Η σύνδεση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του διαβήτη

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ρίχνουμε μια ματιά στη σχέση της με τον διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας για το 2024 είναι ορισμένη στις 29 Μαΐου καθώς έχει καθιερωθεί να ορίζεται την τελευταία Τετάρτη κάθε Μάιο. Με αφορμή τη μέρα αυτή ρίχνουμε μια ματιά στη σχέση της με τον διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 (T1D) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, επιτίθεται κατά λάθος στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ελέγχει την ποσότητα της γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι επίσης μια αυτοάνοση νόσος. Στη ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων, στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό ή στα μάτια.

Η σύνδεση μεταξύ T1D και MS συνεχίζει να διερευνάται. Η τρέχουσα έρευνα καταδεικνύει αυξημένη συν-εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την έρευνα, προσδιορίζει τη σχέση μεταξύ T1D και ΣΚΠ και παρέχει συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΣΚΠ.

ΣΚΠ και Διαβήτης

Οι ερευνητές εξέτασαν αρκετές μελέτες σχετικά με τη συνεμφάνιση της ΣΚΠ και του διαβήτη και διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός της ΣΚΠ ήταν υψηλότερος σε άτομα με διαβήτη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι αιτίες περιλαμβάνουν επίσης γενετικούς παράγοντες. Τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία και στις δύο ασθένειες σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν T1D και ΣΚΠ λόγω λιγότερης ηλιακής ακτινοβολίας και λιγότερης βιταμίνης D από εκείνους που ζουν σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Μελέτες δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο T1D και MS σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και αυξημένη έκθεση στον ήλιο.

Και οι δύο ασθένειες πιστεύεται επίσης ότι μοιράζονται την ίδια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, και τα δύο θεωρούνται ότι είναι ασθένειες των Τ-κυττάρων.1 Τα Τ κύτταρα παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πρώιμα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή δεν υπάρχουν δύο άτομα που θα έχουν ίδια συμπτώματα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν πολύ και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν λίγα συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλά περισσότερα. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

Κούραση

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα πόδια

Ίλιγγος και ζαλάδες

Μυϊκή αδυναμία

Θολή όραση, πόνος στην κίνηση των ματιών, οπτική νευρίτιδα, οπτική νευρομυελίτιδα

Μυϊκοί σπασμοί

Απώλεια ισορροπίας και δυσκολία στο περπάτημα (προβλήματα βάδισης)

Δυσαισθησία (αίσθημα καύσου σε ορισμένα μέρη του σώματος)

Προβλήματα ουροδόχου κύστης και εντέρου (απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και δυσκοιλιότητα)

Συναισθηματικές αλλαγές (άγχος, κατάθλιψη, εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα)

Μείωση του κινδύνου ΣΚΠ

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για ΣΚΠ θα είναι κυρίως εκτός ελέγχου. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλικία, την εθνικότητα, τη γενετική και προηγούμενες λοιμώξεις που μπορεί να έχουν πυροδοτήσει αυτήν την ανοσολογική αντίδραση. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο.

Λάβετε επαρκή βιταμίνη D

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ΣΚΠ. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντικό συστατικό της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της διάθεσης.

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από τρόφιμα (εμπλουτισμένα τρόφιμα, κρόκοι αυγών, λιπαρά ψάρια, μανιτάρια). Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές τροφές με βιταμίνη D, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ηλιακό φως και συμπληρώματα για να λάβουν τη συνιστώμενη πρόσληψη.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια

Μελέτες έχουν δείξει επίσης μειωμένο κίνδυνο ΣΚΠ σε άτομα που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα λιπαρών ψαριών και μουρουνέλαιου. Οι ερευνητές προτείνουν να είστε προσεκτικοί όταν αλλάζετε τη διατροφή σας και να λαμβάνετε υπόψη παράγοντες όπως ποιες τροφές αντικαθίστανται, που μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό.

Τα λιπαρά ψάρια μπορεί να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία της καρδιάς. Συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (100 γρ.) δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Σολομός

Σαρδέλες

Γαύροι

Μαύρος μπακαλιάρος

Τόνος

Λευκοκορέγονος

Ρέγγα

Σκουμπρί

Διατηρήστε ένα υγιές έντερο

Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου και του ρόλου τους στη νευρολογική νόσο. Θεωρείται ότι μια ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων, γνωστή και ως δυσβίωση, μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και να επηρεάσει το έντερο και το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ειδικά στη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ερευνητές εξετάζουν συγκεκριμένες αλλοιώσεις της μικροχλωρίδας του εντέρου που σχετίζονται με τη νόσο.

Ένα υγιές έντερο χρειάζεται μια καλή ισορροπία πρεβιοτικών και προβιοτικών. Τα πρεβιοτικά «τρέφουν» προβιοτικά και βρίσκονται σε ινώδεις τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια που κρατούν υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά περιλαμβάνουν λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, kimchi, ξινολάχανο, κεφίρ, τόφου και κομπούχα.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Υπάρχει σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ΣΚΠ. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΚΠ. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων θεραπειών. Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ΣΚΠ, η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Άλλες αλλαγές τρόπου ζωής

Διατήρηση υγιούς βάρους, επαρκής ύπνος, μείωση του στρες και άσκηση Κάθε μέρα είναι όλες θετικές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτές οι συμπεριφορές είναι επίσης σημαντικές για τη γενική υγεία.8

Θεραπεία ΣΚΠ

Η θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας εξαρτάται από τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου του ατόμου. Ορισμένες κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν τροποποιήσεις συμπεριφοράς, όπως ένα θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής, άσκηση, επαρκή ύπνο και μείωση του στρες. Οι θεραπείες συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής (CAM), όπως ο βελονισμός, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και οι στρατηγικές ψύξης είναι άλλοι τρόποι θεραπείας.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας χρειάζονται ολοκληρωμένη φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει την επίσκεψη σε διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της υποτροπής. Επιπλέον, τα άτομα με ΣΚΠ μπορεί να χρειάζονται ορισμένα φάρμακα. Αυτά μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία της νόσου επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου, να θεραπεύσουν τις υποτροπές και να διαχειριστούν τα συμπτώματα.

Credit photo: shutterstock

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ποσότητα ή ποιότητα; Τι έχει αξία στη διατροφή;

Ένα δίλημμα γνωστό σε όσους προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους ή απλά να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες: πού να δώσει κανείς έμφαση στη διατροφή; Στην ποσότητα ή στην ποιότητα;
Περισσότερα

To LASER για μυωπία αντενδείκνυται για άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Διαβάστε και σε ποιες άλλες περιπτώσεις δεν προτείνεται!

Η Βασιλικη Ντρισμπιωτη Παπαγιαβη, MD, Lasik information, Consultation & Surgery παρουσιάζει στο arcadiaportal.gr σε ποιες περιπτώσεις αντεδείκνυται το…