Δελτίο τύπου εξέδωσε σήμερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σχετικά με τον αριθμό πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα για το έτος 2019.
Τα στοιχεία προέρχονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και είναι πραγματικά αποκαλυπτικά για τον ρυθμό με τον οποίο εξαπλώνεται ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη το Φεβρουάριο του 2019 η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε λάβει παρόμοια αναφορά από την ΗΔΙΚΑ είναι εύλογο να κάνουμε μια σύγκριση των αριθμών για να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 973,806. Πέρσι ο ανάλογος αριθμός ήταν 965.293, βλέπουμε δηλαδή 8,513 νέα περιστατικά διαβήτη μέσα σε 10 μήνες!
Ας δούμε όμως και την αναλυτική κατάσταση των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη
1. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 47,315.
Ο ανάλογος αριθμός ατόμων με διαβήτη τον Φεβρουάριο ήταν 48,837 δηλαδή εδώ έχουμε μείωση κατά 1.513 άτομα. Γνωρίζοντας ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αυτήν την στιγμή δεν θεραπεύεται, το αναπόφευκτο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή τη διαφορά είναι ότι πρόκειται για περιπτώσεις θανάτου.
2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 938,098
Ο αντίστοιχος αριθμός τον Φεβρουάριο ήταν 930.750, έχουμε δηλαδή 7,348 νέες διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 10 μήνες. Εδώ θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και πόσα άτομα διαγνώστηκαν με Προδιαβήτη και πόσα από αυτά στο τέλος ανέπτυξαν τη νόσο για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα των οδηγιών που λαμβάνουν άτομα σε αυτό το στάδιο και την απήχηση των εκστρατειών ενημέρωσης σχετικά με το διαβήτη.
3. Άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: 15,652
Ο αντίστοιχος αριθμός τον Φεβρουάριο ήταν 8.621, δηλαδή 7,031 νέες περιπτώσεις των λιγότερο συχνών τύπων διαβήτη.
4. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 9,049
Ο αντίστοιχος αριθμός τον Φεβρουάριο ήταν 6,075, δηλαδή μέσα σε 10 μήνες 2,974 νέες περιπτώσεις διαβήτη κύησης. Μιας και ο διαβήτης κύησης συχνά αντιμετωπίζεται μόνο με αυστηρή διατροφή, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων διαβήτης κύησης είναι αρκετά μεγαλύτερος.
5. Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 33
Ο αντίστοιχος αριθμός το Φεβρουάριο ήταν 16.
6. Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 319
Ο αντίστοιχος αριθμός το Φεβρουάριο ήταν 102 δηλαδή 217 άτομα έχασαν τη δυνατότητα να παράγουν ινσουλίνη λόγω ιατρικών παραγόντων.
Η ΗΔΙΚΑ εδώ ενημερώνει ότι μιας και κάποια άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν ενταχθεί σε πάνω από ένα πρωτόκολλο: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».
Και θα αναφέρουμε το σχολιασμό της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι: Από τα ανωτέρω στοιχεία της ΗΔΙΚΑ γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν το 9% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή στο 9%, κινείται και ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωσή του και στη χώρα μας και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που θα στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι 1513 άτομα της κοινότητάς μας έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 10 μήνες, ενώ είναι επίσης αποθαρρυντικό το γεγονός ότι, παρά τις προειδοποιήσεις και τις διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται ραγδαία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι οι εκστρατείες που λαμβάνουν χώρα είτε δεν έχουν την απαραίτητη απήχηση, είτε δεν είναι αρκετές ώστε να είναι αποτελεσματικές. Πάνω απ’ όλα μας υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για μια θανατηφόρα νόσο που πλέον έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το δελτίο τύπου.
Ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα για το έτος 2019, απέστειλε, μετά από το νέο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 973.806.
Ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 (ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ): 47.315
- ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: 938.098
- ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ: 15.652
- ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ: 9.049
- ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: 33
- ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΠΕΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: 319
Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14-5-2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Από τα ανωτέρω στοιχεία της ΗΔΙΚΑ γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν το 9% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή στο 9%, κινείται και ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωσή του και στη χώρα μας και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που θα στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Glykouli.gr