Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια σημαντική επιπλοκή που σχετίζεται με τον διαβήτη που μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις A1C, ειδικά σε προχωρημένα στάδια. Θα διερευνήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας εάν έχετε νεφρική νόσο.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο διαβήτης είναι μία από τις κύριες αιτίες χρόνιας νεφρικής νόσου, που αναφέρεται και ως διαβητική νεφρική νόσος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες με διαβήτη μπορεί να έχει χρόνια νεφρική νόσο και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν. Επειδή η νεφρική νόσος σε πρώιμο στάδιο εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την υγεία των νεφρών σας. Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό εξετάσεων ούρων και αίματος για να ελέγξουν τη λειτουργία των νεφρών.
Η θεραπεία για τη διαβητική νεφρική νόσο περιλαμβάνει επίσης τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας: χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η A1C είναι μια σημαντική μέτρηση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της συνολικής διαχείρισης του διαβήτη και του κινδύνου για επιπλοκές, αλλά έχει ορισμένους περιορισμούς. Δεδομένου ότι το A1C είναι μια τιμή που υπολογίζει τα επίπεδα γλυκόζης τους προηγούμενους δύο έως τρεις μήνες, δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ημερήσιες τάσεις της γλυκόζης ή πληροφορίες για την υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα). Όταν κάποιος έχει χρόνια νεφρική νόσο, η ακρίβεια των τιμών του A1C μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με ορισμένες από τις προκλήσεις και τους περιορισμούς του A1C για να γνωρίζετε ποια μέθοδος παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος είναι κατάλληλη για εσάς. Μπορείτε να συζητήσετε συμπληρωματικές μετρήσεις, όπως ο χρόνος εντός εύρους χρησιμοποιώντας συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης (CGM), με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης.
Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος και πώς σχετίζεται με τον διαβήτη;
Τα νεφρά είναι σημαντικά όργανα στο σώμα μας, υπεύθυνα για πολλές βασικές λειτουργίες, όπως:
Απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων από το αίμα και άλλα σωματικά υγρά
Εξισορρόπηση των υγρών και των αλάτων στο σώμα
Βοηθώντας στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
Ενεργοποίηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών
Βοηθά στη δημιουργία ορμονών που διεγείρουν τον μυελό των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια
Τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να βλάψουν το σύστημα φιλτραρίσματος των μικρών αιμοφόρων αγγείων του νεφρού και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Για τα περισσότερα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, η τυπική θεραπεία επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με φάρμακα SGLT-2 και GLP-1, τα οποία βοηθούν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, παρέχει πρόσθετα οφέλη στα νεφρά και την καρδιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φάρμακα SGLT-2 δεν έχουν εγκριθεί από τον FDA για άτομα με διαβήτη τύπου 1. Τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα SGLT-2 έχουν προστεθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας ως βασική θεραπεία τροποποίησης της νόσου για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο.
Πώς η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει την A1C σε άτομα με διαβήτη;
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το A1C, ως μέτρο διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να είναι λιγότερο ακριβές για άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, ειδικά για άτομα με προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο (αυτό σημαίνει νεφρική λειτουργία ή eGFR μικρότερο από 30) ή που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Το A1C μετρά την ποσότητα της γλυκόζης που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια με την πάροδο του χρόνου. Στη χρόνια νεφρική νόσο, τα υψηλότερα επίπεδα αποβλήτων στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η γλυκόζη συνδέεται με αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Δεδομένου ότι οι μετρήσεις A1C εξαρτώνται τόσο από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και από τη διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η μείωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να κάνει τις μετρήσεις A1C να είναι αναξιόπιστες.
Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να υπερεκτιμήσει ή να υποτιμήσει την πραγματική A1C ενός ατόμου παρουσιάζονται στις οδηγίες κλινικής πρακτικής του KDIGO. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε A1C που φαίνεται υψηλότερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, όταν τα νεφρά αρχίζουν να αποτυγχάνουν, δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν τα οξέα που συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτή η συσσώρευση οξέων (με την ένδειξη «μεταβολική οξέωση» στο σχήμα) επιταχύνει τη διαδικασία δέσμευσης της γλυκόζης με την αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα η A1C να φαίνεται υψηλότερη ακόμα κι αν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη.
Από την άλλη πλευρά, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε A1C που είναι φαινομενικά χαμηλότερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η νεφρική νόσος μπορεί να μειώσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε αναιμία (χαμηλότερος από τον κανονικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη αιμοσφαιρίνη για τη δέσμευση της γλυκόζης, γεγονός που κάνει την A1C να φαίνεται χαμηλότερη, ακόμα κι αν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι πραγματικά υψηλότερη.
Επιπλέον, οι μεταγγίσεις αίματος και τα φάρμακα που βοηθούν το σώμα σας να κάνει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια αντικατάστασης μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επομένως, εάν έχετε διάγνωση διαβήτη και διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε νεφρική νόσο, είναι σημαντικό να συζητάτε τον στόχο σας A1C με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας.
Ρωτήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας διαβήτη, όπως CGM και συστήματα αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης (AID), τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο όταν το A1C δεν είναι αξιόπιστο;
Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πρακτικής εξακολουθούν να συνιστούν τη χρήση του A1C για την παρακολούθηση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο, αναγνωρίζουν τους περιορισμούς του A1C μεταξύ αυτών με χρόνια νεφρική νόσο.
Η συμπλήρωση του A1C με άλλα μέτρα διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα, όπως ο χρόνος εντός εύρους, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ακριβούς εικόνας της κατάστασης της γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου. Το CGM μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν την υπογλυκαιμία μετρώντας το χρόνο κάτω από το εύρος τιμών – ένας ιδιαίτερος κίνδυνος καθώς τα νεφρά αποτυγχάνουν και διασπούν λιγότερη ινσουλίνη.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρήση του CGM ως συμπλήρωμα στο A1C για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα άτομα με διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα τους.