Νέα έκθεση από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD)

Η νέα κοινή έκθεση για τη θεραπεία της υψηλής γλυκόζης αίματος στον διαβήτη τύπου 2 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δημοσίευσαν μια νέα κοινή έκθεση για τη θεραπεία της υψηλής γλυκόζης αίματος στον διαβήτη τύπου 2, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Η νέα έκθεση συντάχθηκε από μια διεθνή επιτροπή ειδικών για τον διαβήτη και είναι η πρώτη σημαντική ενημέρωση των συναινετικών δηλώσεων για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 από την ADA και την EASD από το 2019. Το κοινό-στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι «το πλήρες φάσμα της επαγγελματικής ομάδας υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει φροντίδα για τον διαβήτη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.» Οι τελευταίες ενημερώσεις βασίζονται σε μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από το 2018 και περιλαμβάνουν νέους τομείς εστίασης – συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, της σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου. Η διαχείριση του σωματικού βάρους τονίζεται επίσης «ως μέρος της ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση του διαβήτη».

Μια ποικιλία συστάσεων για τη φροντίδα του διαβήτη

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν τόσο πολύ γενικές όσο και πολύ συγκεκριμένες συστάσεις. Μερικές από τις ευρύτερες συστάσεις ασχολούνται με τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί προσεγγίζουν τη φροντίδα του διαβήτη — συμπεριλαμβανομένου ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να δίνουν έμφαση στην ατομοκεντρική φροντίδα και ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης αυτοδιαχείρισης του διαβήτη. Σημειώνεται επίσης ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν θεραπεία συνδυασμού φαρμάκων νωρίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που είναι κάτω των 40 ετών και ότι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να έχουν συμβουλές σχετικά με την αντισύλληψη και πώς ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Στους τομείς της απώλειας βάρους και της σωματικής δραστηριότητας, η έκθεση τονίζει ότι οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις που στοχεύουν στην απώλεια βάρους πρέπει να είναι εφικτές και βιώσιμες και ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει, για τους ενήλικες, να έχουν περισσότερα από 150 λεπτά κάθε εβδομάδα μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας, να κάνουν συχνά «διαλείμματα» για σωματική δραστηριότητα και να ελαχιστοποιούν την καθιστική ζωή. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε όχι μόνο αερόβια δραστηριότητα, αλλά δύο έως τρεις ασκήσεις με αντίσταση, ευελιξία ή ισορροπία κάθε εβδομάδα.

Για άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, ένα μέτρο του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) 40 ή υψηλότερο — και για εκείνους με ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες παρεμβάσεις απώλειας βάρους — η έκθεση συνιστά την εξέταση της βαριατρικής χειρουργικής (απώλειας βάρους). Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε αυτή τη διαδικασία ως μεταβολική χειρουργική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επίλυση πολλών από τα μεταβολικά προβλήματα που συμβάλλουν στην παχυσαρκία και στον διαβήτη τύπου 2 — ακόμη και σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 σε πολλούς ανθρώπους.

Ενημερωμένες συστάσεις για ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ενημερωμένες συστάσεις για τη συνταγογράφηση αναστολέων SGLT2, της κατηγορίας φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2 που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, αυτά τα φάρμακα συνιστώνται σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε αυτόν τον τομέα. Συνιστώνται επίσης σε πολλά άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, για να μειώσουν τον κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό) και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τα νεφρά. Οι αναστολείς SGLT2, καθώς και οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, συνιστώνται σε άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα και στη βελτίωση τόσο της καρδιακής ανεπάρκειας όσο και των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τα νεφρά.

Είναι σημαντικό, σημειώνει η έκθεση, να αναγνωρίζονται οι διαφορετικοί κίνδυνοι και οι προτιμήσεις κάθε ατόμου με διαβήτη τύπου 2 και να παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα που λαμβάνει υπόψη τους τοπικούς πόρους — για παράδειγμα, τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα και να ασκούν σωματική δραστηριότητα οργανωμένα. Τα σχέδια διαχείρισης του διαβήτη θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις υγείας έχει ένα άτομο, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής υγείας αντί να εστιάζουν μόνο σε συγκεκριμένες μετρήσεις για τον διαβήτη, όπως οι μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα.

Total
13
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Περισσότερα

Η παλμική πίεση αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόβλεψης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας από ότι η αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιαπωνία

Η παλμική πίεση, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να λειτουργήσει ως…