Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα : 231 θερμίδες, 4,8 γρ. λίπος, 9,1 γρ. υδατανθράκων, 37 γρ. πρωτεΐνη.
Συστατικά
- 5 ντομάτες
- 5 πιπεριές πράσινες
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 φινόκιο
- 1 καρότο
- 1 σκ. σκόρδο
- 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 250 γρ. καλαμαράκια
- 250 γρ. μύδια, ψίχα
- 250 γρ. πλιγούρι
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 500 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι ένα καπάκι 0,5-1 εκ. από κάθε ντομάτα, από την κάτω μεριά.
- Αδειάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες σε ένα μπολ με ένα κουτάλι, προσέχοντας να μην τις τρυπήσουμε κατά λάθος και φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
- Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι το επάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
- Ζεσταίνουμε 50 γρ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά στην κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
- Κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια τις γαρίδες, σε λεπτές ροδέλες τα καλαμαράκια, και στη μέση τα μύδια.
- Προσθέτουμε τα θαλασσινά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το εσωτερικό από τις ντομάτες.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να είναι σχεδόν έτοιμο και να έχει εξατμιστεί όλη η υγρασία.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το μπούκοβο.
- Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, και ραντίζουμε με 50 γρ. ελαιόλαδο.
- Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές, τις ντομάτες, και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί 25×35 εκ.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με ένα πιρούνι 100 γρ. νερό, τον πελτέ ντομάτας, 50 γρ. ελαιόλαδο, και περιχύνουμε τα γεμιστά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και οι πιπεριές.
- Βγάζουμε τα γεμιστά από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης