Μπορεί το μαγνήσιο να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2;

Πώς η διατήρηση υγιών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (T2D).

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του σώματος γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα για χρήση ως ενέργεια.

Στο T2D, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν υψηλά εκτός εάν κάποιος λάβει μέτρα για να τα διαχειριστεί. Η διαχείριση της γλυκόζης του αίματος μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, άσκηση ή φάρμακα. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρική βλάβη και νεφρική νόσο.

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για την προαγωγή της υγείας. Το μαγνήσιο είναι ένα ζωτικό μέταλλο με στενούς δεσμούς με τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση του με το T2D.

Γιατί μπορεί το μαγνήσιο να είναι ωφέλιμο για όσους ζουν με διαβήτη;

Η κατανάλωση αρκετού μαγνησίου υποστηρίζει πολλές χημικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ODS), τα άτομα με T2D και αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους και να αποβάλλουν περισσότερο μαγνήσιο μέσω των ούρων τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου.

Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2023, τα άτομα με T2D είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου από εκείνα με διαβήτη τύπου 1 (T1D). Αυτή η διαφορά μπορεί να συμβεί επειδή η ανάπτυξη της T2D σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το T1D σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη.

Το ODS υποδηλώνει επίσης ότι οι δίαιτες υψηλότερες σε μαγνήσιο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο T2D. Σε μια ανασκόπηση 41 μελετών του 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός με την υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου είχε 22% χαμηλότερο κίνδυνο T2D από τον πληθυσμό με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Ωστόσο, οι μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων μαγνησίου σε άτομα που ήδη ζουν με T2D είναι μικρές και έχουν μικτά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, σε μια μικρή μελέτη του 2024, 14 άτομα με T2D έπαιρναν 15 millimoles μαγνησίου κάθε μέρα για 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βελτίωση των επιπέδων μαγνησίου δεν βελτίωσε την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη.

Σε μια μικρή μελέτη του 2019 με 42 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ομάδα ανθρώπων που λάμβαναν 250 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα συμπληρωματική πηγή μαγνησίου για 3 μήνες είχαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιωμένη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν λάμβανε τυχόν συμπληρώματα.

Σε μια μικρή μελέτη του 2021 με 50 συμμετέχοντες, οι ερευνητές εξέτασαν τη λήψη συμπληρωμάτων κιτρικού μαγνησίου 400 mg σε άτομα με T2D που είχαν μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ομάδα που έλαβε συμπληρώματα μαγνησίου είδε σημαντική πτώση στην HbA1c, μια μέτρηση των μακροπρόθεσμων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση μαγνησίου ή οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που έχουν διαβήτη και δεν έχουν διατροφικές ελλείψεις.

Είναι τα διάφορα είδη συμπληρωμάτων μαγνησίου καλύτερα από άλλα;

Διατίθενται διάφοροι τύποι συμπληρωμάτων μαγνησίου και ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο εύκολα απορροφώνται. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

ασπαρτικό μαγνήσιο

ανθρακικό μαγνήσιο

χλωριούχο μαγνήσιο

κιτρικό μαγνήσιο

γλυκονικό μαγνήσιο

γλυκινικό μαγνήσιο

γαλακτικό μαγνήσιο

οξείδιο του μαγνησίου

θειικό μαγνήσιο

ταυρικό μαγνήσιο

θρεονικό μαγνήσιο

Εάν ένα συμπλήρωμα μαγνησίου διαλύεται καλά σε ένα υγρό, το σώμα μπορεί να το απορροφήσει πιο εύκολα. Σύμφωνα με το ODS, το ασπαρτικό μαγνήσιο, το χλωριούχο, το κιτρικό και το γαλακτικό είναι τα πιο εύκολα απορροφήσιμα.

Οι μελέτες για τα συμπληρώματα μαγνησίου και τα αποτελέσματά τους στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα συχνά δεν συγκρίνουν διαφορετικές μορφές μαγνησίου μεταξύ τους. Ορισμένες μελέτες, όπως η μικρή μελέτη του 2021 παραπάνω, αναφέρουν τον τύπο μαγνησίου που χρησιμοποίησαν, αλλά δεν παρέχουν έλεγχο με διαφορετικό τύπο μαγνησίου.

Το ODS υπογραμμίζει άλλες μικρές μελέτες που χρησιμοποίησαν τους ακόλουθους τύπους και ποσότητες μαγνησίου:

300 ή 600 mg ημερησίως οξειδίου του μαγνησίου, το οποίο βελτίωσε τόσο τα επίπεδα μαγνησίου όσο και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα

300 mg ημερησίως υγρού χλωριούχου μαγνησίου, το οποίο επανέφερε τα επίπεδα μαγνησίου σε φυσιολογικά επίπεδα και μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης

368 mg ημερησίως ασπαρτικού μαγνησίου, το οποίο δεν είχε καμία επίδραση στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα

Πώς να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή

Οι ενήλικες άνω των 18 ετών χρειάζονται 310 έως 420 mg μαγνησίου την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ή την κατάσταση εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, η λήψη μαγνησίου από πηγές τροφίμων είναι καλύτερη για τη γενική υγεία από τη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς τα τρόφιμα με μαγνήσιο παρέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά και περισσότερα οφέλη.

Οι καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά αξιόπιστης πηγής, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, και φασόλια, όπως:

σπόροι κολοκύθας

σπόρους chia

αμύγδαλα

σπανάκι

κάσιους

φιστίκια

εμπλουτισμένα δημητριακά

γάλα σόγιας

μαύρα φασόλια

φασόλια edamame

φυστικοβούτυρο

πατάτες

ρύζι

γιαούρτι

πλιγούρι βρώμης

κόκκινα φασόλια

μπανάνα

σολομός

γάλα

είδος βακαλάου

Άλλα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία

Τα υγιή επίπεδα μαγνησίου στο αίμα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις ακόλουθες πιθανές λειτουργίες:

ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού

διατήρηση της αντοχής των οστών

πρόληψη επεισοδίων ημικρανίας

καθιστώντας τη γλυκόζη πιο διαθέσιμη στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτιώνοντας την απόδοση, σύμφωνα με μια κριτική του 2017

μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, σύμφωνα με μια μελέτη 8 εβδομάδων από το 2021

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν πολλά από αυτά τα οφέλη. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων μαγνησίου θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη διατροφή.

Κίνδυνοι και παρενέργειες του μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι απίθανο να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις όταν ένα άτομο το καταναλώνει ως μέρος της διατροφής του. Τα νεφρά αφαιρούν την περίσσεια μαγνησίου μέσω των ούρων.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο καταναλώνει πάρα πολύ μαγνήσιο από συμπληρώματα, μπορεί να παρουσιάσει τις ακόλουθες παρενέργειες:

διάρροια

ναυτία

κράμπες στο στομάχι

Το ανθρακικό μαγνήσιο, το χλωριούχο, το γλυκονικό και το οξείδιο έχουν εμφανιστεί συχνότερα σε αναφορές διάρροιας. Τα άλατα μαγνησίου έχουν καθαρτική δράση.

Η τοξικότητα του μαγνησίου είναι επίσης δυνατή μετά τη λήψη ιδιαίτερα υψηλών δόσεων καθαρτικών ή αντιόξινων με βάση το μαγνήσιο που παρέχουν περισσότερα από 5.000 mg την ημέρα. Τα πρώιμα συμπτώματα της τοξικότητας από μαγνήσιο περιλαμβάνουν:

χαμηλή πίεση αίματος

ναυτία

εμετός

ερυθρότητα προσώπου

κατακράτηση ούρων

κατάθλιψη

λήθαργος

Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικές δυσκολίες, εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και τελικά καρδιακή ανακοπή. Τα άτομα με νεφρικά προβλήματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας από μαγνήσιο, επειδή το σώμα τους είναι λιγότερο ικανό να καθαρίσει την περίσσεια μαγνησίου μέσω των ούρων τους.

Συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Συμπέρασμα

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 (T2D). Αντίθετα, το T2D μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα ενός ατόμου.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, τα στοιχεία είναι ασαφή σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που έχουν ήδη T2D.

Κανένας συγκεκριμένος τύπος συμπληρώματος μαγνησίου δεν έχει δείξει πιο ευεργετικά αποτελέσματα για τα άτομα με T2D από άλλα είδη. Ωστόσο, περιορισμένη έρευνα έχει βρει ότι το κιτρικό μαγνήσιο, το χλωρίδιο και το οξείδιο έχουν βελτιώσει τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να καταναλώνουν αρκετό μαγνήσιο μέσω των τροφίμων και θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας πριν λάβουν συμπληρώματα μαγνησίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο περιορίζουν την κόπωση του σώματός σου; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πώς τα χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Γιατί το 80% των ανθρώπων παρουσιάζει έλλειψη μαγνησίου – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μαγνήσιο και διαβήτης: μια κρυφή σύνδεση – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο ελέγχουν το σάκχαρό μας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μάθετε τα πάντα για το μαγνήσιο – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ομάδα αίματος
Περισσότερα

Πες μου την ομάδα αίματός σου, να σου πω αν θα εμφανίσεις διαβήτη!

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia» καταδεικνύει ότι ο ατομικός κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ…