Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή των ματιών σας

Για αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος

«Ο διαβήτης μπορεί σιωπηλά να βλάψει την πιο πολύτιμη αίσθηση ενός ατόμου, την όρασή του, πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Γι’ αυτό όλοι με διαβήτη θα πρέπει να επικεντρώνονται στην όρασή τους και να υποβάλλονται τακτικά σε οφθαλμικές εξετάσεις», δήλωσε ο Δρ. J. Michael Jumper, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ειδικών Αμφιβληστροειδούς (ASRS).

Ωστόσο, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, πρόσθεσε ο Jumper σε δελτίο τύπου του ASRS.

«Η απώλεια της όρασης από οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με τον διαβήτη δεν είναι προδικασμένη», είπε ο Jumper. «Υπάρχει ελπίδα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία αιχμής με ειδικούς στον αμφιβληστροειδή που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να απολαμβάνουν υγιή όραση για μια ζωή».

Το ASRS ενθαρρύνει τα άτομα με διαβήτη να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους η κατάστασή τους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών τους.

Σχεδόν 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους θα αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε αυτή την κατάσταση, ο διαβήτης προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός διαβητικού ατόμου να αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια περιλαμβάνουν:

Κακός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Νεφροπάθεια

Αυξημένη χοληστερόλη

Εγκυμοσύνη

Πολλοί με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να έχουν την πάθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα, λέει η ASRS. Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, μπορεί να έχει ήδη συμβεί σημαντική βλάβη στην όραση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θολή ή παραμορφωμένη όραση

Δυσκολία στην ανάγνωση

Κηλίδες ή «floaters» στην όραση

Μια σκιά σε όλο το οπτικό πεδίο

Πίεση των ματιών

Δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων

Θολή ή διπλή όραση

Οι διασταλμένες οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας επιτρέποντας καλύτερη προβολή του ιστού του αμφιβληστροειδούς, λέει το ASRS.

Υπάρχουν επίσης πολλές προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για την παρακολούθηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Οπτική τομογραφία συνοχής, η οποία παρέχει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες διατομής του αμφιβληστροειδούς

Φωτογραφία βυθού, που τραβάει φωτογραφίες για να τεκμηριώσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης, η οποία χρησιμοποιεί μια χρωστική που εγχέεται στην κυκλοφορία του αίματος για να παρακολουθεί τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή και στο υπόλοιπο μάτι

Υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες θεραπείες για άτομα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμπεριλαμβανομένων ενέσεων στα μάτια, θεραπειών με λέιζερ και χειρουργικής επέμβασης.

Οι ενέσεις στα μάτια περιλαμβάνουν φάρμακα αντι-VEGF, τα οποία μπλοκάρουν μια πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. Τα νεότερα σκευάσματα αυτών των φαρμάκων επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν λιγότερες ενέσεις ετησίως, λέει η ASRS.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
STRESS-EATING
Περισσότερα

Στρες και διατροφή

Το στρές μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη χημεία του οργανισμού και αυξάνει την πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Το δε χρόνιο στρες πλήττει την ισορροπία ψυχής και σώματος. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του μπορεί να παράσχει η σωστή διατροφή.