Πώς το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Γαστρεντερολόγος και διαιτολόγος εξηγούν ποια είναι η σχέση μεταξύ ενός διαρρέοντος εντέρου και του διαβήτη τύπου 2;

Το να έχετε «σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου» κάνει να ακούγεται σαν να στάζει το γαστρεντερικό σας σύστημα σαν βρύση. Αν και αυτό δεν είναι πολύ σωστό, σας δίνει μια εικόνα του τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Το διαρρέον έντερο είναι ο όρος για μια κατάσταση όπου η επένδυση του λεπτού εντέρου καταστρέφεται. Ως αποτέλεσμα, τα άπεπτα σωματίδια τροφής, τα επιβλαβή παθογόνα και οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ονομάζεται επίσης αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου, το διαρρέον έντερο σχετίζεται με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς και οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Molecules το 2023.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη έρευνα που συνδέει το διαρρέον έντερο με τον διαβήτη τύπου 2. Λοιπόν τι συμβαίνει; Σε ένα άρθρο που διαβάσαμε στο Eating Well ένας γαστρεντερολόγος και ένας διαιτολόγος εξηγούν τι είναι το διαρρέον έντερο, τη σύνδεση με τον διαβήτη τύπου 2 και πώς να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας και να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας.

Τι είναι το διαρρέον έντερο;

Το έντερο είναι ένα καλά ελεγχόμενο σύστημα. «Υπό κανονικές συνθήκες, τα τοιχώματα του εσωτερικού του λεπτού εντέρου σας είναι επενδεδυμένα με κύτταρα που κυριολεκτικά λειτουργούν σαν φρουροί. Η δουλειά τους είναι να στέκονται δίπλα-δίπλα, να αγγίζουν τα όρια και να μην αφήνουν τίποτα να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, εκτός αν το χρειάζεται το σώμα σας», εξηγεί η Emily Spurlock, εγγεγραμμένη διαιτολόγος που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου.

Για πολλούς λόγους, η επένδυση του εντέρου μπορεί να καταστραφεί. Ως αποτέλεσμα, αναδύονται κενά στον φραγμό του εντέρου, επιτρέποντας να περάσουν μεγάλες πρωτεΐνες, άπεπτα σωματίδια, παθογόνα και τοξίνες, τονίζει η Spurlock. Αυτή η ανακάλυψη φραγμού μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής διαταραχής, του ανοσοποιητικού, του νευρικού, της αναπνευστικής ή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, σημειώνει η προαναφερθείσα ανασκόπηση στο Molecules.

Σημεία και συμπτώματα ενός διαρρέοντος εντέρου

Το διαρρέον έντερο μπορεί να σχετίζεται με το IBD και το IBS – επομένως το να έχετε χρόνια εντερικά προβλήματα ή κόπωση μπορεί να είναι συμπτώματα του συνδρόμου. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό και, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να μάθετε εάν έχετε διαρροή στο έντερο ή όχι, σύμφωνα με τον Ibrahim Hanouneh, M.D., γαστρεντερολόγο στο MNGI Digestive Health στο Eagan της Μινεσότα.

O Hanouneh εξηγεί ότι τα τυπικά σημεία και συμπτώματα ενός εντέρου που διαρρέει μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ή χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, ευαισθησίες στα τρόφιμα, κόπωση, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία. Ωστόσο, τα συμπτώματα από μόνα τους δεν είναι αρκετές πληροφορίες για να πούμε ότι έχετε διαρροή στο έντερο, καθώς συχνά είναι συμπτώματα πολλών άλλων καταστάσεων υγείας, επισημαίνει.

Επιπλέον, το σύνδρομο διαρροής εντέρου δεν αναγνωρίζεται από όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, λέει ο Hanouneh. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε διαρροή εντέρου.

Υγεία του εντέρου και διαβήτης τύπου 2 – Ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο;

Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ανάπτυξης και εξέλιξης του διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, αυτό έχει να κάνει με την ισορροπία του μικροβιώματος σας ή τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο έντερό σας.

Δεδομένου ότι το έντερο λειτουργεί ως φράγμα και φιλτράρει ό,τι απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και στη γύρω περιοχή, ο τύπος των βακτηρίων στο έντερο έχει σημασία. «Εάν το μικροβίωμα του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας ή υπάρχει υπερανάπτυξη [των κακών] βακτηρίων στο λεπτό έντερο, αυτό θα μπορούσε [επίσης] να οδηγήσει σε φλεγμονή και ερεθισμό στην επένδυση του εντέρου», λέει η Spurlock.

Μια μελέτη στο Endocrinology Connect το 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου, καθώς και υψηλότερη συγκέντρωση βακτηρίων που υποβαθμίζουν τη βλέννα, η οποία παρέχει ένα σημαντικό στρώμα προστασίας στα έντερα. Επιπλέον, είχαν λιγότερα βακτήρια που παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ζύμωση των ινών, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της ακεραιότητας του φραγμού του εντέρου. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το μεταβολισμό της γλυκόζης, λέει ο Hanouneh.

Αν και το να έχεις διαβήτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις διαρρέον έντερο, το να έχεις σταθερά υψηλά σάκχαρα στο αίμα (υπεργλυκαιμία) θα μπορούσε να προάγει τη φλεγμονή του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μικροβιώματος σου και το συνολικό γαστρεντερικό σύστημα.

Συμβουλές για τη διαχείριση του διαρρέοντος εντέρου και του διαβήτη

Εστιάστε στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Ο Hanouneh συνιστά μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες και μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, να ενθαρρύνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στο έντερο και να ενισχύουν τον φραγμό του εντέρου, σύμφωνα με την ανασκόπηση στο Molecules.

Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και τους απλούς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μπορούσε επίσης να διακόψει το μικροβίωμα του εντέρου. Πώς; Όταν διασπάται κατά τη διάρκεια της πέψης, αυτά τα τρόφιμα παρέχουν καύσιμο για επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, τα οποία μπορούν τελικά να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό στην επένδυση του εντέρου, εξηγεί η Spurlock.

Ακολουθήστε τη μέθοδο Diabetes Plate Method

Ακολουθώντας τη μέθοδο Diabetes Plate Method από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εντός εύρους. Αυτή η μέθοδος συνιστά να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο με τροφές με υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά και το ένα τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη.

Εστιάστε σε τροφές που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα συμπτώματα ενός εντέρου με διαρροή διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένα τρόφιμα δεν χωνεύονται καλά και προκαλούν αέρια και φούσκωμα, ενώ το ίδιο φαγητό μπορεί να μην έχει καμία επίδραση σε κάποιον άλλο.

Έτσι δεν υπάρχει μια δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους και η αναγνώριση ποιες τροφές προκαλούν δυσφορία θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Αυτή είναι η στιγμή να μιλήσετε με έναν γαστρεντερολόγο ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας και να εξερευνήσετε ένα ισορροπημένο και θρεπτικό μοτίβο γευμάτων που να καλύπτει τις ανάγκες υγείας σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μια νέα μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η συντόμευση του ύπνου κατά μόλις 90 λεπτά για μερικές εβδομάδες αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Περισσότερα

Η μείωση του χρόνου ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

Μια νέα μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η συντόμευση του ύπνου κατά μόλις 90 λεπτά για μερικές εβδομάδες αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει γενετικές ομάδες και βιολογικές οδούς που μπορεί να εξηγήσουν διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Διάφορες γενετικές ομάδες που εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών μηχανισμών μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των διαφορών που σχετίζονται με την καταγωγή στις κλινικές εκδηλώσεις του διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης συνδέεται με λειτουργικές και δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine
Περισσότερα

Όσο περισσότερο ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου

Ο διαβήτης συνδέεται με λειτουργικές και δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine