Μπορεί ο διαβήτης τύπου 2 να μετατραπεί σε τύπου 1;

Διαβάστε την απάντηση σε μια συχνή ανησυχία
Μπορεί ο διαβήτης τύπου 2 να μετατραπεί σε τύπου 1;

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, ίσως αναρωτιέστε αν θα «μετατραπεί» ποτέ σε διαβήτη τύπου 1. Είναι κατανοητό ότι θα το σκεφτόσασταν αυτό, ειδικά αν παίρνετε ινσουλίνη. Εν ολίγοις, ωστόσο, η απάντηση είναι «όχι».

Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2, δύο από τις πιο κοινές μορφές διαβήτη, είναι στην πραγματικότητα δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που σημαίνει ότι το σώμα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, κάποιος με τύπο 1 χρειάζεται να κάνει ένεση ινσουλίνης για να επιβιώσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι η αιτία του τύπου 1. Ως επί το πλείστον, ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο συχνός σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες — αλλά οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 2 (ο πιο κοινός τύπος) είναι μια κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δική του ινσουλίνη τόσο καλά. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα γλυκόζης συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος επειδή η ινσουλίνη δεν κάνει τη δουλειά της ή/και, με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας σταματά να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης για να διατηρεί τη γλυκόζη του αίματος σε ασφαλές επίπεδο. Μερικοί άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 2 μπορούν να διαχειριστούν την κατάστασή τους χάνοντας κάποιο βάρος, τρέφοντας υγιεινά και παραμένοντας δραστήριοι. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με τύπο 2 πρέπει να λάβουν τουλάχιστον ένα φάρμακο, αν όχι πολλά, για να διαχειριστούν τον διαβήτη τους. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να πάρουν τελικά ινσουλίνη. Η ανάγκη λήψης ινσουλίνης δεν είναι σημάδι αποτυχίας. ούτε σημαίνει ότι έχετε τώρα διαβήτη τύπου 1. Παρεμπιπτόντως, ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι προσβάλλονται επίσης από τον τύπο 2. Τι προκαλεί διαβήτη τύπου 2; Μπορεί σίγουρα να τρέχει στην οικογένεια, επομένως τα γονίδια παίζουν ρόλο. Ωστόσο, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το υπερβολικό βάρος, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και η μη αρκετή άσκηση συμβάλλουν σημαντικά.

Άρα, ο διαβήτης τύπου 2 δεν γίνεται διαβήτης τύπου 1. Αλλά είναι πιθανό ο τύπος διαβήτη κάποιου να διαγνωστεί εσφαλμένα. Με άλλα λόγια, μπορεί να πει κάποιος ότι έχει διαβήτη τύπου 2, αλλά στην πραγματικότητα έχει διαβήτη τύπου 1. Να γιατί: τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να είναι τα ίδια και στον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Για παράδειγμα, εάν το σάκχαρό σας είναι υψηλό, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και διψασμένοι και να χάσετε λίγο βάρος. Εάν πάτε στον γιατρό λόγω των συμπτωμάτων σας, μπορεί να διαγνωστείτε γρήγορα με τον τύπο 2 και να σας συνταγογραφηθεί ένα χάπι για τον διαβήτη για λήψη. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν είστε ενήλικας και εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (και μια άλλη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι όλοι με διαβήτη τύπου 1 είναι αδύνατοι και όλοι με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι).

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και των δύο τύπων διαβήτη περιλαμβάνουν τον έλεγχο του επιπέδου A1C, τον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα νηστείας ή τη διενέργεια δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης από το στόμα. Εάν ένας γιατρός δεν είναι σίγουρος εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, μπορεί να κάνει άλλες εξετάσεις, όπως τον έλεγχο για αντισώματα που επιτίθενται στα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας ή το πεπτίδιο c, το οποίο δείχνει πόση ινσουλίνη παράγει το σώμα.

Συμπέρασμα: ο διαβήτης τύπου 2 δεν θα μετατραπεί σε διαβήτη τύπου 1. Αλλά είναι πιθανό κάποιος που έχει διαγνωστεί με τύπο 2 να έχει πραγματικά τύπο 1. Να είστε εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα του διαβήτη χωρίς θεραπεία, τα οποία περιλαμβάνουν δίψα, συχνοουρία, πείνα, απώλεια βάρους και κοψίματα ή πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξαφνική εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτώματα – ή καθόλου συμπτώματα. Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και επίσης να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε διαβήτη και κάντε τακτικές εξετάσεις εάν διατρέχετε κίνδυνο.

Total
44
Shares
Σχετικά άρθρα
Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
Περισσότερα

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: «Για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε εξειδίκευση στην εξειδίκευση στον διαβήτη;»

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την πρόταση της Ελληνικής…
Σύνδεση διαβήτη με καρκίνο
Περισσότερα

Πως ο διαβήτης συνδέεται με τον καρκίνο και ένα αντίο στον γλυκό μας φίλο που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε παλιότερα στο Diabetologia και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι “τρόπος ζωής”…