Τα αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία είναι πιο επιβλαβή από ό,τι πίστευαν στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Νέα μελέτη τονίζει ότι τα υψηλότερα λιπαρά στο αίμα είναι πιο επιβλαβή από ό,τι θεωρούσαν αρχικά

Τα αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία είναι πιο επιβλαβή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σε ασθενείς με μεταβολικές ασθένειες, τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα δημιουργούν στρες στα μυϊκά κύτταρα – μια αντίδραση σε αλλαγές έξω από το κύτταρο που βλάπτουν τη δομή και τη λειτουργία τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ανακάλυψαν ότι αυτά τα στρεσαρισμένα κύτταρα εκπέμπουν ένα σήμα που μπορεί να περάσει σε άλλα κύτταρα.

Τα σήματα, γνωστά ως ceramides, μπορεί να έχουν προστατευτικό όφελος βραχυπρόθεσμα, επειδή αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του στρες στο κύτταρο. Αλλά σε μεταβολικές ασθένειες, που είναι μακροχρόνιες καταστάσεις, τα σήματα μπορεί να σκοτώσουν τα κύτταρα, να κάνουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά και να επιδεινώσουν την ασθένεια.

Το αυξημένο λίπος στο αίμα είναι γνωστό από καιρό ότι βλάπτει τους ιστούς και τα όργανα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Η πάθηση μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975. Το 2016, υπήρχαν περισσότεροι από 650 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με παχυσαρκία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Lee Roberts, καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: «Αν και αυτή η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ανακάλυψή μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων θεραπειών ή θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόληψη της ανάπτυξης καρδιαγγειακών και μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης σε άτομα με αυξημένα λίπη στο αίμα στην παχυσαρκία».

Στο εργαστήριο, η ομάδα αντέγραψε τα επίπεδα λίπους στο αίμα που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους με μεταβολική νόσο εκθέτοντας τα κύτταρα των σκελετικών μυών σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται παλμιτικό. Τα κύτταρα άρχισαν να μεταδίδουν το σήμα κεραμιδίου.

Όταν αυτά τα κύτταρα αναμίχθηκαν με άλλα που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε λίπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μεταφέροντας το σήμα σε ομάδες που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια.

Το πείραμα αναπαράχθηκε σε ανθρώπους εθελοντές με μεταβολικές ασθένειες και έδωσε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Τα ευρήματα παρέχουν μια εντελώς νέα οπτική γωνία για το πώς τα κύτταρα ανταποκρίνονται στο στρες, με σημαντικές συνέπειες για την κατανόησή μας για ορισμένες μεταβολικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Ο καθηγητής Ρόμπερτς είπε: «Αυτή η έρευνα μας δίνει μια νέα προοπτική για το πώς αναπτύσσεται το στρες στα κύτταρα των ατόμων με παχυσαρκία και παρέχει νέα μονοπάτια που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν ψάχνουμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για μεταβολικές ασθένειες.

Με την παχυσαρκία μια διαρκώς αυξανόμενη επιδημία, η επιβάρυνση της σχετιζόμενης χρόνιας νόσου όπως ο διαβήτης τύπου 2 απαιτεί νέες θεραπείες. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας εδώ να ανοίξουν μια νέα οδό για έρευνα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης ανησυχίας».

Η εργασία, με τίτλο «Τα κεραμίδια μακράς αλυσίδας είναι κυτταρικά μη αυτόνομα σήματα που συνδέουν τη λιποτοξικότητα με το στρες του ενδοπλασματικού δικτύου στους σκελετικούς μυς», δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα περιελάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Βόννης, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, το Imperial College και την AstraZeneca.

Higher blood fats more harmful than first thought — ScienceDaily

Διαβάστε περισσότερα: Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η καρνοσίνη μπορεί να προστατέψει από τις καταστροφικές αλλαγές στα κύτταρα λόγω διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Γενετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ερευνητές ανακάλυψαν πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
5
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 - Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.
Περισσότερα

Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 – Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δημοσίευσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές…