Πριν από λίγες ημέρες η ViaCyte παρουσίασε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνα PEC-Direct. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, τα κύτταρα PEC-01 που έχει κατασκευάσει η εταιρία, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το πεπτίδιο C σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Το πεπτίδιο αυτό είναι βιοδείκτης της ινσουλίνης και χρησιμοποιείται για να υπολογίζονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
Τα κύτταρα PEC-01 κατασκευάζονται από βλαστοκύτταρα και είναι σχεδιασμένα ώστε μετά τη μεταμόσχευση να μετατρέπονται σε κύτταρα νησιδίων του παγκρέατος, όπως είναι τα βήτα κύτταρα τα οποία παράγουν ινσουλίνη.
«Η ViaCyte είναι η πρώτη και μοναδική εταιρία που διεξάγει κλινικές έρευνες σε ανθρώπους και διαθέτει υποψήφια θεραπεία για αντικατάσταση των νησιδίων του παγκρέατος και τώρα είμαστε και οι πρώτοι που καταφέραμε να αποδείξουμε την παραγωγή πεπτιδίου C σε ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα νησιδίων από βλαστοκύτταρα. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι όταν εμφυτευτούν σωστά, τα κύτταρα PEC-01 που έχουμε δημιουργήσει, λειτουργούν όπως θα έπρεπε,» είπε ο Paul Laikind, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της ViaCyte. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, ωστόσο αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Σχεδιάζουμε σύντομα να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.»
Η δοκιμή PEC-Direct στοχεύει στην μεταμόσχευση κυττάρων PEC-01 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που θεωρείται ότι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης περιπλοκών, όπως το κόμμα και ο θάνατος, και ακόμη υπάρχει η ανάγκη για ανοσοκαταστολή του ασθενούς. Οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μπορεί να έχουν άγνοια υπογλυκαιμικών επεισοδίων, να έχουν μεγάλες γλυκαιμικές αυξομειώσεις ή συνεχή επεισόδια υπογλυκαιμίας. Τα κύτταρα PEC-01 κατασκευάζονται σε εργαστήριο σε πιθανά απεριόριστες ποσότητες.
Η ViaCyte αυτή τη στιγμή διεξάγει άλλη μια έρευνα που ονομάζεται PEC – Encap και αξιοποιεί τα ίδια κύτταρα PEC-01, στην οποία τα κύτταρα θα παρέχονται στον ασθενή μέσω μιας ενθυλακωμένης συσκευής, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ανοσοκαταστολής. Τα θετικά στοιχεία που έχουν ήδη παρουσιαστεί από την PEC-Direct, αποτελούν καλά νέα και για την PEC-Encap.
«Σήμερα, η ViaCyte παρουσίασε προκαταρκτικά στοιχεία από την κλινική δοκιμή της θεραπείας PEC-Direct, σύμφωνα με τα οποία, όταν τα κύτταρα εμφυτευτούν, τότε έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 1,» είπε ο Aaron J. Kowalski, Ph.D., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του JDRF που συμβάλλει στη χρηματοδότηση της έρευνας. «Η πρόοδος στην έρευνα σχετικά με την αντικατάσταση βήτα- κυττάρων είναι ένας από τους βασικούς στόχους του JDRF και έχουμε στηρίξει τη ViaCyte και σε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι έχουν προοπτική. Η πρόοδος αυτή είναι ένα ελπιδοφόρο επίτευγμα που αποδεικνύει ότι η έρευνα που διεξάγεται σήμερα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπειών για τον διαβήτη τύπου 1.»
Πηγή: Beyond type 1