Τέσσερις τρόποι να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία

Τέσσερις τρόποι να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία
Τέσσερις τρόποι να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία

Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης επηρεάζει την στοματική υγεία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντική νόσο. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, άσχημη αναπνοή, προβλήματα στο μάσημα και απώλεια δοντιών. Παρακάτω παραθέτουμε τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε υγιή τα δόντια και τα ούλα σας.

Βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας

Ο οδοντίατρός σας θα σας έχει πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα αφαιρούμε τα υπολείμματα φαγητού και την πλάκα. Η πλάκα περιέχει βακτήρια (γνωρίζατε ότι στο στόμα σας κατοικούν περίπου 300 διαφορετικά είδη βακτηρίων) που παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσουν τερηδόνα.
Το βούρτσισμα επίσης βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας. Ουλίτιδα είναι η ασθένεια των ούλων που προκαλεί πρήξιμο και κοκκινίλα. Αν η ουλίτιδα προχωρήσει μπορεί να γίνει περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή μόλυνση που φθείρει τα κόκκαλα και τον ιστό που κρατάνε τα δόντια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ή όσες φορές σας πει ο γιατρός σας, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Συνήθως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει τι τύπο οδοντόβουρτσας και ποια οδοντόκρεμα να χρησιμοποιήσετε.

Χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Periodontology το 2017, 35% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα το πολύ μια φορά την εβδομάδα. Μπορεί η χρήση του οδοντικού νήματος να σας φαίνεται περιττή, όμως καθαρίζοντας τα δόντια σας με το νήμα αφαιρείτε την πλάκα σε σημεία όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Επίσης, αφαιρείτε υπολείμματα φαγητού ανάμεσα από τα δόντια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προσθέστε τη χρήση του οδοντικού νήματος στην καθημερινή σας ρουτίνα. Συνδέστε το με κάτι που κάνετε κάθε πρωί ή κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε ακόμη να το κάνετε μετά το φαγητό! Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα.

Ξεφορτωθείτε την ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι μια πάθηση που συχνά προκαλεί ο διαβήτης. Τόσο το υψηλό σάκχαρο, όσο και μερικά από τα φάρμακα για το διαβήτη προκαλούν ξηροστομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μετφορμίνη, και μια κατηγορία φαρμάκων που αποκαλούνται αναστολείς ACE και χορηγούνται για την υγεία των νεφρών, της καρδιάς και των νεύρων. Επιπλέον, η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, κάπνισμα, ή όταν κανείς αναπνέει από το στόμα. Η κετογονική δίαιτα συχνά προκαλεί ξηροστομία. Όταν κανείς πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση, δεν έχει αρκετό σάλιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Να είστε σίγουροι ότι είστε πάντα επαρκώς ενυδατωμένοι. Η καλή διαχείριση του σακχάρου, τη διακοπή του καπνίσματος, και η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν πάσχετε από ξηροστομία, μιλήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για να σας προτείνει κάποιο ειδικό στοματικό διάλυμα.

Αποχαιρετίστε το Σύνδρομο Καυσαλγίας Στόματος (BMS)

Το Σύνδρομο Καυσαλγίας Στόματος είναι μια επίπονη πάθηση που προκαλεί αίσθηση καύσου, τσούξιμο, ή μυρμήγκιασμα μέσα στο στόμα. Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία και αλλαγή στη γεύση. Συνήθως προσβάλλει τη γλώσσα, αλλά μπορεί κανείς να αισθανθεί πόνο στα, χείλη στον ουρανίσκο, ή και σε ολόκληρο το στόμα. Ο πόνος μπορεί να είναι χρόνιος και να διαρκέσει ακόμη και μήνες ή χρόνια. Ο πόνος μπορεί να ελαττώνεται με το φαγητό και το ποτό. Παθήσεις που προκαλούν BMS είναι ο διαβήτης, έλλειψη θρεπτικών συστατικών και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί ακόμη να προκληθεί και από οδοντόκρεμες ή στοματικό διάλυμα που περιέχουν οινόπνευμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν αισθάνεστε πόνο ή κάψιμο μέσα στο στόμα σας, ή αν έχετε παρατηρήσει ότι έχει αλλοιωθεί η γεύση σας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Αν διαγνωστείτε με BMS, ο οδοντίατρος μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα, ή στοματικό διάλυμα που θα βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων. Αποφύγετε τον καπνό, τα πικάντικα ή όξινα φαγητά, και τα αλκοολούχα ποτά.
Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό, ακτινογραφίες και γενικό έλεγχο. Η αναβολή των τακτικών επισκέψεων μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των όποιων οδοντικών προβλημάτων.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
55
Shares
Σχετικά άρθρα
Σεμαγλουτίδη: Εξετάζεται τώρα και για την αντιμετώπιση του εθισμού νικοτίνης, αλκοόλ και κοκαΐνης
Περισσότερα

Σεμαγλουτίδη: Εξετάζεται τώρα και για την αντιμετώπιση του εθισμού σε νικοτίνη, αλκοόλ και κοκαΐνη

Τουλάχιστον εννέα κλινικές βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοκιμαστεί εάν η σεμαγλουτίδη και τα χημικά της «ξαδέρφια» μπορούν…