Χρήσιμες πληροφορίες
Μερίδες: (?) 900 g φαγητού
Λιπαρά 35g/ 100g φαγητού
Υδατάνθρακες: 33g / 100g φαγητού
Απαιτούμενος χρόνος: 45′
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Υλικά
- 85 g φρέσκο βούτυρο αγελάδας
- 170 g ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. λευκό ξύδι
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού ούσο
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού ροδόσταμο ή ανθόνερο
- 1/2 λοβός φυσικής βανίλιας (τα σποράκια)
- 5 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
- 155 g στέβια κρυσταλλική (με αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
- 450 g αλεύρι ζέας βιολογικό
- 100 g αμύγδαλα χοντροκομμένα
- στέβια σε σκόνη για το πασπάλισμα (με αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ούζο, το ροδόσταμο, την εσάνς πικραμύγδαλου και το ξύδι.
- Προσθέτουμε τη σόδα, και μετά το ξύδι (σημείωση: η σόδα αφρίζει όταν έρχεται σε επαφή με ένα όξινο υλικό -έτσι ενεργοποιείται και βοηθά τους κουραμπιέδες να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτοι)
- Στη συνέχεια, αφού έχουμε ανακατέψει καλά τα πρώτα υλικά μας, ρίχνουμε στο μπολ τα 155 g στέβια και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά ώσπου η βανίλια να λιώσει.
- Ρίχνουμε έπειτα το αλεύρι ζέας, σιγά σιγά, ζυμώνοντας με τα χέρια μας.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Ξεκινάμε να δίνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι κουραμπιέδες μας. Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους ένα κενό περίπου 2 εκατοστών, ώστε να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις 170 βαθμούς πείπου, στις αντιστάσεις, για 25-30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα. Έπειτα, μπορούμε να τους ραντίσουμε ελαφρώς με λίγο ροδόσταμο και να τους πασπαλίσουμε με στέβια σε σκόνη.
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να τους απολαύσουμε!
Καλή όρεξη και καλές γιορτές!!!
Πηγή: sofeto.gr