Μια επαναστατική θεραπεία χρόνιων τραυμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς με διαβητικό πόδι

Μια αποτελεσματική θεραπεία για χρόνιες πληγές που δεν περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αλλά ιονισμένο αέριο για την ενεργοποίηση ενός επιδέσμου πληγών, έχει αναπτύξει μια ομάδα διεθνών επιστημόνων.

Μια αποτελεσματική θεραπεία για χρόνιες πληγές που δεν περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αλλά ιονισμένο αέριο για την ενεργοποίηση ενός επιδέσμου πληγών, έχει αναπτύξει μια ομάδα διεθνών επιστημόνων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση πλάσματος επιδέσμων υδρογέλης (που χρησιμοποιούνται συνήθως σε επιδέσμους τραυμάτων) με ένα μοναδικό μείγμα διαφορετικών χημικών οξειδωτικών που είναι αποτελεσματικά στην απολύμανση και βοηθούν στην επούλωση χρόνιων πληγών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, που ηγήθηκαν της μελέτης, πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος είναι μια σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των παθογόνων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη θεραπεία των ελκών του διαβητικού ποδιού και των εσωτερικών τραυμάτων.

Ο Ρομπ Σορτ, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη, δήλωσε: «Περισσότεροι από 540 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη παγκοσμίως, εκ των οποίων το 30 τοις εκατό θα αναπτύξουν έλκος στα πόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης.

«Μόνο στην Αγγλία, μεταξύ 60.000 και 75.000 άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία για διαβητικό έλκος ποδιού την εβδομάδα. Η μόλυνση είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους. Όλο και περισσότερο, πολλές λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στην κανονική θεραπεία με αντιβιοτικά λόγω ανθεκτικών βακτηρίων που οδηγεί σε 7.000 ακρωτηριασμούς ετησίως.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καινοτομία στη διαχείριση και τη θεραπεία τραυμάτων και είναι πραγματικό προνόμιο να είμαι μέλος της διεθνούς ομάδας που εργάζεται σε αυτήν την εναλλακτική θεραπεία για περισσότερα από 10 χρόνια».

Το κόστος της διαχείρισης χρόνιων τραυμάτων όπως τα διαβητικά έλκη ποδιού ξεπερνά ήδη τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Τα οφέλη του ψυχρού ιονισμένου αερίου πλάσματος έχουν ήδη αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές, δείχνοντας ότι ελέγχει όχι μόνο τη μόλυνση αλλά και διεγείρει την επούλωση. Αυτό οφείλεται στο ισχυρό χημικό κοκτέιλ των οξειδωτικών, δηλαδή του ενεργού οξυγόνου και των ειδών αζώτου (RONS) που παράγει όταν αναμιγνύει και ενεργοποιεί τα μόρια οξυγόνου και αζώτου στον αέρα του περιβάλλοντος.

Ο Δρ Endre Szili, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας που ηγήθηκε της μελέτης, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Advanced Functional Materials, δήλωσε: «Τα αντιβιοτικά και οι επίδεσμοι αργύρου χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία χρόνιων πληγών, αλλά και τα δύο έχουν μειονεκτήματα.

Η αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μια παγκόσμια πρόκληση και υπάρχουν επίσης μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα που προκαλείται από τον άργυρο. Στην Ευρώπη, οι επίδεσμοι αργύρου καταργούνται σταδιακά για αυτόν τον λόγο».

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει δείξει ότι οι επίδεσμοι υδρογέλης που ενεργοποιούν το πλάσμα με RONS κάνουν το gel πολύ πιο ισχυρό, σκοτώνοντας κοινά βακτήρια.

Αν και τα διαβητικά έλκη ποδιών ήταν το επίκεντρο αυτής της μελέτης, η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα χρόνια τραύματα και τις εσωτερικές λοιμώξεις.

«Παρά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη χρήση της θεραπείας με ενεργοποιημένη υδρογέλη με πλάσμα (PAHT), αντιμετωπίσαμε την πρόκληση της φόρτωσης υδρογέλης με επαρκείς συγκεντρώσεις RONS που απαιτούνται για κλινική χρήση. Ξεπεράσαμε αυτό το εμπόδιο χρησιμοποιώντας μια νέα ηλεκτροχημική μέθοδο που ενισχύει την ενεργοποίηση υδρογέλης », είπε ο Δρ Σίλι.

Εκτός από τη θανάτωση κοινών βακτηρίων (E. coli και P. aeruginosa) που προκαλούν τη μόλυνση των πληγών, οι ερευνητές λένε ότι οι υδρογέλες που ενεργοποιούνται από το πλάσμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

«Οι χρόνιες λοιμώξεις τραυμάτων είναι μια σιωπηλή πανδημία που απειλεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε ο Δρ Σζιλί.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε εναλλακτικές θεραπείες σε σχέση με τα αντιβιοτικά και τους επιδέσμους αργύρου γιατί όταν αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν, συχνά συμβαίνουν ακρωτηριασμοί.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας PAHT μας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των τραυμάτων. Είναι μια περιβαλλοντικά ασφαλής θεραπεία που χρησιμοποιεί τα φυσικά συστατικά στον αέρα και το νερό για να παρασκευάσει τα ενεργά συστατικά της, τα οποία διασπώνται σε μη τοξικά και βιοσυμβατά συστατικά.

Τα ενεργά συστατικά θα μπορούσαν να παραδοθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας τη θεραπεία, με μεγαλύτερη πιθανότητα διείσδυσης σε όγκο.

Το πλάσμα έχει τεράστιες δυνατότητες στον ιατρικό κόσμο και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», εξηγεί ο Δρ Szili.

Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές για τη βελτιστοποίηση της ηλεκτροχημικής τεχνολογίας για θεραπεία σε ανθρώπους ασθενείς.

Ένα βίντεο που εξηγεί τη θεραπεία:

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα