4 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με διαιτολόγους

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια πολύπλοκη μεταβολική διαδικασία που δεν μπορεί να θεραπευτεί με ένα συμπλήρωμα.

Διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Eatingwell.com και το μοιραζόμαστε μαζί σας:

Δεν λείπουν οι τσαρλατάνοι που ισχυρίζονται ότι εάν πάρετε το συμπλήρωμά τους, μπορείτε να βελτιώσετε ως δια μαγείας την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες συναφείς καταστάσεις υγείας. Ωστόσο, η βελτίωση μιας πολύπλοκης μεταβολικής κατάστασης όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη χρειάζεται περισσότερο από ένα καθημερινό χάπι ή φίλτρο για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή. Ο κλάδος των συμπληρωμάτων είναι επίσης άναρχος και οι εταιρείες συμπληρωμάτων ενδέχεται να κάνουν σαρωτικούς ισχυρισμούς που μπορεί ή όχι να υποστηρίζονται από την επιστήμη. Μιλήσαμε με διαιτολόγους και ειδικούς στη διατροφή για να μάθουμε ποια ακριβώς συμπληρώματα προειδοποιούν όταν πρόκειται για την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη μεταβολική σας υγεία.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι παράγουν υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης και τα κύτταρά τους συνηθίζουν να την έχουν γύρω τους και έτσι σταματούν να ανταποκρίνονται. Το πάγκρεας σας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης από τα βήτα κύτταρα. Όταν υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος, το πάγκρεας σας δυσκολεύεται να καλύψει τις απαιτήσεις της επιπλέον ινσουλίνης και τότε η ινσουλίνη που παράγεται δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από το σώμα.

Εάν η ινσουλίνη ήταν δικηγόρος, που πάντα χτυπούσε την πόρτα σας, θα μάθατε τελικά να τους αγνοείτε. Ομοίως, τα κύτταρά μας αρχίζουν να αγνοούν την ινσουλίνη που χτυπά την πόρτα για να την αφήσει να μπει. Συχνά βλέπουμε αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη και προδιαβήτη, καρδιακές παθήσεις και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να αυξήσετε την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη που χτυπά την πόρτα και να επιτρέψετε στα κύτταρα σας να την αφήσουν να μπει πιο αποτελεσματικά.

Τα 4 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη

Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται προσεκτικά και μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένα ζητήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ακολουθούν τέσσερα κοινά συμπληρώματα που οι ειδικοί συνιστούν να μην λαμβάνετε εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Bitter Melon (πικρό πεπόνι)

Trend στα social media, μπορεί να έχετε δει παράγοντες επιρροής να σας λένε ότι τα συμπληρώματα πικρού πεπονιού θα βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός όγκος αντικρουόμενων ερευνών και οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε έναν τόσο πειστικό ισχυρισμό αυτήν τη στιγμή.

Το πικρό πεπόνι είναι ένα συμπλήρωμα για του οποίου τη λήψη πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Η έρευνα για το πικρό πεπόνι είχε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη της απορρόφησης γλυκόζης στο λεπτό έντερο και στη μείωση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σχηματίζει το σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως ηπατική γλυκονεογένεση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Diabetes Spectrum, συνεχίζει η Beney.

Τούτου λεχθέντος, το πικρό πεπόνι μπορεί να επηρεάσει άλλα φάρμακα και μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο και εντερικά προβλήματα. Περιττό να πούμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και η ασφάλεια του πικρού πεπονιού για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

BCAA

Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), που συχνά διαδίδονται για μυϊκή ανάπτυξη πριν και μετά την προπόνηση, φαίνεται να έχουν κάποιους σχετικούς κινδύνους για τους ανθρώπους που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η Lisa Andrews, M.Ed., RD, LD, εξηγεί περισσότερα για την τρέχουσα έρευνα: «Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη λήψη αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας. Τα υψηλά επίπεδα BCAAs έχουν συνδεθεί με επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο για διαβήτη, από μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Diabetes.

Gummies Μηλόξυδου

Αν και αναφέρεται συνήθως ως συμπλήρωμα μείωσης του σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες που δείχνουν ότι αυτό το συμπλήρωμα είναι αποτελεσματικό για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ή της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αντίθετα, είναι καλύτερο να εστιάσετε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όπως μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και διαχείριση των επιπέδων άγχους σας.

Ενώ υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει ότι το ίδιο το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, δεν έχουμε πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα ζελεδάκια έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, από υλικοτεχνική άποψη, πιθανότατα θα ήταν δύσκολο να καταναλωθεί σε κομμένη μορφή την αποτελεσματική δόση μηλόξυδου που απαιτείται για τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Χάπια καφεΐνης

Εάν βασίζεστε σταθερά στην καφεΐνη για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αυξάνετε το σάκχαρο στο αίμα σας. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια κλιμακωτή επίδραση αντιδράσεων στρες, όπως η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σύντομες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Η αυξημένη κορτιζόλη φαίνεται επίσης να σχετίζεται με επιδεινωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μια εργασία του 2023 στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Ομοίως, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη ή διαβήτη.

Ωστόσο, ο ίδιος ο καφές φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμη καθαρή θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να λάβετε το φλιτζάνι καφεΐνης σας σε μορφή φλιτζανιού καφέ αντί με συμπλήρωμα καφεΐνης.

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη

Εστιάστε σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Αντί να ψάχνετε για ένα μαγικό συμπλήρωμα για τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, σκεφτείτε πρώτα να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η αλλαγή της διατροφής σας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες θα συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, η βελτίωση των επιπέδων δραστηριότητάς σας είναι μια άλλη συνήθεια με τεράστια επίδραση στην οποία μπορείτε να εστιάσετε για να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Όταν ασκούμαστε, οι μύες μας καταλαμβάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο αποτελεσματικά και μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου.

Δεν είναι μόνο τι τρώτε, αλλά και να προσέχετε να μην μένετε πολύ χωρίς να τρώτε και να παραμένετε ενυδατωμένοι: Τρώτε σε τακτικό πρόγραμμα, μην παραλείπετε γεύματα, δώστε προτεραιότητα στις πρωτεΐνες και μείνετε ενυδατωμένοι για να βοηθήσετε στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Βιολογικά προϊόντα στην πόρτα σας!

Μεγάλη ποικιλία πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων από τη Natour, μια νέα εταιρεία στο χώρο των βιολογικών τροφίμων και της υγιεινής διατροφής. Μεταξύ των προϊόντων θα βρείτε πολλά ολικής αλέσεως και χωρίς γλουτένη.

weleda-ippofaes-640x300
Περισσότερα

100% αγνός χυμός ιπποφαούς, βιοδυναμικής καλλιέργειας WELEDA

Ο αγνός χυμός ιπποφάες από την WELEDA είναι ένα εκχύλισμα από ώριμους καρπούς του θάμνου ιπποφαούς, βιοδυναμικής καλλιέργειας. Θεωρείται εξαιρετικά πλούσια πηγή φυσικής βιταμίνης C καθώς και αντιοξειδωτικών.

tru-640x300
Περισσότερα

Tru-Food Whole Food Vegan

Το Tru-Food Vegan είναι ένα φυτικής προέλευσης συμπλήρωμα διατροφής (πλήρες γεύμα) που καθιστά εύκολο να τρέφεται κάποιος πλήρως, όταν αυτό δεν είναι εφικτό. Κάθε μερίδα περιέχει την διατροφολογική συνιστώμενη αναλογία των πρωτεϊνών-υδατανθράκων με μόνο 3 γραμμάρια λίπους.