Χθες το βράδυ και ενώ η τηλεόραση έπαιζε για να γεμίσει την σιωπή του σπιτιού, άκουσα την λέξη “διαβήτης τύπου 1” και γύρισα να δω ποια γυναικεία φωνή το είπε.
Μια όμορφη ύπαρξη, με κόκκινα σγουρά μαλλιά, υπέροχα μάτια, λαχταριστό σώμα που το κάλυπτε μόνο ένα μαγιό, έλεγε με θάρρος μπροστά σε 4 ντυμένους κριτές, ότι έχει διαβήτη τύπου 1, εξηγούσε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ανίδεους ανθρώπους τι σημαίνει διαβήτης τύπου 1.
Στην Ελληνική τηλεόραση, όπως και στην Ελληνική κοινωνία, αν δεν πεις την λαϊκή λανθασμένη λέξη “ζάχαρο” (ούτε καν το σάκχαρο δεν καταλαβαίνουν) δεν κάνουν κάποιο συνειρμό τα μυαλά τους. Αλλά και τότε με την λέξη “ζάχαρο” το μόνο που αναγνωρίζουν είναι έναν ηλικιωμένο ο οποίος το έπαθε γιατί έτρωγε πολλά γλυκά και άρα καλά να πάθει και να κόψει τα γλυκά και να παίρνει ένα χάπι. Αυτό είναι όλο κι όλο που οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν για μια νόσο που ταλαιπωρεί 1.200.00 Έλληνες.
Η όμορφη γλυκιά κοπέλα εκεί μπροστά στα μάτια μου και στα μάτια των τηλεθεατών, συνέχιζε να διεκδικεί τον χώρο της, την ομορφιά της και να ανέχεται τη χυδαιότητα τους η οποία περίτρανα αποδείκνυε την απόλυτη χονδροφοβία των κριτών.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για μια “τσουπωτή” κοπέλα να λέει κάποιος “όμως έχεις ωραίο πρόσωπο”, κάνοντας τον εύλογο συνειρμό ότι άρα δεν έχει και τόσο ωραίο σώμα και κρίμα είναι με τόσο ωραίο πρόσωπο να είσαι χοντρή. Υπάρχουν τόσες εκφράσεις στην καθημερινή μας ζωή που κρύβουν από πίσω τους χρονδομοφοβία.
Για όσους και όσες από εσάς πήρατε την Γλυκιά Ατζέντα 2018, θα διαβάσατε το άρθρο για το τι σημαίνει ΧΟΝΔΡΟΦΟΒΙΑ. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι προσβάλουν και υποτιμούν τους ανθρώπους με βάση τα κιλά τους, με βάση το σώμα τους.
Ετυμολογικά ο όρος «χονδροφοβία» παραπέμπει στο φόβο του ατόμου απέναντι στο πάχος ή/και απέναντι στα παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο, συχνότερα χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αρνητική στάση ορισμένων ανθρώπων απέναντι στα άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά και δεν έχουν την “ιδανική” εικόνα του σώματος που θεωρείται «κοινωνικά αποδεκτή».
«Δυστυχώς ζούµε σε µια εποχή που ιδιαιτέρα η χονδροφοβία είναι έκδηλη και υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η ψυχολογική και η λεκτική βία που ασκείται σε αυτούς τους ανθρώπους για το πάχος τους µπορεί να πυροδοτήσει αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοκαταστροφικές συµπεριφορές ή ακόµη και µερικούς ανθρώπους να τους οδηγήσει στην κατάθλιψη όπου πια η ίδια η κατάθλιψη δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να φροντίσουν το σώµα τους. Οι γονείς είναι ωφέλιµο να µαθαίνουν στα παιδιά τους να λύνουν τους διαπληκτισµούς µέσω της συζήτησης. Να µάθουν να αγαπούν το σώµα τους. Aν είναι κάποιος γνωστός η φίλος, του απαντάµε ότι αυτό που µας λέει είναι ενοχλητικό και να αποφεύγει σχόλια σχετικά µε την εξωτερική µας εµφάνιση. Aν είναι κάποιος άγνωστος απλά τον περιφρονούµε και αν τα σχόλια είναι διαδικτυακά δεν τα διαβάζουµε παραπάνω από µια φορά για να µην µας ενοχλούν», μας λέει γνωστός ψυχολόγος.
Η όμορφη και γλυκιά 20χρονη Ξανθή Τζερέφου, με παραπανίσια δύναμη ψυχής και όχι κιλά, δέχτηκε κατά μέτωπο χονδροφοβική επίθεση από τους αμόρφωτους “κριτές”, οι οποίοι ξεγύμνωσαν απροκάλυπτα το μίσος τους για τους “χονδρούς” ανθρώπους. Τα σχόλια τους μπορείτε να τα ακούσετε, βλέποντας το παρακάτω βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=eKyB2t-gPUY
Η Ξανθή στέκεται σε ένα ρινγκ μπροστά από τα “λιοντάρια” και με μία αφοπλιστική ατάκα “ήθελα να κάνω την τρέλα μου” τους καταδεικνύει το ποιος έχει το πάνω χέρι, αυτοί (οι κριτές) κάνουν την δουλεία τους άσχημα, ανενημέρωτα, ανεγκέφαλα, έως και επικίνδυνα, μην γνωρίζοντας καθόλου για το κίνημα body positve, μην γνωρίζοντας τίποτα για το ανθρώπινο σώμα που το βλέπουν σαν ένα κομμάτι παραγωγής (φασόν) και επιμένουν να του βάλουν ταμπέλες όπως Plus Size, χωρίς να σκεφτούν αν υπάρχει ο όρος “minus size”.
Οι κριτές έχουν μείνει εκτός “μόδας”, εκτός κινημάτων, εκτός ενημέρωσης και σίγουρα εκτός έστω και της απλής ανθρωπιάς. Ειδικά όταν ένας από αυτούς, ανέφερε εν την απουσία της Ξανθής: “Διατροφολόγος είναι, ας κάνει κάτι“.
Η Ξανθή “κάνει την τρέλα της” που δικαιούται ελεύθερα και μαζί κάνει και μια τόσο μεγάλη δήλωση που μπροστά της οι κριτές φαίνονται τόσο μικροί!
Η κυρία Βίκυ Καγιά, δυστυχώς με λίγο πιο χαμηλούς τόνους σιγοντάρε την χονδροφοβία, αλλά ευτυχώς εμφανίζεται ευαίσθητη για το θέμα του διαβήτη που φάνηκε ότι τυγχάνει να γνωρίζει γιατί έχει κάποιο κοντινό της άνθρωπο με διαβήτη τύπου 1 και έτσι “έσωσε” την κριτική επιτροπή, η οποία αλίμονο να μην έδινε ΝΑΙ στην Ξανθή να ξανασταθεί περήφανα μπροστά σε όλους μας.
Έκλεισα την τηλεόραση και έβαλα ραδιόφωνο μόνο με μουσική, ενώ ο ήχος των ομιλιών μου αρέσει, μου κρατάει παρέα και τα ραδιόφωνα δεν έχουν πλέον όμορφες θεματικές ομιλούντες εκπομπές και έτσι αφήνω την τηλεόραση ανοιχτή, δυστυχώς αυτά που ξεστομίζουν οι άνθρωποι πολύ συχνά σε αυτό το χαζοκούτι, μου ανεβάζουν τα σάκχαρα!
Πως επιτρέπουμε στην κοινωνία μας, που έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα το bullying, να υπάρχει τόση χονδροφοβία, τόσο fat shaming και να το νομιμοποιούμε και να το αναπαράγουμε με ποικίλους τρόπους;
Αξίζει να διαβάσετε ένα παλιότερο άρθρο μας με τίτλο: Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή. και να πούμε στην γλυκιά Ξανθή μας ένα μεγάλο “ευχαριστώ” γιατί εκπροσώπησε πολλούς και πολλές από εμάς με διαβήτη τύπου 1 και κάποια παραπανίσια κιλά.
GlykouliGr
Σχετικά άρθρα
Σοβαρές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τους ανθρώπους με διαβήτη
«Εκπτώσεις» στη διατροφή των ανθρώπων με διαβήτη, ελλιπή ενημέρωση, αλλά και μειωμένες θεραπείες που επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση…
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Νέα έρευνα «σύμμαχος» για το μέλλον
Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορεί να περάσει στον αμφιβληστροειδή για να αποτρέψει την Διαβητική…
Κάντε κάθε μέρα με τον διαβήτη σας ευκολότερη με αυτές τις απλές και έξυπνες συμβουλές!
Με αυτές τις έξι απλές και έξυπνες συμβουλές που θα διαβάσετε παρακάτω θα κάνετε την καθημερινότητα σας με…
Έχω ΣΔ, πόσο αλκοόλ να καταναλώνω;
Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από τα άτομα μεδιαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2