Νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να είναι μια πρώιμη προειδοποίηση για τον παιδικό διαβήτη

Nέος τύπος εξέτασης αίματος με χρήση λιπιδίων καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από επιπλοκές λόγω παχυσαρκίας

Ένας νέος τύπος εξέτασης αίματος με χρήση λιπιδίων θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από επιπλοκές, σχετικές με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου δύο, η ηπατική και η καρδιακή νόσος, λένε οι επιστήμονες.

Μια νέα μελέτη από το King’s College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine αποκαλύπτει μια νέα σχέση μεταξύ λιπιδίων και ασθενειών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό στα παιδιά, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για καταστάσεις όπως η ηπατική νόσο.

Χρησιμοποιώντας μηχανήματα που δοκιμάζουν το πλάσμα αίματος σε μωρά που υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία, οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου στα παιδιά πιο γρήγορα και να τα βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση στη σωστή θεραπεία.

Τα ευρήματα αμφισβητούν επίσης την κοινή ιδέα ότι η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία επιπλοκών γύρω από την παχυσαρκία στα παιδιά, εντοπίζοντας νέα μόρια λιπιδίων που συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία όπως η αρτηριακή πίεση, αλλά δεν συσχετίζονται μόνο με το βάρος του παιδιού.

Τα λιπίδια παραδοσιακά θεωρείται ότι είναι λιπαρά οξέα στο σώμα, είτε καλοί είτε κακοί τύποι χοληστερόλης ή τριγλυκερίδια, λίπη που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος που είναι τα πιο κοινά στο ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατες μελέτες από την ίδια ομάδα επιστημόνων έχουν δείξει ότι η εικόνα είναι πιο περίπλοκη.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που σχετίζεται με τη χημεία που ονομάζεται φασματομετρία μάζας, τα τρέχοντα στοιχεία καταγράφουν τους τύπους διαφορετικών λιπιδίων που υπάρχουν στο σώμα σε χιλιάδες, καθένας με ξεχωριστές λειτουργίες.

Λαμβάνοντας ένα δείγμα ελέγχου 1.300 παιδιών με παχυσαρκία, η ομάδα αξιολόγησε τα λιπίδια τους στο αίμα. Στη συνέχεια, 200 από αυτά τοποθετήθηκαν στο μοντέλο HOLBAEK για ένα χρόνο, μια παρέμβαση στον τρόπο ζωής για άτομα με παχυσαρκία που είναι δημοφιλής στη Δανία.

Μεταγενέστερες αναγνώσεις έδειξαν ότι μεταξύ της ομάδας παρέμβασης, οι μετρήσεις των λιπιδίων που συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση μειώθηκαν, παρά τις περιορισμένες βελτιώσεις στον ΔΜΣ ορισμένων παιδιών.

Η Δρ Cristina Legido-Quigley, επικεφαλής της ομάδας στην Ιατρική Συστημάτων στο King’s College του Λονδίνου, Επικεφαλής Συστημάτων Ιατρικής στο Steno Diabetes Center της Κοπεγχάγης (SDCC) και κύριος συγγραφέας, δήλωσε: «Για δεκαετίες, οι επιστήμονες βασίζονται σε ένα σύστημα ταξινόμησης για τα λιπίδια που τα έχουν χωρίσει σε καλή και κακή χοληστερόλη, αλλά τώρα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα μορίων λιπιδίων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικής σημασίας πρώιμες προειδοποιητικές ενδείξεις για ασθένεια στο μέλλον και είναι τρόπος για να αξιολογήσουμε τον προσωπικό κίνδυνο κάποιου για ασθένεια και μελετώντας πώς να αλλάξουμε τα μόρια των λιπιδίων στο σώμα, θα μπορούσαμε ακόμη και να αποτρέψουμε συνολικά μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης».

Η παχυσαρκία εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καταστάσεις όπως η λιπώδης ηπατική νόσος, αλλά η ομάδα ελπίζει ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μετρήσεις για να θεραπεύσουν τα παιδιά όταν κινδυνεύουν και όχι απλώς λίγο μεγαλύτερα από τους συνομηλίκους τους.

Η Δρ Karolina Sulek, η οποία συμμετείχε στη μελέτη και πραγματοποίησε ανάλυση στο SDCC, είπε: «Η έγκαιρη αναγνώριση των παιδιών σε κίνδυνο για αυτές τις απειλητικές για τη ζωή ασθένειες είναι ζωτικής σημασίας. Η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις για τη μεγάλη ανάγκη για διαχείριση της παχυσαρκίας και δίνει στους γονείς αυτοπεποίθηση να επέμβουν στη ζωή των παιδιών τους πιο συμπονετικά, βοηθώντας τα να χάσουν βάρος».

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γενετική επηρεάζει τα λιπίδια και τι σημαίνει αυτό για τις μεταβολικές ασθένειες, καθώς και πώς αυτά τα λιπίδια μπορούν να αλλάξουν για τη βελτίωση της υγείας.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Κραυγή αγωνίας από τους γονείς παιδιών με Διαβήτη – Το 60% των αιτήσεων για σχολικό νοσηλευτή δεν έχει καλυφθεί
Περισσότερα

Το 60% των αιτήσεων για σχολικό νοσηλευτή δεν έχει καλυφθεί – Κραυγή αγωνίας από τους γονείς παιδιών με Διαβήτη

Φέτος και για πρώτη φορά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένα μικρό ποσοστό αιτημάτων για σχολικό νοσηλευτή έχει καλυφθεί.…
Επιστημονική Εσπερίδα του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας "Απόστολος Λουκάς" με θέμα "Γονείς ΑμεΑ και Φροντιστές - Κάποιος πρέπει να μιλήσει"
Περισσότερα

Επιστημονική Εσπερίδα του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας "Απόστολος Λουκάς" με θέμα "Γονείς ΑμεΑ και Φροντιστές – Κάποιος πρέπει να μιλήσει"

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας “Απόστολος Λουκάς”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διοργανώνει Επιστημονική Εσπερίδα…
Περισσότερα

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στα μωρά που θα γεννηθούν

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πολλά οφέλη σε ένα παιδί για την υγεία του μακροπρόθεσμα