Η βιταμίνη D, που παράγεται στο δέρμα μας όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου έχει τεράστια σημασία για το ανoσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύει από λοιμώξεις γενικά, αλλά και από αυτοάνοσες ασθένειες και χρόνιες φλεγμονοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Τα περισσότερα κρυολογήματα συμβαίνουν τον χειμώνα, όχι γιατί η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, αλλά γιατί είναι η περίοδος με την λιγότερη ηλιοφάνεια, oπότε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μας είναι χαμηλά. Συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει όλους μας, αλλά ιδιαίτερα εκείνους που πάσχουν από άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονικές συνθήκες – από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη στο θέμα αυτό. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι πολύ συνηθισμένη ακόμη και στην Ελλάδα ιδίως τον χειμώνα.
Τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των κατοίκων μελέτης στις ΗΠΑ, η οποία περιελάμβανε σχεδόν 19.000 άτομα 12 και άνω, είχαν επίπεδα βιταμίνης D που δεν προσέφεραν προστασία κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού συστήματος.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν έχουν μια καλή και ισορροπημένη διατροφή θα έχουν αρκετή βιταμίνη D. Είναι όμως πολύ δύσκολο να καλύψει κανείς τις ανάγκες του σε βιταμίνη D τονν χειμώνα ακόμη και αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, αβγών και βουτύρου ή μαργαρινών.
Στη μελέτη, ο Δρ Adit Ginde του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Ντένβερ Τμήμα Ιατρικής και οι συνάδελφοί του στο Harvard Medical School και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης D ήταν πιθανότερο να κρυολογήσουν από αυτά που με υψηλότερα επίπεδα. Συνολικά, 24 τοις εκατό των ατόμων με τα χαμηλότερα επίπεδα (κάτω από 10 ng / ml) είχε πρόσφατο κρυολόγημα, σε σύγκριση με 20 τοις εκατό των ατόμων με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα (10 έως 29 ng / ml) και 17 τοις εκατό των ατόμων με τα υψηλότερα επίπεδα (30 ng / ml ή περισσότερο). Η σχέση αυτή ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε άτομα με άσθμα, οι οποίοι είχαν περίπου έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κρυολογήματα με χαμηλή βιταμίνη D, και σε εκείνους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που είχε δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για μέτρηση του επιπέδου βιταμίνης D στο αίμα σας. Καλό θα είναι να έχετε επίπεδα στα άνω φυσιολογικά όρια δηλαδή 50-60 ng/ml. Συχνά θα χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης D3 τον χειμώνα (800-2000 IU βιταμίνης D3 καθημερινά, ή και παραπάνω) για να το επιτύχετε.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.