Συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και το νέο Υφυπουργό Υγείας, Βασίλειο Κοντοζαμάνη, ζητά με επιστολή η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ

συνάντηση με το υπουργείο υγείας ζητά η ποσασσδια
συνάντηση με το υπουργείο υγείας ζητά η ποσασσδια

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα συνάντησης με στόχο την ενημέρωσή σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας» απέστειλε στο νέο Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια και το νέο Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έκανε μία σύντομη περιγραφή των προβλημάτων που απασχολούν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη ζητώντας παράλληλα να οριστεί συνάντηση με το νέο Υπουργό και το νέο Υφυπουργό Υγείας.
Παρατίθενται παρακάτω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και άπτονται του Υπουργείου Υγείας, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς και τις προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην ινσουλίνη για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Με την υπ’ Αριθμ. Φ.42000/οικ.2555/353 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 497 Β’/28.2.2012), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ. Αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747 (ΦΕΚ 2883 Β’/26.10.2012, δημιουργήθηκαν πάσχοντες δύο ταχυτήτων, αφού για την ινσουλίνη, την ορμόνη της ζωής στο Σακχαρώδη Διαβήτη, τα μεν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 έχουν μηδενική συμμετοχή, τα δε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενοι) καταβάλλουν ποσοστό συμμετοχής 10%.
Επιπλέον, στις 19 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση, με αρ. πρωτ.: ΕΑΛΕ/Γ.Π. οικ. 79647 (ΦΕΚ 4698 Β’), σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται η καταβολή του 10% στα φάρμακα και στην ινσουλίνη για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Τα επιστημονικά δεδομένα και η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αλλάξει και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία, προκειμένου να έχουμε πολίτες με Διαβήτη χωρίς επιπλοκές, αλλά και υγιή Ασφαλιστικά Ταμεία με λιγότερες δαπάνες.
Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει ότι η μείωση της συμμετοχής, που καταβάλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί αφενός να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, αφετέρου αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας, με απόδοση της τάξης του 123%. Επίσης, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι με Διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, απορροφούν το 12% των πόρων Υγείας. Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος αυτού του κόστους, περίπου το 9%, απορροφάται για τις δαπάνες που αφορούν την αντιμετώπιση των επιπλοκών και όχι για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Το άνισο αυτό μέτρο, η συμμετοχή δηλαδή στην ινσουλίνη, προκαλεί πρόσθετο κόστος στους πάσχοντες, οι οποίοι ταυτόχρονα επιβαρύνονται και με τις συμμετοχές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των συνοδών παθήσεων του Σακχαρώδη Διαβήτη και πολλές φορές και των επώδυνων επιπλοκών του!

Απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφαλίστων στο αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό.

Αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για τη στήριξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, δυστυχώς είναι ελλιπείς και αφορούν μόνο το χώρο του φαρμάκου.
Τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά, άκρως απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και ίσης σπουδαιότητας με τη φαρμακευτική αγωγή, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Δυστυχώς, όμως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο ιατροτεχνολογικό υλικό, ενώ τα αναλώσιμα διαβητολογικά υλικά, που διατίθενται από τα νοσοκομεία, στερούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ποιότητας και αξιοπιστίας!
Η κατάσταση αυτή, η πρόσβαση, δηλαδή, σε αρκετές περιπτώσεις σε αναλώσιμα προϊόντα τα οποία είναι αναξιόπιστα, αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη για τη διασφάλιση της υγείας του πάσχοντα και πολλές φορές, λόγω αναξιοπιστίας, θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, για το 2017, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του Διαβήτη και των επιπλοκών του πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι.
Για να μπορέσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, πρέπει να ενταχθούν τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και οργάνωση Ιατρείων «Διαβητικού Ποδιού» σε όλα τα παραπάνω κέντρα και ιατρεία, με επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους στο Σακχαρώδη Διαβήτη όπως: ιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους και εκπαιδευτές στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ένα μεγάλο μέρος των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων της χώρας μας είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί. Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο στην Περιφέρεια, όπου σε αρκετές περιοχές οι άνθρωποι με Διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση, για την τακτή παρακολούθηση της χρόνιας πάθησής τους σε Διαβητολογικό Κέντρο ή Ιατρείο, λόγω της παντελούς απουσίας τους!
Αντίστοιχα, τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού είναι ελάχιστα στη χώρα μας, μολονότι γνωρίζουμε πως, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη του 2014, κάθε 1,5 λεπτό ακρωτηριάζεται ένα άτομο με Διαβήτη, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην ανάγκη πλήρους στελέχωσης και αναδιοργάνωσης Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων.
Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη για ίδρυση περισσότερων Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, καθώς και Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας μας, προκειμένου να έχουν όλοι οι πάσχοντες πρόσβαση σε αυτά και να τους παρέχεται η επιστημονική υποστήριξη που απαιτείται για τη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπλοκών του.

Ζητήματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Στις 19.6.2018 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2315 Β’/19.6.2018), ο οποίος ήδη έχει τροποποιηθεί στις 1.11.2018 (ΦΕΚ 4898 Β’/1.11.2018). Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, ο ΕΚΠΥ δεν εφαρμόζεται πλήρως δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στους πάσχοντες.
Σοβαρά ζητήματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι η θεσμοθέτηση των διεθνών προδιαγραφών για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το όφελος των οποίων θα είναι σημαντικό τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για το Σύστημα Υγείας, καθώς και η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα καταστήσουν πιο εύκολη, για τους πάσχοντες, τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Συμπλήρωση των διατάξεων νόμου για τις προσωποπαγείς θέσεις με τις ειδικότητες των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων.

Η πάθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) με το νόμο 4118/2013 (ΦΕΚ 32Α/6.2.2013), άρθρο 6, προστέθηκε στο άρθρο 15 του νόμου 2920/2001 (ΦΕΚ 131Α/27.06.2001), που αφορά την τοποθέτηση σε προσωποπαγείς θέσεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τη παράγραφο 1 του άρθρου 15 του νόμου, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και είναι: «Ιατροί ειδικευμένοι και οδοντίατροι, καθώς και οι απόφοιτοι όλων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας, Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ε. των ειδικοτήτων νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικών λειτουργών, φυσικοθεραπευτών, φαρμακοποιών, ψυχολόγων και βιολόγων, χημικών και βιοχημικών» μπορούν να ζητήσουν το διορισμό τους, οι μεν ιατροί και οδοντίατροι σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις, όλες δε οι υπόλοιπες ειδικότητες σε προσωποπαγείς θέσεις της ειδικότητάς τους, που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ.
Ωστόσο, ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει σε αυτήν την περίπτωση την ειδικότητα των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων.
Θεωρούμε αναγκαία και προτείνουμε τη συμπλήρωση του νόμου και με τις ειδικότητες των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων.

Συμμετοχή των χρονίως πασχόντων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τις πολιτικές που ακολουθούνται στο Σύστημα Υγείας, έχουν άμεση επίδραση στη ζωή μας. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστική συμμετοχή μας στις αποφάσεις αυτές.
Η συμμετοχή του φορέα μας, αλλά και του αναγνωρισμένου από την Πολιτεία τριτοβάθμιου κοινωνικο-συνδικαλιστικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουμε, της ΕΣΑμεΑ, σε επιτροπές θα μας δώσει τη δυνατότητα να περιγράψουμε τις εμπειρίες μας από την επαφή μας με το σύστημα Υγείας, να αναδείξουμε τα αρνητικά και θετικά στοιχεία του, να δηλώσουμε το βαθμό ικανοποίησής μας από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να συμμετέχουμε στον ορισμό προτύπων ποιότητας, να αξιολογούμε την ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιήσαμε και να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην παρακολούθηση και την αξιολόγηση όλων των δράσεων και επιλογών που αφορούν την υγεία μας και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας και των παροχών του.
Οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τη μορφή των κληρώσεων ή των απευθείας αναθέσεων σε πρόσωπα, τα οποία εκπροσωπούν τους πάσχοντες, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και πιστεύουμε πως υπονομεύουν και καταλύουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, όπως αυτό της συμμετοχής μας, μέσω του τριτοβάθμιου αναγνωρισμένου φορέα των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρίες, της ΕΣΑμεΑ.
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι τόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όσο και η ΕΣΑμεΑ αποτελούν τους πλέον αξιόπιστους συνομιλητές της Πολιτείας, καθώς για όλους εμάς η ομαλή και εξορθολογισμένη λειτουργία των δομών Υγείας αφορά στην ίδια τη ζωή μας και όχι απλά σε κέρδη ή ζημίες.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε:
Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του φορέα μας στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη, του Υπουργείου Υγείας.
Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του φορέα μας στην Ομάδα Εργασίας του ΚΕΣΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη.
Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του φορέα μας στο ΔΣ της Επιτροπής του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση χρήσης αντλιών έγχυσης ινσουλίνης από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Στα πλαίσια των παραπάνω αιτημάτων μας συντασσόμαστε υπέρ του αιτήματος της ΕΣΑμεΑ για θεσμική συμμετοχή της, καθώς και των Οργανώσεων Μελών της, σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού και Εφαρμογής πολιτικών για την Υγεία.
Για το λόγο αυτό ζητάμε:
Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην Επιτροπή Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας.
Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΕΟΦ.
Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με την τροποποίηση του άρθρου 59 του νόμου 4368 (ΦΕΚ 21 Α’/21.2.2016).
Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρία, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητα της ζωής τους, αλλά και στον εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία.

Τροποποίηση των εγκυκλίων που αφορούν τη διενέργεια επιστημονικών εκδηλώσεων, αλλά και προληπτικών εξετάσεων από τους φορείς ασθενών.

Με τις εγκυκλίους του, το Υπουργείο Υγείας τόσο κατά το έτος 2018 (Αρ.πρωτ.: Γ1γ/Γ.Φ.13,18/Γ.Π.οικ.19814 – 8/3/2018), όσο και κατά την παραμονή των εκλογών (Αρ. Πρωτ. Γ5α/Γ.Π.οικ 46754 – ΑΔΑ: ΨΚΖ6465ΦΥΟ-9ΥΔ) αφαιρεί από τους φορείς των πασχόντων, όπως είναι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και οι Σύλλογοι – μέλη της, ανά την Ελλάδα, το δικαίωμα να οργανώνουν εκδηλώσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα μέλη τους και όχι μόνο.
Με τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, οι Σύλλογοι και γενικότερα οι φορείς των πασχόντων καλύπτουν ένα διαχρονικό κενό που αφορά την πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη σύγχρονη «επιδημία», όπως έχει χαρακτηρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και το κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση των πασχόντων σε θέματα που αφορούν την πάθηση και την αποτελεσματική διαχείρισή της, ώστε να προληφθούν οι κοστοβόρες, σε κάθε επίπεδο, επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην πορεία της.
Αίτημά μας, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο και τις δράσεις μας, είναι η εξαίρεση από τη συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης ενημερωτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων των πρωτοβάθμιων αλλά και των δευτεροβάθμιων ΜΚΟ χρονίων παθήσεων, καθώς και η άρση του περιορισμού που αφορά τις προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες πραγματοποιούσαν οι Σύλλογοι και γενικότερα οι φορείς των πασχόντων, με τη συνεργασία, πάντα, εξειδικευμένων επιστημόνων και οι οποίες είχαν και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη, αλλά και τη ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού.

Ειδικότητα Ιατρικής

Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ινσουλινοεξαρτώμενο δηλαδή, μπορούν να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους στην ιατρική καθ’ υπέρβασιν, μόνο, όμως, με την ύπαρξη διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να τίθεται ο συγκεκριμένος περιορισμός, ο οποίος δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο. Πρότασή μας είναι να γίνονται δεκτά καθ’ υπέρβασιν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενο χωρίς την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιπλοκής.

Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ειδίκευση στο διαβήτη
Περισσότερα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα κέντρα που θα χορηγούν την εξειδίκευση στο διαβήτη γνωστοποίησε το Υπουργείο Υγείας

Το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά μεταξύ άλλων και τα Κέντρα που θα χορηγούν την εξειδίκευση στο Διαβήτη, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας με…
boyle, diabetes, insulin, health, glykouli
Περισσότερα

"Δεν υπάρχει σωτηρία, για μια χώρα που αφήνει τους ανθρώπους της να πεθαίνουν από κετοξέωση επειδή τους λείπουν 50 δολάρια"

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Shane Patrick Boyle ξεκίνησε μια εκστρατεία στη σελίδα GoFundMe προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για…

Τεστ αίματος «δείχνει» το διαβήτη 10 χρόνια πριν!

Ένα τεστ αίματος το οποίο θα αποκαλύπτει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον μια δεκαετία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.