Νέα μη ενέσιμη θεραπεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2!

χάπι, διαβητης τυπου 2, ενεσιμη μορφη, diabetes, health, life, glykouli, glykouligr

Μπορεί το προσδόκιμο ζωής για τους διαβητικούς να έφτανε τα τρία χρόνια πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα οι αλλαγές είναι τεράστιες στην αντιμετώπιση του διαβήτη, οι θεραπευτικές επιλογές πληθαίνουν και αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται αρκετές φαρμακευτικές ουσίες στα εργαστήρια.
Μία νέα κατηγορία φαρμάκων που απευθύνεται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι αποτελούν το 90% των πασχόντων, δηλαδή την πλειονότητα, είναι οι GLP-1 αγωνιστές. Επί της ουσίας πρόκειται για μία ορμόνη που διεγείρει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη όταν χρειάζεται. Προς το παρόν διατίθεται μόνο σε ενέσιμη μορφή μία φορά την ημέρα ή μία φορά την εβδομάδα, αλλά το 2020 αναμένεται να κυκλοφορήσει σε χάπι, όπως ανακοινώθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση της φαρμακευτικής Novo Nordisk, την περασμένη εβδομάδα στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Μάλοβ της Δανίας.
Όπως ειπώθηκε, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των κλινικών μελετών, προκύπτουν ενδείξεις για αποτελεσματικότητα της ουσίας, εξίσου σημαντική με την ενέσιμη. Νωρίτερα φέτος παρουσιάστηκαν θετικά δεδομένα της Φάσης ΙΙΙ, το πρόγραμμα της οποίας λήγει μέσα στο 2019, οπότε και αναμένεται η κατάθεση του φακέλου προς έγκριση στον FDA και στον ΕΜΑ.
O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lars Fruergaard Jorgensen, σημείωσε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη δεδομένης της ισχυρής προτίμησης των ασθενών στα χάπια, έναντι των ενέσεων, κάτι που όπως είναι ευνόητο θα συμβάλλει και στην καλύτερη συμμόρφωση τους στην θεραπεία. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την κατηγορία των GLP1 στη θεραπεία του Διαβήτη κορυφαία επιλογή κι αυτό γιατί προσφέρει πολύ καλή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου, σε συνδυασμό με απώλεια βάρους, μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέσσερα εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως από διαβήτη

Ο διαβήτης αποτελεί πανδημία και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνες, όταν οι ασθενείς που σήμερα υπολογίζονται σε 425 εκατομμύρια, το 2045 αναμένεται να αγγίξουν τα 736 εκατομμύρια. Ο ένας στους δύο δεν γνωρίζει ότι πάσχει, οι 7 στους 10 δεν πετυχαίνουν επιθυμητά αποτελέσματα από τις θεραπείες, ενώ κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια θάνατοι προκαλούνται από την νόσο.

6η αιτία θανάτου

Αυτή τη στιγμή ο διαβήτης είναι πιο θανατηφόρος απ’ ότι συνολικά η ελονοσία, η φυματίωση και ο ιός του HIV (και τα τρία μαζί). Αποτελεί δε μία από τις δέκα κύριες αιτίες θανάτου διεθνώς με την εξής σειρά:

  1. ισχαιμική καρδιοπάθεια
  2. εγκεφαλικό
  3. λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού
  4. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  5. καρκίνος πνεύμονα (συμπεριλαμβανομένου καρκίνου τραχείας και βρόγχων)
  6. διαβήτης
  7. Αλτσχάιμερ
  8. Διαρροϊκές νόσοι
  9. Φυματίωση
  10. τροχαία

Οι αρνητικές επιπτώσεις

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων ένα 62% έχει μειωμένη φυσική κατάσταση, ένα 46% μειωμένη ψυχική ευημερία, ένα 44% αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, στο 38% επηρεάζονται οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, σε ένα 35% επηρεάζονται αρνητικά η δουλειά και οι σπουδές και σε ένα 21% ο διαβήτης έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις όλων των ειδών. Μόνο ένα 6% των πασχόντων ζει χωρίς παρενέργειες.

Παχυσαρκία ο βασικός ένοχος για διαβήτη τύπου 2

Η πανδημία του διαβήτη έχει προκληθεί κυρίως από την αύξηση των περιστατικών του τύπου 2, κάτι που οφείλεται στη δραματική αύξηση της παχυσαρκίας ιδίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες. H παχυσαρκία αποτελεί τη βασική αιτία για τον διαβήτη τύπου 2, ενώ τα καρδιαγγειακά είναι η κύρια αιτία θανάτου ανάμεσα στους διαβητικούς.

Πηγή: tanea.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Φακοί επαφής μετρούν το… ζάχαρο

Aμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν πρωτοποριακούς φακούς επαφής οι οποίοι υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στα καθημερινά «τσιμπήματα» στα οποία υποβάλλονται οι διαβητικοί προκειμένου να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.