αλάτι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η φλεγμονή. Η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης αλατιού και του υψηλότερου ΔΜΣ και της αναλογίας μέσης προς γοφούς.

Ο Qi είπε ότι το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής ελέγχοντας την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες και παρατηρώντας τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο Qi είπε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε την αναζήτηση τρόπων χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για να καρυκεύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά.

«Δεν είναι δύσκολη η αλλαγή, αλλά θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας», είπε ο Qi.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης
Περισσότερα

Αρρύθμιστοι παραμένουν τους τρεις πρώτους μήνες οι περισσότεροι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα

Μεγάλο μέρος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι για περισσότερο από τρεις…
Περισσότερα

Οι απότομες διακυμάνσεις σωματικού βάρους μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά συμβάντα, ακόμα και θάνατο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος -εκτός του πλαισίου ενός προγράμματος παρέμβασης στον τρόπο ζωής που στοχεύει στην απώλεια…