Γεμιστά θαλασσινών με πλιγούρι

Γεμιστά θαλασσινών με πλιγούρι
Γεμιστά θαλασσινών με πλιγούρι

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα : 231 θερμίδες, 4,8 γρ. λίπος, 9,1 γρ. υδατανθράκων, 37 γρ. πρωτεΐνη.

Συστατικά

  • 5 ντομάτες
  • 5 πιπεριές πράσινες
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φινόκιο
  • 1 καρότο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 250 γρ. καλαμαράκια
  • 250 γρ. μύδια, ψίχα
  • 250 γρ. πλιγούρι
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Κόβουμε με ένα μαχαίρι ένα καπάκι 0,5-1 εκ. από κάθε ντομάτα, από την κάτω μεριά.
  3. Αδειάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες σε ένα μπολ με ένα κουτάλι, προσέχοντας να μην τις τρυπήσουμε κατά λάθος και φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
  4. Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι το επάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
  5. Ζεσταίνουμε 50 γρ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  6. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά στην κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
  7. Κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια τις γαρίδες, σε λεπτές ροδέλες τα καλαμαράκια, και στη μέση τα μύδια.
  8. Προσθέτουμε τα θαλασσινά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  9. Προσθέτουμε το πλιγούρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
  10. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το εσωτερικό από τις ντομάτες.
  11. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να είναι σχεδόν έτοιμο και να έχει εξατμιστεί όλη η υγρασία.
  12. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το μπούκοβο.
  13. Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, και ραντίζουμε με 50 γρ. ελαιόλαδο.
  14. Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές, τις ντομάτες, και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί 25×35 εκ.
  15. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με ένα πιρούνι 100 γρ. νερό, τον πελτέ ντομάτας, 50 γρ. ελαιόλαδο, και περιχύνουμε τα γεμιστά.
  16. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και οι πιπεριές.
  17. Βγάζουμε τα γεμιστά από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα