Με επικεφαλής την καθηγήτρια Melody Ding από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, η μελέτη δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health και ανέλυσε δεδομένα από 57 μελέτες από το 2014 έως το 2025 που διεξήχθησαν σε περισσότερες από δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.
Σε αυτή τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα, οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχουν οι διαφορετικοί καθημερινοί αριθμοί βημάτων στην πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, καθώς και στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και η κατάθλιψη. Η καθηγήτρια Melody Ding λέει ότι τα ευρήματα προσφέρουν ένα πιο εφικτό σημείο αναφοράς για άτομα που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις παραδοσιακές οδηγίες άσκησης.
«Ο στόχος των 7.000 βημάτων είναι ένας ρεαλιστικός στόχος με βάση τα ευρήματά μας, τα οποία αξιολόγησαν τα αποτελέσματα για την υγεία σε μια σειρά από τομείς που δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως», δήλωσε η Ding. «Ωστόσο, για όσους δεν μπορούν ακόμη να επιτύχουν 7.000 βήματα την ημέρα, ακόμη και μικρές αυξήσεις στον αριθμό των βημάτων, όπως η αύξηση από 2.000 σε 4.000 βήματα την ημέρα, σχετίζονται με σημαντικό κέρδος στην υγεία.
«Γνωρίζουμε ότι ο ημερήσιος αριθμός βημάτων συνδέεται με τη μακροζωία, αλλά τώρα έχουμε επίσης στοιχεία ότι το περπάτημα τουλάχιστον 7.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά οκτώ σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων».
Οφέλη για την υγεία σε διαφορετικό αριθμό βημάτων
Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές μέτρησης βημάτων, όπως βηματόμετρα, επιταχυνσιόμετρα και συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, για να παρακολουθούν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων τους. Ξεκινώντας από 2.000 βήματα, οι ειδικοί συνέκριναν τα αποτελέσματα υγείας των ανθρώπων που περπατούσαν περισσότερα βήματα την ημέρα με βήματα των 1.000 βημάτων για να δουν αν υπήρχε κάποια διαφορά στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή άλλων σοβαρών ασθενειών.
Σε σύγκριση με 2.000 βήματα την ημέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
Το περπάτημα 7.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 47%, ποσοστό σχεδόν πανομοιότυπο με το όφελος που παρατηρήθηκε με το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα.
Ο κίνδυνος άνοιας μειώθηκε κατά 38% από το περπάτημα 7.000 βημάτων την ημέρα, με μόνο 7% επιπλέον μείωση στα 10.000 βήματα.
Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 22% από το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα και μειώθηκε στο 27% στα 12.000 βήματα.
Σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία παρατηρήθηκαν όταν οι άνθρωποι αύξησαν τον μέσο ημερήσιο αριθμό βημάτων τους από 2.000 σε 5.000 έως 7.000 βήματα.
«Για άτομα που είναι ήδη δραστήρια, τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι εξαιρετικά», δήλωσε η Δρ. Katherine Owen, συν-συγγραφέας και επικεφαλής αναλύτρια της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Αλλά πέρα από τα 7.000 βήματα, τα επιπλέον οφέλη για τα περισσότερα από τα αποτελέσματα υγείας που εξετάσαμε ήταν μέτρια».
Οι ερευνητές συνεργάζονται με την αυστραλιανή κυβέρνηση για να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτής της μελέτης για να ενημερώσουν μελλοντικές ενημερώσεις σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα. κατευθυντήριες γραμμές.
«Η έρευνά μας βοηθά να μετατοπιστεί η εστίαση από την τελειότητα στην πρόοδο. Ακόμα και μικρές αυξήσεις στην καθημερινή κίνηση μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία», δήλωσε η Ding.
Διάβασε ακόμα:
4 είδη ασκήσεων για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα – Γλυκούλι