Η κακή υγεία των μυών μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1, ακόμα και σε νέους ανθρώπους που ασκούνται επαρκώς.
Αυτό έδειξε έρευνα Καναδών που ανέλυσαν δείγματα μυών νέων ενηλίκων, με και χωρίς διαβήτη τύπου 1, που ασκούνταν περισσότερο από τη συνιστώμενη άσκηση σε εβδομαδιαία βάση.
Στους νέους ενήλικες με διαβήτη, οι βιοψίες μυών αποκάλυψαν δομικές και λειτουργικές αλλαγές στα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια παρήγαγαν χαμηλότερες από τις φυσιολογικές ποσότητες ενέργειας και απελευθέρωναν φυσιολογικές ποσότητες τοξινών που προκαλούν κυτταρική βλάβη.
Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσανε να οδηγήσουν σε πιο αργό μεταβολισμό, μεγαλύτερη δυσκολία ελέγχου του σακχάρου και γρηγορότερη έναρξη αναπηρίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η κακή μυϊκή υγεία θα πρέπει να προστεθεί σε γνωστές επιπλοκές του διαβήτη τύπου 1 μαζί με νευρική βλάβη, καρδιοπάθεια και νεφρικές διαταραχές.
Ο Thomas Hawke, καθηγητής στο McMaster University του Hamilton, δήλωσε ότι γνωρίζουμε τώρα πως ακόμα και ενεργητικοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν αλλαγές στους μυς τους, που θα μπορούσαν να βλάπτουν την ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου.
Ο ερευνητής Christopher Perry, του York University στο Τορόντο, εξήγησε ότι οι σκελετικοί μύες είναι το μεγαλύτερο μεταβολικό όργανο και ο κύριος ιστός καθαρισμού του σακχάρου μετά την κατανάλωση γεύματος, επομένως πρέπει να τους κρατάμε όσο γίνεται πιο υγιείς.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οδηγίες άσκησης για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρηθούν για το καλό επίπεδο της μυϊκής υγείας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia