Επιστήμονες κατάφεραν διαγονιδιακή αγελάδα να παράγει ινσουλίνη

Γράφεται ιστορία στη νότια Βραζιλία με την πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα ικανή να παράγει ανθρώπινη ινσουλίνη στο γάλα της.

Ένα νέο που έχει γίνει σχεδόν viral αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις για τα άτομα με διαβήτη. Η είδηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο εγκυρότατο διεθνώς περιοδικό «Biotechnology Journal», είναι ότι δημιούργησαν στη Βραζιλία μια αγελάδα το γονιδίωμα της οποίας περιέχει ξένα γονίδια για τη σύνθεση της ανθρώπινης ορμόνης ινσουλίνη, η οποία και περιέχεται στο γάλα που παράγει καθημερινά αυτή η «διαγονιδιακή» αγελάδα.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό, πολύ πιο οικονομικό τρόπο μαζικής παραγωγής της πολύτιμης ινσουλίνης για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Η έρευνα που οδήγησε σε αυτή τη νέα μέθοδο, είναι το προϊόν της επιστημονικής συνεργασίας μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου San Paolo της Βραζιλίας με μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Illinois Urbana-Champaign των ΗΠΑ. Τα πειράματα έγιναν στη Βραζιλία, όπου οι ερευνητές ενσωμάτωσαν εργαστηριακά στο γονιδίωμα δέκα εμβρύων βοοειδών ένα τμήμα του ανθρώπινου DNA, το οποίο περιέχει τις γενετικές πληροφορίες για τη σύνθεση προϊνσουλίνης, δηλαδή του μορίου προδρόμου για τη σύνθεση της ανθρώπινης ινσουλίνης. Κατόπιν εμφύτευσαν αυτά τα δέκα διαγονιδιακά έμβρυα στη μήτρα δέκα αγελάδων.

Από αυτά τα δέκα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα βοοειδών μόνο ένα αναπτύχθηκε πλήρως και έτσι γεννήθηκε η πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα που είναι ικανή να παράγει γάλα που περιέχει ανθρώπινη ινσουλίνη. Οταν αυτή η πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα ενηλικιώθηκε, οι ερευνητές την υπέβαλαν σε τεχνητή γονιμοποίηση για να μείνει έγκυος και να αρχίσει να παράγει αυθόρμητα γάλα, όμως οι προσπάθειές τους αυτές απέτυχαν.

Για να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές αναγκάστηκαν να προκαλέσουν παραγωγή γάλακτος στην αγελάδα μέσω τεχνητού ορμονικού ερεθισμού. Ομως, με αυτή τη μέθοδο η παραγωγή και η έκκριση γάλακτος είναι πολύ μικρότερη απ’ αυτήν που θα υπήρχε αν είχε γεννήσει πραγματικά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στη μικρή ποσότητα γάλακτος ανιχνεύτηκε αρκετή ανθρώπινη προϊνσουλίνη και, εντελώς απρόσμενα, ανθρώπινη ινσουλίνη. Μολονότι ο στόχος αυτών των ερευνών ήταν να δημιουργήσουν αγελάδες ικανές να παράγουν μόνο ανθρώπινη προϊνσουλίνη, τελικά διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα των μαστών της διαγονιδιακής αγελάδας είχαν επεξεργαστεί από μόνα τους κάποια μόρια προϊνσουλίνης σε ινσουλίνη!

Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε ένα λίτρο γάλακτος υπήρχαν λίγα μόνο γραμμάρια προϊνσουλίνης και ινσουλίνης, κάτι που ήταν αναμενόμενο επειδή η παραγωγή γάλακτος έγινε μέσω τεχνητού ερεθισμού. Και για αυτό οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα: να κλωνοποιήσουν αυτήν την πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα, ώστε να δημιουργήσουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από πανομοιότυπες διαγονιδιακές αγελάδες, κάποιες από τις οποίες θα είναι ικανές να παράγουν γάλα με φυσιολογικό τρόπο.

Σχεδιάζουν, επίσης, τη δημιουργία διαγονιδιακών ταύρων ικανών να ζευγαρώνουν με τις διαγονιδιακές αγελάδες για να παράγουν έναν μεγάλο αριθμό διαγονιδιακών απογόνων, χωρίς καμία εργαστηριακή παρέμβαση. Μια μικρή αγέλη από τέτοια βοοειδή, στο μέλλον, θα λειτουργεί σαν μια φυσική «φαρμακοβιομηχανία» παραγωγής ανθρώπινης ινσουλίνης για διαβητικούς.

Η πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα που παράγει ανθρώπινη ινσουλίνη | ΕΦΣΥΝ (efsyn.gr)

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Milk to the rescue for diabetics? Cow produces human insulin in milk | ScienceDaily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη – Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου συστήνεται ομάδα εργασίας για τον σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με την…
diavitiko-podi
Περισσότερα

Νέα αυτοκόλλητα προλαμβάνουν το διαβητικό πόδι

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να ελεγχθούν για οποιαδήποτε νευρική βλάβη, χρησιμοποιώντας κάποια αυτοκόλλητα στο σπίτι τους, τα οποία ανιχνεύουν τον ιδρώτα.Τα νέα αυτά αυτοκόλλητα αλλάζουν χρώμα από μπλε σε ροζ όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με τα νεύρα του διαβητικού

Περισσότερα

Πράσινο φως στην επέμβαση παχυσαρκίας για τους διαβητικούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με νέα, εκτενή έρευνα, οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε κατά…